Borhírek Olaszországból: a furmint bemutatkozott a VinItalyn

Kottra Éva - sommelier, borszakíró
2012. április 05., 08:18


Beszámoló a VinItaly 2012-ről - A 46. alkalommal megrendezett verónai Vinitalyn idén is több mint 140.000 látogató vett részt. Nemzetközi buyerek és nagykereskedők, szakírók és újságírók, sommeleirek és chefek és az "enoturistáknak" nevezett borkedvelők négy nap alatt járhatták be a 95.000 négyzetméteren elterülő 12 hatamas pavilont, melyekben 24 országból érkező, 4.321 kiállító várta az öt kontinenes, több mint 120 országából ellátogatott borkedvelőit.
Borhírek Olaszországból: a furmint bemutatkozott a VinItalyn
 
Egyre több a magyar látogató
A látogatók nagy része az európai kontinensről érkezett, de Amerikából is szép számmal érkeztek. Ugyanakkor az ázsiai, valamint az afrikai látogatók száma is évről-évre egyre nagyobb százalékot ér el.
Európát nézve, még mindig a németek jönnek legtöbben; utánuk az angolok, majd a belgák, az osztrákok és a dánok szerepelnek. A magyar látogatók majd’ 2%-os, növekedő arányban járultak az idei számvetéshez.
 

Miért éri meg kimenni?
Sajtótájékoztatók, konferenciák, workshopok, degusztációk, egyedi vertikális kóstolók, különféle borversenyek, extraszűz olivaolajak és tradicionális gasztronómiai termékek bemutatója és kiállítása, pezsgő, töményital, sőt még sörstandoknál megszervezett kóstolási és vásárlási lehetőségek is akadtak. Külön kiemelendő, hogy a rosé borok is nagy sikerre tettek szert.
 
Borhírek Olaszországból: a furmint bemutatkozott a VinItalyn
A kiállítás bejárata
Azt is fontos megjegyezni, hogy a kimutatások szerint a Vinitalyn minden egyes kiállítóra 33 reális, a jövőben is fenntartható kontaktus létesítésére esik sor, míg a neves konkurens kiállításokon csupán 11-15 értékelhető üzleti kapcsolat köttetik.
Biotermékek bemutatója
Idén először a ViViT címmel megrendezett natúr termékbemutatón, ahol a szigorúan certifikált bioművelésből származó borok és biodinamikus módszerek alapján nevelt tőkékről származó szőlők bora  a „vino bilogico” volt a főszereplő, 128 kiállító vett részt. Az angol, francia, olasz, osztrák, svájci és szlovén gyártók a Palaexpo első emeletén kóstoltatták biotermékeiket a nemzetközi egészséges táplálkozást előnybe részesítő vásárlók előtt.
 
Borhírek Olaszországból: a furmint bemutatkozott a VinItalyn
Biotermékek bemutatóján
A furmint is bemutatkozott a VinItalyn
A „Tasting ex...press” kóstolósorozaton belül idén végre Magyarország is bemutatkozott a csodálatos furmint szőlőjének végtelen potencialitásával. Az olaszok, de általában minden külföldi borkedvelő szótárában, a furmint szőlő a tokaji aszús borokkal egyenlő. A tokaji puttonyos borok híre oly nagyon elterjedt és felkapott a magyar határon túl, hogy egyelőre kevesen vesznek tudomást a száraz „hegyaljai” variációkról. Azonban, a jól irányított nemzetközi marketing és a külföldön megrendezett kóstolók végtelen sorozata előbb-utóbb a világ legjobb borai közé kell, hogy emelje ezt az érdemes magyar autochton fajtát száraz formájában is. Ez volt a célja a magyar delegációnak a Vinitalyn is, ahol Romsics László mutatott be csodás furmintokat a Palaexpo Orchidea szalonjában Németh Ágnes, a Vince magazin főszerkesztőjének szervezésében.
 
Borhírek Olaszországból: a furmint bemutatkozott a VinItalyn
Az Egri Borbarát Hölgyek Kottra Éva társaságában
Kottra Éva, a magyar-olasz kapcsolatok ápolója és fejleszője a Le Marche tartományon belül Alberto Mazzoni és Gianfranco Garofoli által vezetett Istituto Marchigiano di Tutela Vini hatalmas standjában fogadta a magyar, szlovák és cseh borkereskedőket, újságírókat, sommeliereket és winelovers csopotrokat, de még a kíváncsiskodó bortermelőket is. A 7-es pavilon közepén felállított emeletes stand reszervált magaslatán 260 fajta bor közül válogatott, hogy vendégeit elkápráztassa, s ebédidőben híres pecorino sajtokat, Ciauscolo, Salame di Fabriano és Prosiutto di Carpegna fevágottakat, a torkos Olive all’Ascolana töltött, majd rántott óriási olivabogyókat is kóstoltatott a szlovákiai-magyar sommelier. A Marche Live teraszán több mint 1.400 üveget nyitottak az expert sommeleirek a körülbelül 8.000 szakmabeli látogatónak.
Éva, avagy Eva Kottrova, ahogy Olaszországban ismeretes, már most meghívja a magyar borkedvelőket május 9 és 11-e között Marche taromány Sirolo-Portonovo nevű csodaszép partjira, ahol az IMT által  13-ik alkalommal megrendezett ”Vini da Pesce”, azaz halborverseny, idén először nemzetközi borokkal is várja Dionüszosz kedvenc italának szerelmeseit.