Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban

Kókai-Nagy Tímea
2022. március 22., 22:58


Március 19-én második alkalommal valósulhatott meg „Az Év Első Borfesztiválja” szlogennel 2020-ban útjára indult Winelovers Grand. Sajnos tavaly a rendezvény a járvány miatt elmaradt, így hozzám hasonlóan több mint 1500 borrajongó gondolta úgy, hogy a múlt szombati eseményen egyszerűen kötelező a részvétel.
Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban
A rendezvényt megelőző hetekben sorban kerültek fel az esemény honlapjára a különböző programok, így akár már előre is megtervezhettük napunkat. Én is így tettem, hiszen olyan sok érdekesség és annyi helyszín várta a résztvevőket, hogy könnyen lemaradhattam volna izgalmas dolgokról, ha nem készülök fel előre. 
 
Az eseményen a borok témájában szakértők és a teljesen kezdők is jól érezhették magukat: a hét hazai borrégió összesen 150 pincészete mutatta meg aktuális kínálatát, ezen felül pedig 7 nemzetközi kiállító gondoskodott arról, hogy különleges nemzetközi tételekkel is megismerkedhessünk ezen az estén. 
 
Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban
 
Ha valaki nem csak kóstolni szeretett volna, de tanulni is, erre is sokféle lehetőség volt, különböző típusú és szintű kurzusokon keresztül ismerkedhettünk a borok rejtelmeivel. „A jövő borfogyasztói” a kóstolás technikájának megismerésével alapozhattak, hogy aztán különleges magyar vagy népszerű nemzetközi fajtákkal találkozhassanak, ha pedig egy-egy témában igazán el szerettünk volna mélyülni, akkor több mesterkurzus közül válogathattunk.
 
Közel egy évtizede már annak, amikor rájöttem, sokkal többet szeretnék a borokról tudni, mint egy átlagos fogyasztó, így hát beiratkoztam életem első borkurzusára, ahol megismerkedtem az alapokkal: mit lehet és kell érezni, figyelni egy pohár borban, melyek a legalapvetőbb szőlőfajták és így tovább. Akkor és azóta is úgy gondolom, hogy
arra a bizonyos első kurzusra mindenkinek érdemes lenne egyszer beülni, hogy aztán sokkal magabiztosabb és tudatosabb legyen, amikor egy étteremben a borlapot böngészi vagy éppen egy baráti beszélgetés előkészületeként leemel egy palack bort egy üzlet polcáról.
„A jövő borfogyasztója” kóstolási tréning éppen ezt a kezdő bíztatást szerette volna megadni a fiatalabb generációk számára: a rendezvényen négy időpontban is csatlakozhattunk a kóstolási tréninghez (kettőn Petzold Attila, kettőn Szik Mátyás vezette az ifjú résztvevőket), ahol egy szépen felépített előadás keretében, négyféle magyar boron keresztül olyan alapvető fogalmakkal ismerkedhettünk meg, mint a reduktív eljárás, a tannin vagy a komplexitás. 
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség is készült két kurzussal erre a napra: az első, délelőtti alkalom inkább a hazai vendéglátás igényeire, lehetőségeire koncentrált, a délutáni kurzus fókuszában pedig a hazai borvidéki stílusok és izgalmas szőlőfajták álltak. Ehhez a délutáni alkalomhoz csatlakoztam én is, így egy rövid elméleti kitekintő után a pécsi borvidékről cirfandlit, Pannonhalmáról pedig rajnai rizlinget kóstolhattam, de megismerkedhettem a neszmélyi borvidék új közösségi kezdeményezésével is, amely a #Neszmély nevet kapta.
 
Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban
 
A sok tudás összegyűjtése közepette jól esett a kiállítók között bolyongani, és új tételeket, borászatokat felfedezni – vagy éppen már jól ismert borászatokról új dolgokat megtudni. Így derült ki számomra, hogy a Varga Pincészet – azon túl, hogy olyan kínálattal bír, hogy csak akkor lehetne a teljes portfóliót végigkóstolni, ha egész este az ő standjuknál időznénk – egy nagyszabású kutatás-fejlesztési projektben is részt vesz, amellyel a klímaváltozás kihívásaira szeretnének reagálni. A Pécsi Tudományegyetemmel közösen azon dolgoznak, hogy betegségeknek ellenálló fajtákat honosítsanak meg a Balaton-felvidéken. A projekt 2025-ben zárul majd. Reméljük, sikerrel, hiszen ki ne szeretne évtizedek múlva is ugyanolyan minőségű hazai borokat inni, mint amilyeneket a most működő magyar borászatok kínálnak? 
 
Ahogy a Balaton-felvidék, úgy Tokaj is szép számú borászattal képviseltette magát. Tokajba rendszeresen ellátogatok, számos pincében jártam már, de valahogy a Zsirai pincészet meglátogatása eddig még kimaradt – éppen ezért örültem meg annak, hogy ők is részt vettek a Grandon (bár pultjukhoz nem volt könnyű hozzáférni, akkora volt az érdeklődés), és természetesen itt is megálltam egy pohár furmint erejéig. 
 
