Ez egy másik borvilág

Fendrik Zsóka
2014. november 13., 11:18


Szombaton rendezték meg a Mitiszol, természetes italok fesztiválját az Akvárium Klubban, ahol már a pohár is nagyban eltér a borkóstolókon megszokottaktól.
 
A rendezvény előtt már beszélgettünk a szervezők közül Nemes Richárddal, aki mesélt a kóstoló koncepciójáról és a kiállítókról. Ezek után nagy érdeklődéssel vártam a hétvégi délutánt, hogy közelebbről is megismerkedhessem a termelőkkel.
Ez egy másik borvilág
Hegyi-Kaló Örökségül 2012 és Kaló Imre borsora
A Borszalont felváltó Mitiszol fesztivál egy, a kevésbé borrajongóknak is könnyen befogadható kóstoló. A helyszínt nehéz volt elképzelni a Terroir Club borászainak főhadiszállásaként, de bebizonyosodott, hogy jól döntöttek a szervezők. A vendégeknek és a kiállítóknak is tágas helyük volt, a hangulatot pedig tovább fokozta a fejünk felett ringatózó víz és a belső kóstolóterem világítása.
A fesztivál pohara a Riedel Swirl szárnélküli boroskehely volt. A kiállítói nevek láttán a bőség zavarával küzdöttem, hogy hol kezdjem a kóstolást. Welcome drinknek a Hegyi-Kaló Pince Örökségül 2012-es küvéjét választottam. Kaló Imre lánya, Julcsi és férje, Hegyi Ádám pincéjében készült az érett aromatikával – datolya, alma – rendelkező bor.
Amikor lehetőség nyílik rá, érdemes nemcsak az általunk ismert, hanem az új pincészetektől is kóstolni. Elég régóta kacsintgattam a Wassmann család boraira, akik a Demeter klasszifikáció szerinti organikus gazdálkodást folytatnak. Öreg tőkékről készítenek olaszrizlinget és portugiesert Villány mellett, Pécsdevecseren. Az utóbbi egy meglepően koncentrált, sűrű textúrájú tétel, vakteszten biztosan nem ezt a fajtabort mondanánk.
Ez egy másik borvilág
Wassmann Pince parafadugója
A borok mellett idén szerepet kaptak a sörök és az alkoholmentes italok is. Voltak szülők, akik elhozták a gyermekeiket is. Az apróságok szörpöket, gyümölcsleveket és mustot is kóstolhattak. De a kisüzemi sörök is nagy népszerűségnek örvendtek.
 
Az autentikus borokon túl, mit eszel pop-up standdal is előrukkoltak idén a szervezők. Az első két órában a Jacques Liszt Pékség mutatta be kovásszal készült kenyereit. Textúrában és ízben is lehetett érezni a különbséget egy élesztővel sütött és e között. Majd az Élő Bolygó termékei következtek a kiállítói asztalnál. A fiatal házaspár saját tejtermékeit hozta magával, többféle sajtot is felvonultattak, volt rúzsos, kékpenészes, kemény és félkemény típusú és házi vaj is. A édesszájúak sem szomorkodhattak, mert Szántó Tibor csokoládéi fenségesnek bizonyultak, amelyhez a kísérő borok csak karnyújtásnyira voltak.
Ez egy másik borvilág
Jacques Liszt Pékség
A Mitiszol fesztiválon olyan borokkal és termékekkel találkozhattak a vendégek, amelyeket sehol máshol nem kóstolhatnak, esetleg a gasztronómiában láthatják őket viszont. Olyan borászok is személyesen jelen vannak, akik ritkán mozdulnak ki év közben a pincétől.
Ez egy másik borvilág
Strekov 1075 és a Riedel Swirl pohár
Aki néhány pohárnál több bort fogyaszt el, annak sem lesz másnap fejfájása – a borok természetességének köszönhetően. Olyan illatokat és ízeket fedezhetünk fel az egyes tételekben, amit eddig soha. Egyedi borászati és szőlészeti eljárásokat ismerhetünk meg. Egyszerűség és komplexitás jellemzi a borokat. Egy eltérő irányt mutat meg a borkedvelőknek, elég belekóstolni akár az Attila Pince turánjába, vagy a Strekov 1075 narancsboraiba. Ez egy másik borvilág.
Winelovers borok az olvasás mellé