"A juhfark az, amire kicsit jobban összpontosítunk, de minden helyi fajtára érdemes koncentrálni, ha kiemelkedőt szeretnénk alkotni"


2023. június 19., 10:20


A Decanter World Wine Awards a világ legnagyobb és legbefolyásosabb borversenyeként határozza meg magát. A szigorú bírálati folyamat és a világszínvonalú bírák miatt világszerte elismert borverseny eredményei nemzetközileg is megbízhatóak, és garanciát jelentenek mind a kereskedelem, mind a fogyasztók számára. Ezen a versenyen kapott a Kancellár Birtok juhfarkja 91 pontot és ezzel ezüstérmet. Cikkünkben László Zsolt, a birtok borásza beszél arról, hogy miként készült az a bor, amelyet a nemzetközi zsűri ilyen nagyra értékelt.
\
A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék egyik legfiatalabb pincészete. Horváth Ferenc, a Somló és Környéke Borút Egyesület és Borlovagrend Kancellárja, családtagjaival együtt, 2014-ben indította új útjára a borászatot, amely mára 20 hektárossá nőtt.
 
\
 
Hogy készült a 2019-es Kancellár Juhfark?
A borkészítés a tudatos tervezéssel kezdődik, majd a szőlőben folytatódik. A pincészetünk a Somló-hegy egyik legszebb részén található, a területeink túlnyomórészt a nyugati, délnyugati oldalon helyezkednek el. Az ültetvények jó fekvésűek, válogatott dűlőkben magasan, az erdő alatti részen találhatók. A bor ásványossága a talaj adottságaiból ered, itt tényleg kő van kő hátán, bazaltos, vulkanikus területről van szó.
 
A juhfark az egyik legnehezebb szőlőfajta, nehéz vele bánni. Odafigyelést igényel például a zöldmunka és a borászati munkák is. A fürtje erősen rothadásra hajlamos. Annyira tömött, hogy szinte szétpukkadnak a szemek, ez pedig megnöveli a rothadás esélyét. A megnevezése utal a fürt alakjára: a végén ugyanis egy visszakanyarodás található, ez veszélyes rész, mert itt történik általában a rothadás, ha nem figyelünk. Ezért nem lehet minden évben ugyanazt a minőséget hozni, csak a kiemelt évjáratokban készítünk bort belőle.
 
A szüret időpontja kritikus a prémium minőségű somlai borok esetében. Általában szeptember közepén-végén kezdődik a kézi szüret. Fontos, hogy a szőlő kellően érett legyen: ha nem érik meg eléggé, akkor ihatatlanul savassá válik a bor, ha pedig túlérik, akkor az alkoholszint szalad el nagyon. Mi például a juhfarkban a 13-14 százalékos alkoholt igyekszünk belőni ugyanúgy, mint a prémium Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű esetében is.
 
A 2019-es tételek nagyon szép eredményeket értek el. A juhfarkkal nyertünk Berlinben, és a hegyközségi borversenyen is. Ez a tétel is - ahogy az összes borunk - kíméletes feldolgozással készült, acéltartályban területenként erjesztettük, közel két évig érleltük, majd a területek borait kategorizáltuk és házasítottuk. A szüret után egy-két év múlva alakul ki, hogy tulajdonképpen mi lesz a borok végső összetétele a dűlők boraiból. Régen 5-6 évig is érlelték ezt a fajtát, ma már nincs ennyi idő kivárni, mi lesz belőle. De két év minimum kell neki, onnan tudja a somlai a legjobb formáját hozni.
 
Tavaly a Winelovers Wine Awards borversenyen a 2018-as Kancellár juhfark lett a legjobb fehérbor, idén a 2019-es kapott magas pontot a Decanteren. Minek tudható ez be?
Legfőképp a tudatos és áldozatos csapatmunkának. Emellett a területi adottságok, a terhelések, az érett alapanyag, a szüreti időpont megválasztása, a gondos válogatás, az erjedés szigorú figyelemmel kísérése, hogy csak párat említsek a borászati oldalról. A juhfark érzékeny fajta, ezért nem meglepő az, hogy a '80-as években majdnem kipusztult. Vannak ennél sokkal könnyebb fajták is, amelyek viszonylag jó bort hoznak, sokan ezért nem akarnak bajlódni vele. De a juhfark itt a Somlón az egyik ősi szőlőfajta, ezért érdemes rá figyelmet szentelni, kiemelkedőt szeretnénk alkotni. Viszont tényleg nem lehet előre megmondani, hogy mit ad az évjárat, ezért minden területet és fajtát prémiumként kezelünk a kezdetektől. A 2019-es évjáratnál minden egy irányba fordult, ez is közrejátszott a sikerében.
 
\
 
Milyen szőlőfajták vannak még a birtokon?
A Somlói borvidék mind a négy fő fajtájával foglalkozunk, vagyis a juhfarkon kívül van hárslevelűnk, olaszrizlingünk, furmintunk is.  Ezen fajták mindegyike a prémium portfóliónkat erősíti, területenként gondolkodunk és erjesztünk, hogy sokkal jobban megismerjük a fajtákban rejlő lehetőségeket és a területeink tulajdonságait, potenciáját. Ezen fajták házasítása adja a Birtok Cuvée borunkat is, amit szintén a prémium dűlők boraiból állítunk össze. A fiatalabb borfogyasztókat is meg szeretnénk szólítani, ezért könnyebb borokat is készítünk. Erre az Irsai Olivér, kékfrankos és sauvignon blanc fajtákat jelöltük ki. Így illatos és könnyed belépő boraink is vannak.
 
Kancellár Birtok Juhfark 2019
“Visszafogott, citromkrémes aromák vanília jegyekkel és a kovaköves ásványosság jegyeivel. Élénk, jól strukturált ízvilág.” (Decanter)
 
Rendkívüli és örömteli számunkra, hogy egy ilyen világszintű megmérettetésen a frissen induló Kancellár Birtokot ilyen elismerésben részesítik a nemzetközi mezőnyben. Ezt az elismerést szinte csak a tokaji tudja produkálni a magyar fehérborok közül.  
A juhfarkot kóstolva sokan sokfélét érzékelnek, de alapvetően egy inkább ásványos, mint gyümölcsös dominanciájú, szikár és maszkulin bor, magas beltartalommal, némi joghurtos karakterrel.
A hosszabb érlelést kifejezetten meghálálja, ezért nem mindegy mikor kóstoljuk. Frissen kóstolva kifejezetten megosztó, rejtett aromatikáját, komplexitását és potenciálját 2 éves érlelés után kezdi megvillantani. Ennek ismeretében a piacra bocsátása is nagyon tudatos és fontos szempont a pincészetnél, gyakran 1-2 éves palackos érlelést is kap a pincében.
 
\
 
Ahhoz, hogy a somlai igazi értékeit megismerjük gyakrabban kell kóstolni az érése folyamán. A Somlón igazából minden bor kap egy ásványos, kovaköves árnyalatot, fűszerességet, sós izgalmat. Olykor-olykor még az Irsai is. A vulkanikus eredetű bazalt itt mindenhol ott van, ez a borokban is megjelenik és tükröződik. Ez a Somló talán legfontosabb védjegye és jellegzetessége, úgyhogy ezt kár lenne figyelmen kívül hagyni kóstolásakor.
 
Winelovers borok az olvasás mellé