Divat lesz Amerikában a vörösboros kóla?

Borászportál
2012. május 02., 09:53


Balkán pia - Mi magyarok, már rég felfedeztük magunknak a vörösboros kólát, rövidítve a VBK-t. Azonban nemcsak nálunk létezik ez az igényes borfogyasztók által megvetett ital, állítólag a spanyolok szabadították rá Európa keleti felére, majd a napokban Amerika is felfigyelt rá.
Divat lesz Amerikában a vörösboros kóla?
 
„Lehet, hogy kicsit furcsa, de ne szóld le, amíg nem kóstoltad” – írja a vörösboros kóláról a Huffington Post. „A legtöbb embernek sose jutna eszébe, hogy kólát töltsön a vörösborába” – számol be hüledezve az egyesült államokbeli újságíró erről az európai szokásról. Úgy tűnik, az amerikai kontinens felfedezése után 520 évre volt szüksége az Egyesült Államoknak, hogy felfedezze magának a nekünk, magyaroknak, egyértelműen létező vörösboros kólát.
 

Kalimotxo – így hívják a spanyolok a kóla és a bor keverékét, állítólag ők találták fel a 70-es évek elején. Egy fesztiválon egy baráti társaság úgy próbálta feljavítani a borzasztóan rossz ízű bort, hogy kólát öntött bele. Ezzel rászabadították a világra, legalábbis Európa keleti felére a vörösboros kóla egyesek szerint borzalmát, mások szerint áldását. A Bëlga zenekar is megénekelte egy dalában, hogy „botrány, hogy nem tér ki a Btk. arra, hogy emberiség elleni bűntett a VBK”.
Azt még senki sem tudja, hogy írnak-e zeneszámot az Egyesült Államokban a vörösboros kóláról, egyelőre ismerkednek a vörösboros kóla titokzatos világával, de a Huffington Post cikkét kísérő hozzászólásaiból látszik: a VBK az amerikaiakat is két táborra osztja majd.
Forrás: nlc
Winelovers borok az olvasás mellé