Furmint-csodák Szepsy István dűlőiből

Gonda György
2017. április 03., 14:03


Hosszú-hosszú évek óta már, hogy a Szepsy Pincészet borait nagyon ritkán kóstolhatjuk budapesti rendezvényeken, ahogy id. Szepsy Istvánnal is egyre ritkábban lehet találkozni Tokaj-Hegyalján kívül.
Furmint-csodák Szepsy István dűlőiből
Aki végig szeretné kóstolni a pince borait, és személyesen is találkozna Les Seigneur du Vin-nel, annak Mádra kell kirándulnia. Személy szerint nekem ez ellen nincsen semmi kifogásom, mert Mádon, a Szepsy család teraszán, Istvánnal beszélgetve egészen más szintű élményhez jutunk.
Különleges kivétel volt a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolója, mert a Mester is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt,
és a Szepsy Pince 2015. évi furmintjaiból is egy szép sor volt kóstolható a Szepsy Furmint Selection standon. Ismerve a borokat, a hat kóstolóadagért külön fizetendő 2.500 Ft sem volt komoly összeg, amit a jelentős érdeklődés is megerősít.
 
Szepsy István és családja munkáját nem kell senkinek bemutatni, hiszen nevét aranybetűkkel fogja jegyezni a modern kori magyar bortörténelem.
 
Egész életét a szőlőnek, a bornak és Tokaj-Hegyaljának szentelte. Tudása, tapasztalata hatalmas, de mégis, mint az igazán nagy tudású emberek, tudja, hogy még milyen sok a megválaszolatlan kérdés.
 
Folyamatosan kutat, kísérletezik, keresi a klónokat, a módszereket, és még mindig képes a megújulásra. Ebben partnere fia, ifjabb Szepsy István, és persze az egész család, jóban és rosszban egyaránt. Kell ennél több indok, hogy egy nagy, a tokaji borokat felvonultató rendezvényen a Szepsy Pince és István külön mesterkurzust kapjon, és borai kiemelt standon jelenjenek meg, egyfajta habként a hatalmas, finom tortán?
 
Következzen a kóstolt borok bemutatása.
 
Szepsy Birtok 2015

A pince birtokbora, 100% furmint. Almasav bontott, részben fahordós érlelés. A Szent Tamás, Hasznos, Urbán, Úrágya és Betsek dűlők terméséből áll össze. Azért ez komoly névsor! Határozott, kedves illat, körte, birsalma, déli gyümölcsök, édes jegyek. Jó szerkezet, jó savakkal, szép egyensúly, picit alkoholos, de nem vészes (14 %). Ízben is sok gyümölcs, ásványosság; jól iható, több pohárral kíván belőle az ember. Szépen összeállt már a bor, sok-sok év potenciállal.

Nyúlászó Cuvée 2015

Furmint és hárslevelű házasítása. Élénk, intenzív illat. Sok gyümölccsel, almával, citrusokkal, körtével. Fűszeres, „zaftos” illat. Nagyon fiatal bor. Telt, krémes korty, komoly testtel, egy picit visszafogottabb tempóval. Íze dús, gazdagon gyümölcsös, ásványos, de az illatához képest picit diszkrétebb.

Bányász 2015

Kéthektárnyi terület Tállyán. A talaj termőréteg hiányában, csak kővel fedett, ami megjelenik a borban is. Visszafogott, elegáns aromavilág. Elsősorban citrusok, ásvány, pinduri alma, hordós érlelés jegyei. Nagyon-nagyon fiatal, és nagyon-nagyon erős szerkezetű. Feszes, komoly savak, nagy test, mélységek. Nagy potenciál, még legalább 3-4 év, mire megérkezik a bor igazi arca.
 
Furmint-csodák Szepsy István dűlőiből
 
Betsek 2015

A Betsek mindig lágyabb, mindig kedvesebb. Most is ezt az arcát mutatja. Idő kell, mire kinyílik, de hát még olyan fiatal. Megéri várni vele, mert egyszerre csak megjelenik a sok gyümölcs, kedvesség, a fajtajelleges körte, ásványosság, némi hordó. Jó szerkezet, lendületes bor, nagy test, hosszú potenciál, gazdag ízek, ásványok. Ez egy nagyon komoly bor.

Úrágya 2015

Elegáns, mély, hömpölygő illat. Mézes, ásványos, virágos; elegáns hordóhasználat. Jó savak, jó egyensúllyal, hosszú, komplex, gyümölcsös, gazdag és fiatal bor. Ízben hordó, ásvány, fűszer, körte, birsalma, beérett gyümölcs illata keveredik. Nagyon feszes, nagyon izgalmas, nagyon jó, pompás Úrágya, szerintem tökéletes.

Dorgó 2015

Színtiszta perlit talajról, egy hordónyi tétel született. Két nagyszerű tétel után kicsit rossz helyen volt a sorban. Nagyon visszafogott arcát mutatta most - előfordul ez nagy potenciálú boroknál, ilyen korai stádiumban. Zárkózott aromavilág, csak a terroir, ásványok és a hordós érlelés jegyei. A szerkezet nagy lehetőségekről árulkodik, de még nagyon fiatal a bor. Kóstoljuk meg egy fél év múlva újra. 
Winelovers borok az olvasás mellé