Márciusi Bárdos – Berecz borvacsora az Araz étteremben

Dulai Csilla
2017. április 02., 19:29


Márciusban, a nőnap apropóján ismét két női borász kiváló borait kóstolhattuk meg az Araz étteremben egy újabb remek borvacsora keretében. Mindkét pince a tokaji borvidéken található: Bárdos Sarolta a bodrogkeresztúri Nobilis szőlőbirtokról, Berecz Stephanie a tarcali Kikelet Pincéből érkezett.
 
Márciusi Bárdos – Berecz borvacsora az Araz étteremben
A tokaji Nobilis Szőlőbirtokot 2000-ben alapította Bárdos Sarolta és a családja olyan neves területen, ahol már száz évvel ezelőtt is bort készítettek, és amely már akkor is híres volt. A Kikelet Pince innen öt kilométerre található - a pincét két évvel később, 2002-ben alapított Stephanie és férje, Berecz Zsolt.
 
Mindketten kisbirtokon (egyaránt 6-6 hektáron) gazdálkodnak és a szőlők tekintetében is hasonlóak, azonban ez a sok közös vonás a bemutatott 6-6 borban egyáltalán nem tükröződött vissza. A közelség ellenére mégis teljesen más arculatot, egy más Tokajt képviselnek, és ezt a végig kóstolt borok is sikeresen közvetítették.
 
Első fogásként liba rilettet kaptunk konfitált barackkal, amit a Kikelet Brut 2013-as hárslevelű pezsgője valamint 2016-os Sárgamuskotály kísért a Nobilis pincéből. A pezsgő a Lónyay és a Kassai dűlő termése pezsgőnek szüretelve: könnyed, ízében és illatában egyaránt almás-citrusos jegyeket mutat. A Nobilis sárgamuskotálya már – ellentétben a menüsor többi borával - idei: friss, gyümölcsös, könnyed, és ez a gyümölcsössége visszakóstolva még jobban kiérződik belőle. Mindkét tétel tökéletes kísérője volt az előételnek.

A második fogáshoz mindkét pince a 2015-ös fumintját kínálta. A Nobilis Susogó furmint remekül megmutatja a talaj változatosságát. Ásványos, szigorúbb bor, nagyon jól eltalált egyensúllyal. Ezzel szemben a Kikelet furmintja vegyesebb és teljesen más ízvilágú: friss, üde, egzotikus gyümölcsös bor. Jól kiegészítették a felszolgált ízletes menyhalat.
 
A harmadik fogáshoz felszolgált első bor a két borász és egy harmadik barátnő, Bodó Judit közös alkotása, furmint és hárslevelű házasítása. A 2015-ös zseniális évjáratnak köszönhetően ez a bor jó arányú, jó savakkal rendelkezik: könnyed, körtés, barackos, virágos jegyeket mutat. Ebből a különlegességből évente mindössze 1.000 palack készül el. A bor párja, a szintén 2015-ös Kassai Hárslevelű a Kikelet pincétől, egy dűlőszelektált bor. Zamatos, illatos, szépen gyümölcsös, gazdag hárslevelű. 
 
 
Nekem a felszolgált ételek közül egyértelműen a negyedik ízlett a legjobban. Remekül megkomponált fogás két kiváló furminttal: a Kikelet Pince Váti és a Nobilis Barakonyi dűlőről származó 2015-ös boraival kísérve. Mindkét furmint gazdag, illatban és ízben is aromás és sokrétű, bár a Kikelet most jobban ízlett. A felszolgált borok közül talán ez nyújtotta a legnagyobb élményt: nagyon finom és gazdagon gyümölcsös – ajánlom mindenkinek megkóstolni.
 
A ropogós borjúnyakhoz mindkét pince egy-egy 2015-ös hárslevelűjét kínálta. A Kikelet Lónyai hárslevelűje testesebb, mint a Kassai dűlőről
származó: illatra virágos, körtés jegyek, ízében inkább citrusok és barack jelenik meg. Tiszta lecsengésű, de inkább hasonlít egy sauvignon blancra. A Nobilis hársra intenzívebb, virágos, mézes, kamillás illat jellemző. Koncentrált, gazdag bor, melynek utóíze fogyasztás után percekig érezhető.
 
Zárásként a mesés karamellpuding kísérőjeként megérkeztek az édes borok. Szerencsére a puding nem volt túl édes, így tökéletesen passzolt hozzá mind a Kikelet szamorodni, mind a Nobilis Amicus. A szamorodni hárslevelű, furmint, zéta és sárgamuskotály házasítása. Illatát és ízét sárgabarack, édesfűszerek és trópusi gyümölcsök díszítik. A Nobilis Amicus bora 2012-ben került palackba, majd 3 éves palackos érlelés után 2015-ben került forgalomba. Mostanra egy gazdag, intenzív illatú borrá fejlődött, lecsengésben minerális, ásványos ízek is megjelennek.
 

Összességében elmondható, hogy egy nagyon változatos gasztronómiai élményben volt része mindenkinek, aki részt vett a borvacsorán. Az Araz étterem csapata, a borászok, valamint Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Klub elnöke mind kitettek magukért és bemutattak két olyan tehetséges fiatal pincét és borászt, akiket érdemes ismerni és akikről még biztosan hallani fogunk.

Menüsor
 
 • Kikelet Brut Hárslevelű 2013 - Nobilis Sárgamuskotály 2015
 • Liba rilette konfitált barackkal
 • Kikelet Furmint 2015 - Nobilis Susogó Furmint 2015
 • Menyhal almás kelbimbóval, zöldborsóhabbal és mandulás vajjal
 • Kikelet Kassai Hárslevelű 2015 - Nobilis „A három Grácia” 2015
 • Citrusos jérce becsinált
 • Kikelet Váti Furmint 2015 - Nobilis Barakonyi Furmint 2015
 • Szárnyassal töltött derelye karalábé velouté-val
 • Kikelet Lónyai Hárslevelű 2015 - Nobilis Hárs 2015
 • Ropogós borjúnyak körtés vargabélessel
 • Kikelet Szamorodni 2012 - Nobilis Amicus 2011
 • Karamellpuding rizsfelfújttal és fügelekvárral
Winelovers borok az olvasás mellé