Milyen buborékos borokat ismer a világ?

Gonda György
2016. január 04., 21:11


Szinte bárhol a világon, ha valami fontos dolog történik egy ember életében, akkor egy buborékos borhoz - az egyszerűség kedvéért hívjuk pezsgőnek - nyúl. 2015 utolsó mesterkurzusa a Borkollégiumban a buborékok világáról szólt.
Milyen buborékos borokat ismer a világ?
Fotó: Graselly Balázs
A készítés módszere szerint ismerjük a tradicionális eljárással (methode traditionelle, méthode champenoise) születő italokat, amikor a pezsgő erjesztése, és érlelés ugyanabban a palackban történik. Ez a módszer adja a legjobb minőséget. Ismert még transzvázé (transfer method, méthode transvasée) eljárás, amikor a magnum palackban erjedt tételt egy nagy tartályba engedik át. Ebben a tartályban történik a seprőtelenítés, és ezután kerül át a pezsgő a végleges kereskedelmi palackba. A harmadik elterjedt módszer a tankpezsgő készítés, ahol a teljes folyamat nagyméretű acéltartályokban történik. Persze nagyon leegyszerűsítettem a dolgokat, de ennyi most talán elegendő.
Egy másik csoportosítási mód azon alapul, hogy a buborékok az elnyelt szén-dioxidból származnak, vagy hozzáadottak. A fenti módszerek adják a pezsgőt, amelyben csak elnyelt oxigén van kb. 3 bar nyomás alatt. A habzóbor és a gyöngyöző bor kevésbé jó alapanyagból készül, alacsonyabb nyomás mellett és hozzáadott szén-dioxidot tartalmaz. A habzó bor esetében teljes egészében, a gyöngyöző borban lehet természetes úton elnyelt CO2 is.

A harmadik megkülönböztetési lehetőség a termőhelyre vonatkozik. Köztudott, hogy Champagne-nak csak Franciaország ezen vidékéről származó buborékos bort nevezhetünk. Ebben három fajta szőlőt használnak: chardonnay, pinot noir és pinot meuiner. Nem véletlen, hiszen bármilyen más fajta is tud adni nagyszerű pezsgőket, de mégis a chardonnay és a pinot noir a csúcs.
 
Franciaország legtöbb vidékén a fenti eljárásokkal készülnek crémant név alatt futó buborékos borok, az adott terület fajtáiból. Nálunk is egyre könnyebben lehet hozzájutni a Loire-menti változatokhoz. Beszélnünk kell a katalánok cavajáról, ami talán a legközelebb jár minőségében, mennyiségben a champagnehoz. Itt a fontos szőlőfajták a macabeu, parellada és a xarel-lo, és persze jelen van a chardonnay és a pinot noir is. További világszerte ismert habzó borok a prossecco Valdobbiadene-ből, és a Franciacorta - mindkettő Olaszországból, valamint a Cup Classique Dél-Afrikából.
 
Milyen buborékos borokat ismer a világ?
Fotó: Graselly Balázs

A magyar pezsgő történet az 1850-es években kezdődött Pozsonyban. Folytatódott Budafokon, a Francois testvérekkel és Törley Józseffel. Emellett Pécsen is komoly pezsgőkészítés folyt. A XX. században is Budafok és a Törley Pincészet volt a legfontosabb helyszín. 1990 után pedig Garamvári Vencel munkássága hozta az új színeket a szakmába. A megújulás nagy atyái között tartjuk számon Szentesi Józsefet, aki sok különböző fajtával kísérletezik.
 
