PH-Érték: Pannonhalma nagy dobása

Borászportál
2018. szeptember 24., 15:01


PH-Érték, vagyis Pannonhalmi Érték néven a Pannonhalmi borvidék pincészetei létrehozták a saját közösségi borukat.
PH-Érték: Pannonhalma nagy dobása
A BalatonBorhoz hasonlóan megszületett a Pannonhalmi borvidék régiós bormárkája, a PH-Érték. A játékos nevű  (a pH-érték eredetileg egy adott oldat savasságát vagy lúgosságát jellemzi, itt azonban a PannonHalmi Értékre utal) kezdeményezés célja a pannonhalmi borvidéki pincészetek szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása.

Egyelőre 6 pincészet – Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet, valamint a borvidék zászlóshajójaként számon tartott Pannonhalmi Apátsági Pincészet – vesz részt és készít bort egységes PH-Érték címkével.

A PH-Érték azonban nem csak egy bor, a résztvevők szeretnék közösen a régió turizmusát is erősíteni. Meggyőződésük, hogy a borvidék adottságai alkalmasak a minőségi turizmus és kultúra iránt érdeklődők odacsábítására. (Tavasszal írtunk róla, hogy idén nyáron ezen a borvidéken volt a legmagasabb az egy hektár szőlőre eső kultúr- és szabadidős programok száma.)
 
 
A társulás önálló weboldalának és közösségi médiaaktivitásának beindításán túl ezért a tervek között szerepel egy olyan angolul is megjelenő régiós bortérkép elkészítése, amely a pincéken és jó éttermeken kívül a történelmi látványosságokat is tartalmazza, továbbá Győr város önkormányzatával együttműködve egy bemutató- és kóstoltatóhely létrehozása a megyeszékhelyen, illetve egyedülálló borvidéki rendezvények életre hívása és egy szigorúbb eredetvédelmi rendszer bevezetése.
 
A bor mindenesetre megszületett és az alábbiakat érdemes tudni róla.

PH-Érték – A Bor
 
Szőlőfajták

• fő fajták: rajnai rizling és olaszrizling
• egyéb engedélyezett fajták: fűszeres tramini, sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, királyleányka
 
 
Analitika

• alkoholtartalom: min. 11,5% vol.
• minimális savtartalom: 4,5 g/l
• maximális maradékcukor a borban lévő borkősavtartalomnál nem lehet nagyobb
• csak száraz borként lehet forgalomba hozni
 
 
Szőlőtermesztés

• fő fajtáknál a 60 hl/ha termésmennyiséget nem szabad meghaladni
• egyéb fajtáknál a 80 hl/ha termésmennyiséget nem szabad meghaladni
• 80 cm-nél nem magasabb törzsmagasságú ültetvényekről származó szőlőt lehet csak feldolgozni (alacsony kordon, Guyot, középmagas kordon)
• az ültetvényeken a környezettudatos gazdálkodást kell előtérbe helyezni (zöldítés, rovarölőszerek háttérbe szorítása, hasznos élőszervezetek megőrzése, stb.
• kézi szüretelés
 
PH-Érték: Pannonhalma nagy dobása
 
Feldolgozás

• szakaszos üzemű préselés
• tartályban erjesztett és érlelt tétel
• kötelező musttisztítás
• élesztő használatával az adott szőlőfajta stílusát és bélyegeit nem lehet megváltoztatni
• a bort nem lehet a szüretet követő március előtt forgalomba hozni a PH-Érték klaszterben lévő tagok és a külső szakmai bírálók egyöntetű beleegyezése nélkül
 
 
Borházasítás

• a fő fajták aránya a házasításban min. 50%, de a rajnai rizling arányának nagyobbnak kell lennie, mint az olaszrizlingének
• az illatos fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 30%-nál
• évjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni
• a házasításhoz használt fajták neve az adott évjáratú PH-Érték bort készítő összes termelő egyöntetű döntése esetén feltüntethető a borcímkén
 
 
Palack
• csak 750 ml-es, rizling típusú palackba tölthető
• egységes csavarzár és címke
• címkén és/vagy csavarzáron PH-Érték logójának megjelenése
 
 
Borleírás
 
Színe a zöldesfehértől a zöldessárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, amely hordozza a rajnai rizling jegyeit, miközben annak karaktere nem uralkodik el a tételen. A bor kerek kortyban ölt testet, gyümölcsös ízvilágú, emellett lendületes és arányos savakkal rendelkezik. A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a palackozott tételekben.
 
 
PH-Érték közösség borászatai
 
• Cseri Pincészet
• Hangyál Pincészet
• Herold Pince
• Pannonhalmi Apátsági Pincészet
• Pécsinger Szőlőbirtok
• Tar Pincészet