Egy bohém péntek margójára

Borászportál
2018. augusztus 02., 12:13


Egy romos betongyárban ülök Nemesgulácson és isteni bort kóstolok, ami egyenesen az Etnáról érkezett. Majd leszáll az este, és egy gyönyörű teraszon vacsorázom, gourmet ételeket, kiváló borokkal. Vágyhat többre egy fanatikus borrajongó?
Egy bohém péntek margójára
Fotók: Miknyóczki Dóri
 
Amikor a június 29-i pénteki napomat terveztem, még csak azt tudtam, hogy 15 órakor borkóstolón veszek részt a Szent György-hegyen, a Gilvesy Pincészetnél. Örültem a gondolatnak, hogy viszontláthatom a csodálatos balatoni panorámát, ami a birtok teraszáról a szerencsések elé tárul, és közben finom borokat kortyolhatok. Mi ez, ha nem csodás pénteki program?
 
Ahogy megérkezem a pincészethez és csatlakozom a barátaimhoz, közlik a borászat kollégái, hogy a borkóstoló helyszíne a Szent György-hegy lábánál álló, elhagyatott betongyár lesz. A regisztrációnál megerősítik, hogy jó helyen járunk:
ez a létesítmény a jövőben átalakul és a borászat új épületeinek ad majd otthont.
 
A program hivatalosan a Bohém Légyott -1 napja, egy, a vulkanikus boroknak szentelt szimpózium, előadásokkal és kóstolókkal, a nap végén pedig egy gourmet vacsorával. Régóta most először, kicsit elveszve érzem magam, egészen addig, amíg el nem kezdődik az előadás.
 
 
Borrajongóként mindig izgalommal hallgatom, amikor egy borász nyilatkozik a munkájáról, de ez az alkalom most még különlegesebb, mert egy magyar származású, de az Etnán dolgozó borászhölgy, Tóth Patrícia meséli a történetét és mutatja be munkájának gyümölcsét: a vulkanikus lejtők feszes, karakteres fehér- és vörösborait, valamint egy tradicionális eljárással készült pezsgőt Olaszország egyik divatos és köztudottan nagyon sikeres birtokától, a Planeta Pincészettől. 
 
Hamarosan szembesülök azzal, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol komoly döntést kell hoznom: két, párhuzamosan futó szeminárium közül kell választanom. Lemondok tehát a nemzetközileg ismert walesi geológus, Alex Maltman vulkanikus talajok és borok kapcsolatáról szóló előadásáról és Ursula Heinzelmann, berlini gasztronómiai és borszakíró sajt- és borkóstolójára ülök be. Ursula fantasztikus nő. Talán még soha nem volt részem ennyire élvezetes gasztronómiai előadásban, mint az övé, tobzódunk az ízekben, textúrákban. Egészen addig magabiztos vagyok döntésemet illetően, amíg meg nem tudom, hogy a párhuzamosan zajló geológiai előadás szintén zajos sikert aratott.
 
Egy bohém péntek margójára
 
Barátaimmal azon vitatkozunk, hogy ki mit gondol a helyszínről. Illik-e ilyen magas színvonalú előadást szervezni egy elhagyatott épületbe? Vajon ez a szervezőknek csak egy B terv volt a várható, aztán elmaradó eső miatt? Hiszen - többek között - az egyedülálló kilátásért is jöttünk a Bohém Szimpóziumra...
 
Ekkor azonban már tessékelnek is be minket a sofőrök az autóba, ugyanis sétáló kóstolóval folytatódik a program a Gilvesy Birtok lenyűgöző panorámát kínáló teraszán. Végre előttem tehát a mesébe illő táj, poharamban a Volcanic Wines of Pannonia Egyesület borászainak bora, egymás után végigkóstolva: Gilvesy Robert és Váli Péter Badacsonyból, Káli Kövek és Pálffy Pince a Balaton-felvidékről, Losonci Bálint a Mátrából, Bott Frigyes Muzsláról, Kis Tamás (Somói Vándor) Somlóról... és bónuszként a tokaji Holdvölgy. Mire vágyhat még egy igazi borrajongó?
 
Leszáll az éj, az ESCA étterem csapata és egy zenekar lép a színre. A terasz átrendeződik egy tökéletes vacsora helyszínévé. Helyet foglalok és boldogan koccintok barátaimmal erre a remek pénteki napra. Természetesen vulkanikus borral.
 
Egy bohém péntek margójára
Winelovers borok az olvasás mellé