Az én VinCE top 5 borom

Kovács Bálint szövegésfotó
2012. március 27., 13:02


Borkóstoló - A világ legigazságtalanabb toplistája. Mint azt már megírtam, egy három és fél órás ámokfutás alatt, körülbelül 30 tételből választottam ki ezt az ötöt, úgy, hogy a helyszínen több, mint ezer bort lehetett kóstolni. Olyan ez, mintha országos közvéleménykutatást tartanék, úgy, hogy az összes résztvevő a folyosó végén lakó Balogh család, Marika néni a földszint kettőből, és Sanyi, a Kék Egér borozó pultosa. Lehet, hogy nyomokban igazságot tartalmaz, de amúgy tökéletesen értelmetlen, és nem tükröz semmit (de - a szerk.)
Az én VinCE top 5 borom
 
Hozzátéve, hogy jó, ha összehoznak egy helyre sok termelőt, nekem, a fogyasztónak, hogy ismerjek meg boraikból minél többet, mivel mindhez személyesen elmenni, ha nem is képtelenség, de nagyságrendekkel időigényesebb, viszont így a legnehezebb jól kóstolni. Zárt térben, sok inger mellett az ember orra észrevétlenül kikapcsol, a sokadik bor után ízlelése nemkülönben, és valahogy egyik bor sem lesz az igazi, aztán, mikor valamelyik kóstolt tétel előkerül otthon, vagy étteremben, ahol csak rá figyelünk, nem hisszük el, hogy ez ugyanaz, hiszen a fesztiválon nem tűnt ilyen jónak.
 

A mennyországban ez nyilván úgy néz ki, hogy egy nyugodt, csendes szobába minden reggel behoz az ügyeletes angyal tíz palack bort, és az egész nap azok kóstolgatásával telik, az örökkévalóságig, ámen. De nem azért iszom én már hosszú évek óta, hogy ne vegyem az akadályt, kiszagolom én a Chanel No. 5 és a Serrano sonka mögül a tűzkövet és a feketecseresznyét.
Továbbá megfogadtam egy ideje, hogy bort írásban nem elemzek, több ok miatt is, úgyhogy nem borleírok, csak megindoklom, mitől volt különleges számomra az adott tétel.
Ennyi szabadkozás után jöjjön az én kis ötös listám:
Benedek Péter Mátraaljai Chardonnay (Sauvignon Blanc - Hárslevelű cuvée 2010)
Azért, mert több könnyed, parfümös fehér tétel után övé az első illat, ami tényleg képes orrba verni, és az első korty, ami nem savazza aszpirin ízűre az arcom. És azért, mert az elvárt ízek mellett van benne egy különleges, kenyeres, élesztős ízjegy, az üres pohárból pedig finom, érett almás, aszalt szilvás utóillat lengi be tülökorromat.
Kreinbacher Pincészet Somlói „Öreg Tőkék” (Olaszrizling - Hárslevelű - Furmint cuvée 2009)
Azért, mert egymásba olvadt kő és gyümölcs, masszívitás és szépség, ez egy hibátlan bőrű, nagytestű, gömbölyű dög.
Az én VinCE top 5 borom
 
Ákos Pince Soproni „ Bonus” Kékfrankos (Merlot – Syrah – Zweigelt cuvée 2007)
Azért, mert egy alapvetően fehérboros szájú embernek (nekem) a sok szilvalekváros, pörkölt fás, szájpadlást porosra szárító tétel után készült egy olyan szeretnivaló vörösbor, ami úgy testes, hogy a testesség (számomra) összes pozitívumát hordozza a (számomra) negatívumok nélkül.
Vincze Béla Egri Mészhegy Syrah Biobor 2009
Azért, mert régi fás, meszes, poros, érett gyümölcsös illata van, mint egy félhomályos kamrának egy vályogházban, csodaszép fekete cseresznye a színe, tömör, masszív bor, mediterrán karakter nélkül, dacosan büszke egri ő.
Az én VinCE top 5 borom

Schieber Pincészet Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007
Azért, mert nem széna, nem ló, nem fa, hanem gyönyörű, koncentrált borízű bor, vibráló, nem maró savakkal, gazdag, telt, de nem kövér korttyal, ez a bor akármekkora darab is, úgy ahogy van, színizom.
Winelovers borok az olvasás mellé