Sopronból ezen az estén a Steigler pince került igazán közel a szívemhez. Bevallom, hallottam már róluk, de még sosem kóstoltam boraikat – most viszont három különböző tételbe is belekóstoltam, és bizony nem okozott csalódást, ami a poharamba került, legyen szó akár fehérről, akár vörösről. A borok kóstolgatása mellé egy kis történelmi áttekintést is kaptam a soproni borvidékről, a helyi hagyományokról és persze a pince nem annyira hosszú, ám annál izgalmasabb és tartalmasabb történetéről.
 
A magyar borászatok mellett jól esett a nemzetközi teremben is körülnézni, kóstolni, pop-up előadásokat hallgatni. Itt óránként egy, összesen 8 előadáson keresztül lehetett ismerkedni a világfajtákkal. A helyszín házigazdája, Sue Tolson kitartóan és türelmesen magyarázta, amit a chardonnay-ről, a pinot noirról vagy éppen a cabernet sauvignonról mindenképp tudni érdemes, a fajtánként 3 tétel pedig felvillantotta azokat a legfontosabb tulajdonságokat, amit a különböző országok termőterületei specialitásként hozzátesznek az adott alapkarakterhez.  Bele-belehallgattam az előadásokba, de persze a kedvenc fajtám, a rajnai rizling kóstolóját muszáj volt végighallgatnom, így itt egy moseli, egy elzászi és egy Wachau-i rizling is a poharamba került. 
 
Amikor egy nap alatt az egész világ megfordul a borospoharadban
 
A nap csúcspontját minden értelemben a Mesterkurzusok jelentették, én kettőhöz is csatlakoztam. 12 órától, amikor az ember lánya normális esetben ebédel, én éppen a Syrah/Shiraz világba merültem alá. Előadónkat, Kielmayer Kristiant különböző kurzusokon, előadásokon, tematikus kóstolókon sokszor hallgattam már, de ha egy-egy újabb eseménynél meglátom a nevét, akkor biztos lehetek benne, hogy a tőle megszokott felkészültséggel és izgalmas történetekkel érkezik majd a terembe. Most is ez történt: ahogy két korty között időről időre körülnéztem, azt láttam, hogy mindenki szorgalmasan kóstol, jegyzetel és érdeklődve figyel – mindegy, hogy teljesen kezdő vagy profi borkedvelőről volt szó, Kristian mindenkinek tudott újat mondani. A kóstoló során végigjártuk a syrah őshazáját, az Észak-Rhone völgyét, aztán egyre távolabb haladva eljutottunk az Újvilág több országáig, és - a tapasztalatok függvényében először vagy újra - rácsodálkozhattunk, mennyire különbözhet egymástól egy ausztrál, egy új-zélandi vagy éppen egy dél-afrikai shiraz – még ha alapvetően ugyanaz a fajta is került a palackba. 
 
A világ legdrágább vörösborai – ezt a címet viselte a Mesterkurzusok sorát záró esemény, amelyet Tábor István és Bálint László közösen vezetett, és ahol nyolc nagyon drága bor, illetve őket felvezetve további három, kevésbé magas árú, de egyenként prémium, szuper- és ultraprémium bor mutatkozott be. Távol álljon tőlem azt mondani, hogy a válogatásba bekerült tételek nem voltak kivételesen érdekesek, számomra igazán izgalmasak és elgondolkodtatóak azonban mégis inkább azok a kérdések, amelyek egy ilyen kóstolón a teremben felmerülnek:
mi határozza meg egy bor árát? Kizárólag a minőség? Ha nem csak a minőség, milyen más szempontok vannak még? A márka mögötti, akár többszáz éves tradíció?
Esetleg az, hogy még ha meg is tudjuk fizetni ezeket a borokat, mégsem juthatunk hozzájuk csak úgy, egy üzletbe besétálva? Vagy valami más? És számomra a legjobb vitaindító kérdések: ki mennyit hajlandó áldozni egy palack borra? Illetve, ha hozzájutunk egy palack nagyon drága borhoz, mit kezdjünk vele: tegyük el és őrizgessük, adjuk el és vegyünk az árából egy autót, esetleg egyszerűen bontsuk fel, igyuk meg és szerezzünk magunknak és a velünk együtt kóstolóknak egy olyan estét, amelyre egész életünkben emlékezni fogunk majd?
 
Remélem, hogy mindenki, aki ezt a beszámolót olvassa, legalább egyszer az életben ott áll majd egy palack igazán drága borral a kezében,
és felteheti magának ezt a legutolsó kérdést. De ha mégsem, akkor sincs okunk a szomorkodásra, hiszen nem csak azok a borok lehetnek emlékezetesek, amelyek nagyon drágák. Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand viszont mindenképp kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos – akár valós, akár képzeletbeli – listáról.

Winelovers borok az olvasás mellé