Az elmúlt 4-5 évben jelentősen megnövekedett a gyöngyöző borok iránti érdeklődés és ezzel együtt egyre többen kezdtek készítésébe, a legtöbb borvidéken. Így Tokajban, Sopronban és Villányban is. Az új fajták bevonásával készült tradicionális eljárású pezsgőkkel van még feladat bőven, és szükséges még sok tapasztalat. Ez leginkább a szőlészeti munkában jelentkezik, hiszen a pezsgő készítéshez megfelelő szőlő egészen más munkát kíván, más paraméterekkel kell rendelkeznie, mint a csendes borok esetében. Egyelőre ki kell mondani, hogy nem csak a hazai termékekben, de az egész világon a chardonnay képes a legjobb pezsgőt nyújtani, amitől csak egy kicsit marad el a pinot noir.
 
Végül essen szó a kóstolt tételekről!
 
A gyöngyöző borok közül a Vylyan Pince Kszi Pinot Noir tétele volt a legjobb. Fajtajellegességével, a technológia adta lehetőségeken belül nagyon szép szén-dioxid szerkezetével és kiváló egyensúlyával nőtt a többiek fölé.

A pezsgők között egyértelműen a Duval champagne vezette a listát. Ízében hozza az elvárt kekszes jegyeket, egy kis élesztős vonulatot, némi déligyümölcsös felhanggal. A buborékok könnyedek, szépek, gazdagok, jó a szerkezet, hosszú, összetett. 5 csillag. Egy blanc de blancs-t semmi nem közelíti meg! A másik champagne nem volt éppen jó formában.. A nemzetközi kínálatból Raventos pezsgője tetszett még, ami ugyan Penédesből származik, de mégsem cáva, mivel monastrell szőlőt is tartalmaz.
 
Milyen buborékos borokat ismer a világ?
Fotó: Graselly Balázs
 
A magyarok közül a Francios Pinot Noir vitte el a pálmát. Jó szerkezetével, gazdag fajtajelleges ízével (eper és málna), elegáns és összetett világával csábított. A kóstolás során kiderült, hogy képes felvenni a versenyt komolyabb árú pezsgőkkel is, amiben pedig van még mit fejlődnie az a buborékok összetétele. Ebben kicsit rusztikus volt, nem minden pillanatában szerethető. A hazai tételekből még jó szívvel ajánlom a Törley Chardonnay brut és a Hungária Grand Cuvée brut pezsgőket.

Végszóként szeretnék kérni mindenkit, hogy ha nem is naponta, de minél sűrűbben fogyasszon pezsgőt, de csak szárazat, mert pezsgőből a száraz az igazi! A többi csak valami furcsa játék, a furcsa fogyasztói igények kielégítésére. A champagne csodáival semmi sem veszi fel a versenyt, de én bátran kijelenthetem, hogy egyre kiváló magyar pezsgő található a piacon, jó ár-érték arányban. Sőt, nagyon sokról azt gondolom, hogy a napi fogyasztásban simán helyettesíteni tudják, a mindennapok borait is. És akkor tényleg eljöhet az a pillanat, hogy magyar ember az ünnepeken nem pezsgőt iszik, hanem a mi világbajnokunkat, az aszút.

Kóstolt tételek:
 
 1. Vincellér Fizzi Miska gyöngyöző rosé, Sopron 2014
 2. Gere Villány Frici, gyöngyözőbor, Villány 2014
 3. Vylyan Kszi Pinot Noir gyöngyözőbor, Villány 2013
 4. Hungária Grand cuvée brut
 5. Törley Chardonnay brut
 6. Francois President brut 2011
 7. Langlois Crémant de Loire brut (chenin blanc, chardonnay, cabernet franc)
 8. Mandois brut originale, Champagne 2014 (chardonnay, pinot noir, pinot meuiner)
 9. Simonsing, Kaapse Vonkel brut, Dél-Afrika 2012
 10. Duval Leroy brut, Champagne (Blanc de Blancs)
 11. Francois President Rosé brut 2010
 12. Raventós i Blanc, Barcelona Rose 2011
 13. Louis Francois Pinot Noir Rosé brut nature 2011
 
A Borkollégium tavaszi szemeszterének tanfolyamairól itt tudsz letölteni részletes anyagot, az egyes kurzusok naptári bontásáért pedig ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé