Buborékos kóstoló Fricitől Roedererig

Pöstényi Zita
2017. május 10., 11:08


A Borkollégium kóstolótréning sorozatának Pezsgők és Habzóborok eseményén remek buborékos italokkal készültek a szervezők.
Buborékos kóstoló Fricitől Roedererig
Amíg vártunk az összes résztvevő megérkezésére, bemelegítésként Dalida sanzonokat hallgattunk, ami remek aláfestés volt a ráhangolódáshoz.

Az előadó, Sánta Zoltán először egy kis történeti áttekintés közben mesélte el a pezsgőkészítés alapjait. Rögtön azzal kezdtük, hogy tisztáztuk, mit tekinthetünk pezsgőnek: csak az olyan italt, amely nem hozzáadott széndioxidot tartalmaz, hanem a buborékok az erjedés során alakulnak ki.
 
A legenda szerint Dom Perignon fedezte fel először ezeket a buborékokat a tavasszal felszolgálni kívánt borban, bár ő kezdetben a buborékok ellen küzdött inkább és nem a megtartásukért. Viszont ő használt először parafát a palackok lezárásához, amit később még cukorspárgával is rögzített, hogy a dugót bent tartsa a megnövekedett nyomás ellenére is. További érdekességként megtudtuk, hogy eredetileg azért használták a pezsgősüvegek tetején található zsugorfóliát, hogy a nem egyenletes magasságig töltött palackok esetében ezzel leplezzék az eltérő nívómagasságot. Hallottunk a rázóállvány feltalálásáról, amely Madame Clicquot és pincemestere nevéhez fűződik, és a seprő eltávolítása során használják.

Az este során kóstolt tételek egy kivételével mind tradicionális eljárással (Méthode Traditionnelle) készültek, amikor a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák majd. A szőlőfajtákat tekintve a klasszikus champagne készítése során chardonnayt, pinot noirt és pinot meuniert használnak fel.

Gere Frici 2015
Az első tétel egy gyöngyözőbor, amely a készítése során hozzáadott széndioxiddal kapja meg a buborékokat. Olaszrizlingből és chardonnay-ből készült, korai szüreteléssel. Friss, illatos, üde és grapefruitos kesernyésség jellemzi.

Vendrell Olivella Cava Brut Nature Organic 2012
A cava a hagyományos champagne-i módszer szerint készül; ami a különbséget adja az az, hogy jellemzően helyi spanyol szőlőfajtákat (macabeo, parellada és xarel-lo) használnak fel a készítés során. Mivel délebben helyezkedik el a termőterület, itt sokkal könnyebb évjáratos pezsgőket készíteni. A kóstolt tétel 50% xarel-lo, 30% macabeo és 20% parellada összetételben készült, tirázs likőr hozzáadása nélkül, 3g maradékcukorral. Visszafogott, tiszta gyümölcsösség, citrusos aroma; szerkezete nem túl komplex, de szép egyensúlyban van. 

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut 2011
A spanyol kitekintés után ismét hazai vizekre evezünk vissza és megízlelhetjük, mit is tud egy furmintból készült pezsgő. A szánkban körtés és minerális jegyek keverednek az autolízises aromákkal. Első és másod töltésű hordóban érlelték az alapbort, talán egy picit ezek a hordós jegyek túl dominánsak is ebben a tételben, de ettől függetlenül nagyon szerethető és izgalmas.
 
Buborékos kóstoló Fricitől Roedererig

Garamvári Brut Nature 2008
A készítés során csak színlét használtak, vagyis gravitációs úton nyerték ki a szőlő levét. Legalább 36 hónapot töltött seprőn és csak 2015-ben degorzsálták. Ezután tirázslikőrt már nem adtak hozzá, így egy nagyon szép nyerspezsgőt kaptak. Visszafogottan gyümölcsös, almás illatjegyek, kellemes textúra.

Marchese Antinori, Cuvée Royale Franciacorta
Az Antinori család már 26 generáció óta foglalkozik borkészítéssel; a kóstolt pezsgő a lombardiai Franciacorta területről származik. Az Iseo tó partján található területre a morénás talaj jellemző, és az Alpok védi a szélsőséges környezeti hatásoktól. Összetételét tekintve 78% chardonnay, 12% pinot noir és 10% pinot blanc alkotja, tartályban erjedt, majd palackban 36 hónapot töltött seprőn a degorzsálás előtt. Halványsárga színben pompázik, finom buborékokkal, barackos és élesztős jegyekkel. A résztvevők között a legnépszerűbb tétel volt, én is bármikor szívesen koccintanék vele újra.

Louis Roederer Brut Premier
Az egyik legnagyobb, de független, családi kézben lévő champagne-i pezsgőház tétele volt az este megkoronázása. 40% pinot noir, 40% chardonnay és 20% pinot meunier házasítása, 3 évet érlelődött seprőn, majd a degorzsálást követően újabb, legalább 6 hónapot töltött még a dugó alatt. Elegáns, frissítően citrusos, ugyanakkor kellőképpen testes is, hosszú lecsengéssel.

Egy remekül felépített soron keresztül ismerkedhettünk meg kicsit közelebbről a pezsgőkkel az este során, hogy a könnyű gyöngyözőtől eljuthassunk egészen champagne-i magasságokig.  És ha már a buborékokról esett szó, mindjárt itt a Pezsgő Június, ahol az említett tételekből is találkozhattok néhánnyal – menjetek és merüljetek el a buborékos mámorban. És a végén még egy okos tanács az előadónktól: „A pezsgő csak a vágyakat növeli, a teljesítményt nem…"