„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam

Pöstényi Zita
2019. március 05., 11:16


Egy év. Sok vagy kevés? A legtöbben valószínűleg azt gondolják, hogy ez semmi, egy szempillantás alatt eltelik. Azonban egy kezdő vállalkozás szempontjából mérföldkőnek tekinthető, hiszen sokan – a kezdeti lelkesedés ellenére – már ezelőtt elbuknak. Lídia esetében erről szó sem lehetett, benne olyan energiák összpontosulnak, amikről sokan csak álmodunk!
„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam
Fotók: Czerula Attila - Solving Team Fotó
 
Az In Vino Lidia projekt első szülinapján jártunk, de minden bizonnyal nem az utolsón. Még mielőtt erről mesélnék, kezdjük egy kicsit messzebbről, hogyan is született meg az ötlet, honnan indult Lídia és a bor kapcsolata.
 

Az út hosszú, de egyenes volt a boros világ felé. Lídia eredetileg pénzügyi területen tevékenykedik, közgazdász végzettséggel, pénzügyi tanácsadóként egy multinál, ami időnként együtt jár külföldi munkavégzéssel is. Angliai munkája kapcsán jött a felismerés, hogy bizony többet tud lassan az angol történelemről és Londonról, mint kis hazánkról. Ő nem elégedett meg azzal, hogy fellapoz néhány könyvet, vagy ahogy manapság divatos, „kiguglizza” az információkat, hanem megszerezte az OKJ-s idegenvezetői képesítést. Itt ismerkedett meg a hazai borvidékekkel, szőlőfajtákkal, és azzal is, hogy mit kell tudni a zászlósborainkról, az aszúról és a bikavérről, ha külföldi turistáknak szeretné ajánlani őket.
 
„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam

És ahogy a tündérmesékben lenni szokott, ez bizony szerelem volt első látásra, a borokkal szembeni tudásvágya azóta is csillapíthatatlan. Elvégzett WSET tanfolyamokat, aktívan tevékenykedik a Borkollégiumban, kóstolókat és mesterkurzusokat látogat, illetve, ha munkája külföldre szólítja, akkor előszeretettel látogat borvidékeket, pincészeteket külföldön is, hogy minél többet tanuljon a szenvedélyéről. Egy alkalommal amerikai anyavállalatának vezetősége érkezett budapesti látogatásra, őt pedig megbízták, hogy szervezze meg nekik a megszokott „business dinner”-t. A vendégek kifejezett érdeklődésének eredményeként az „unalmas” üzleti vacsorából izgalmas borkóstoló kerekedett, aminek a cégen belül híre ment, és amit újabb és újabb követett.

Így született meg az „In Vino Lidia”, ami a manapság divatos borkóstolók között is egyedülálló koncepció: nem csupán egy jól megálmodott borsort vagy esetleg egy tökéletes étel-ital párosítást kapnak a résztvevők, hanem izgalmas tanulási lehetőséget is egyben, amit később kamatoztathatnak. Persze még mindig mondhatnánk azt, hogy találunk ilyen eseményt máshol is. Itt igazából Lídia és a lelkesedése, tudása a kulcs, vagyis inkább a titkos hozzávaló a receptben, aminek köszönhetően egy ilyen este magával ragadja a résztvevőket.
 
„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam

Az „In Vino Lidia” koncepciója egyszerű: nem csak a gyomor, de az elme is munkára van fogva. Interaktív, csapatépítő jelleggel, ábrák, térképek, kóstolási jegyzetek, borkisokos és kvíz segítségével beszéljük át a tematikus vacsorai nedűit. Az „In Vino Lidia” vendégei megértik és megismerik, hogy például miért chardonnay-ből készül a pezsgő, vagy miért öntözik gleccservízzel az argentin szőlőültetvényeket.
 
Lídia az elmúlt egy évben sok sikeres kóstolón volt már túl, így azt érezte, ehhez méltóan kell megünnepelni az első szülinapot. A rendezvényein lelkesen bemutatott, ajánlott borokon keresztül szoros kapcsolat alakult ki több borászat képviselőivel, borászaival, akik most is mögé álltak és támogatták a születésnap szervezésében. Így széles palettán mozgott a kiállítók listája, izgalmas tételeket kóstolhatott az ünneplő közönség. Bár, mint egy rendes születésnapon, itt is volt pezsgős koccintás és torta is, de közel sem csak ennyiről szólt az este. Az üdvözlőital és üdvözlőfalatok elfogyasztása után a kiállító borászatok egy-egy tételével ismerkedhetett a közönség, felkészülve ezzel a későbbi megmérettetésre. Közben Katona Csaba történész előadását élvezhették, amelybe néha a technika ördöge ugyan beleszólt, de így is el lehetett csípni történelmi érdekességeket a borokról. A program egy játékos kvízzel folytatódott, melynek során az asztaloknál helyet foglaló ismerősök, ismeretlenek egymást segítve tölthették ki a „száraz” tesztkérdéseket, majd a korábban kóstolt borokat vakkóstoló keretében igyekeztek felismerni a borász csapatkapitányok vezetésével.
 
„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam

A csapatépítő programot a sétálókóstoló folytatása követte, aki az első körben csak a vakkóstolóra gyúrt, annak lehetősége nyílt további remek tételekkel ismerkedni. Ezután az este egyik fő látványossága következett, egy szuper táncelőadást élvezhetett a közönség, amit szintén a bor szeretetének köszönhetünk, mivel a balatonfüredi borheteken ismerte meg egymást az előadó és Lídia. A szülinap nem múlhat el torta nélkül, így egy ínycsiklandó csokoládétortát szolgáltak fel, amely mellé egy remek burgenlandi kékfrankos borpárosítást is kaptunk extrának, remekül kiegészítve ezzel a torta belsejében megbújó, feketebogyós gyümölcsökkel ízesített réteget.
 
„Ez a nap más, mint a többi”, avagy In Vino Lidia születésnapon jártam

Az este folyamán volt alkalmam beszélgetni több borásszal, illetve a borászatok képviselőivel és azt kell mondjam, hogy egyöntetűen elismerő szavakkal meséltek Lídiáról és a kóstolóiról, kiemelve a lelkesedést, precizitást, mérhetetlen tudást és tudásvágyat. Mindenképpen ajánlom, hogy kövessétek az „In Vino Lidia” blogot, ahol értesülhettek a következő rendezvényekről, vegyetek részt egy kóstolón, és tapasztaljátok meg személyesen is a Lídia-életérzést!

Videó: Szabó László Csaba, Fellegi Dénes 
Winelovers borok az olvasás mellé