Íme a bor, amelynek emberneve van


2023. március 24., 09:46


A 11. Borkonferencia három masterclass-ának sorában az elsőt Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély főborásza tartotta az Irsai Olivér és cserszegi fűszeres fajtákról. Ezek a fajták a termelt mennyiség alapján a legjelentősebbek közé tartoznak: a cserszegi fűszeres teszi ki az ország szőlőtermő területeinek 6,4%-át, az Irsai pedig 4,2%-át.  
Íme a bor, amelynek emberneve van
Mindkét szőlőfajtából készült bor a Hilltop legnépszerűbb tételei közé tartozik hosszú évek óta.
A cserszegi fűszeres illatos fajta, virágos, szőlős, mézes jegyekkel. Könnyű, közepesen élénk savak és visszafogott alkohol jellemzi. Illatossága miatt házasítási partnerként is gyakran használják.
 
Íme a bor, amelynek emberneve van
 
Az Irsai Olivér hazai nemesítésű fajta, és az egész világon kedvelik. A belőle készült üde, könnyed és ellenállhatatlanul illatos bor nélkül szinte elképzelhetetlen a nyár. Családfájának renoméját mi sem jelzi jobban, mint hogy a szintén népszerű cserszegi fűszeres felmenőjének tekinthető. Szülőatyja, Kocsis Pál a barátja fia után nevezte el a pozsonyi fehér és a csabagyöngye „szerelméből” született hibridjét.
 
Íme a bor, amelynek emberneve van
 
A főborász a fajtaismereti áttekintő után beszélt még a Hilltop Érezd+ borpromóciós kampányáról is, amely – a palackokra kerülő aromakörök segítségével - nem titkoltan a fogyasztók edukációját is megcélozza. De nagyon fontos, hogy ne csak a fogyasztók, hanem a borászok is edukálódjanak: Kamocsay Ákos szerint ennél a két fajtánál ugyanis lényeges, hogy a borászok sokkal tudatosabban bánjanak velük.
 
Neszmélyi borvidék - Közelebb, mint  gondolnád
A fogyasztók edukációja mellett a Hilltop azt is kiemelt fontossággal kezeli, hogy az adott régiókból származó, kiemelt minőséget képviselő termékek védelmet kapjanak. Ezt a védelmet szolgálják a földrajzi árujelzők. A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.
 
A Hilltop oltalom alatt álló borainak is számos előírásnak kell megfelelnie, ilyen például azok színe, ízjegyei és az elkészítési eljárás, melynek eredményeként a palackokba kerülnek. Ezeknek a szigorú feltételeknek az eredményeképp pedig a borok címkéjén a „neszmélyi oltalom alatt álló” szöveg biztosítja a fogyasztót arról, hogy igazán minőségi nedűt talál a palackba zárva.
 
 
nyitókép forrása: aborkonferencia.huhttp://aborkonferencia.hu
 
Winelovers borok az olvasás mellé