Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból

Borászportál
2018. április 03., 11:00


Március 24-én zajlott az év egyik legnagyobb tokaji bormustrája, a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolója. Az 1000 látogató mintegy 60 pincészet 150 borát kóstolhatta meg, amelyek – bátran állíthatjuk – mind kiváló képvielői Magyarország leghíresebb borvidékének. Szerkesztőségünk, nem kis erőfeszítések árán, megpróbálta kiválasztani a kedvenc tételeket, Bognár Attila kóstolási jegyzeteivel kísérve. Íme a végeredmény, fogadjátok szeretettel!
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
Pajzos Tokaj
Sárospatak legnagyobb és leghíresebb pincészete, a modern borokra felesküdött helyi borászokat tömörítő Sárospataki Borterasz egyik motorja.
 
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
Fotó: Benkő M. Fanni
 
Ezt kóstoltuk: Pajzos Tokaji Hárslevelű késői szüret 2013
November végi szüret, töppedt szemeket is tartalmazó fürtök is kerültek bele. Alapvetően nem kései szüretnek szánták az alapanyagot, de az erjedést követően 6 hónapig acéltartályban érett, és annyira szépre sikerült, hogy az önálló palackozása mellett döntött a pince. És ahogy a végeredmény mutatja, ez kiváló ötlet volt. Aranyszínű, illata intenzív, benne trópusi gyümölcsök és hársmézes vonal a domináns; ezek köszönnek vissza a szájban is a bort kóstolva. A kései szürethez képest magas, 240 g/l körüli maradékcukrot 8 g/l körüli sav tartja harmonikus egyensúlyban. Nagyon hosszú, szinte mézes-zamatos lecsengés, kis marcipános-vaníliás utóízzel. Nagyon egyedi tétel, könnyen csúszik, itatja magát rendesen.

Holdvölgy Pincészet 
Viszonylag új, de annál ambiciózusabb pincészet Mádon. Mottójuk: 500 évvel a legendás bor születése után felelősséggel továbbgondozni a Tokaj-Álmot.
 
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
Fotó: Benkő M. Fanni
 
Ezt kóstoltuk: Holdvölgy Pincészet Expression Hárslevelű Becsek-dűlő 2015
Egy igazi csúcsbor a száraz hárslevelű kedvelőinek. Meleg évjárat, gondosan megválasztott szüreti időpont, tartályos erjesztés, majd egy viszonylag rövidebb, négy hónapos érlelés francia tölgyből készült hordóban. Illata sokrétű, vonzó, benne az érett sárga gyümölcsök, virágok, hársméz és a hordófűszerek kavalkádja. A korty hasonlóan rétegzett, érett gyümölcsök, méz és a fűszerek mellett megjelenik a háttérben a dűlő jellemző ásványos karaktere is. Egyensúlyos, a 3 g/l körüli maradékcukor jól tartja kordában a savakat, hosszú, emlékezetes lecsengés. Bőven van benne még potenciál.

Zsirai Pincészet 
A három borvidéken (Tokaj, Somló, Villány) aktív pincészet idén (is) felért a csúcsra: Zsirai Kata kapta meg idén a fiatal borászok munkáját elismerő Gál Tibor Emlékdíjat.
 
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
Fotó: Benkő M. Fanni
 
Ezt kóstoltuk: Zsirai Pincészet, Középhegy Furmint 2016
Még csak mintaként kóstolhattuk, nem forgalmi tétel. Az előző évjáratát nagyon szerettük; a Furmintkiválóságok könyvében a legjobb ár-érték arányú furmintnak választották. Azt hiszem, ebben sem fogunk csalódni. Még nagyon friss és fiatal ugyan, kissé még rendezetlen is, főként a savak dominálják, de mögötte egy szép összkép kezd kialakulni, mely idővel egyre jobban összeáll. Ásványos, köves, krétás jegyek az illatban; mellette virágok, citrusok, alma, körte. Kóstolva a lendületes savak vezetik a kortyot, de érezni benne a sokrétűséget, méz, fűszerek, virágok, barack, köves jegyek... gondosan kimunkált struktúra, hosszú lecsengés.
 

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel
A Márton borászatot is működtető Oroszlános Borvendéglő és Borhotelnek a legszebb tállyai dűlők által ölelt 17. századi nemesi Szirmay kúria ad otthont. Itt minden a szőlő és a bor szeretetéről szól.
 
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
 
Ezt kóstoltuk: Márton Pince, I love Furmint 2016
A tállyai Márton Pince két friss 2016-os tétellel érkezett a kóstolóra: a Csak Tállya és az I love fantázianevű 2016-os furmintokkal. Mindkét palack fiatalos megjelenésű; a modern, letisztult dizájnt képviselő címkék is ezt sugallják. Az I love-ot mi is szerettük: világos színű bor, zöldes reflexekkel; illata intenzív, citrusos, virágos, zöldalmás, barackos, szőlővirágos. Ízképében dominálnak a masszív tállyai savak, melyek komoly szerkezetet adnak a bornak, ezt díszíti a citrusos, barackos, grapefruit-os gyümölcsösség. Hosszantartó frissességű, nagyon jó alap furmint, mely kiválóan alkalmas arra, hogy a legfiatalabb generációkkal megismertesse és megszerettesse a borvidéket.

Zsadányi Pince 
A 2000-ben alapított pincészet Tállya egyik meghatározó szereplője. 15 dűlőben van szőlőjük, így nem csoda, ha sokan állítják, Tállya megismeréséhez a Zsadányi borokon át vezet az út.
 
Öt remek bor a Tokaji Márciuson kóstoltakból
Fotó: Benkő M. Fanni
 
Ezt kóstoltuk: Zsadányi Pince Tokaji Hárslevelű 2012
Több tállyai dűlő termése. Aranysárga színű bor, közepesnél intenzívebb illatában érett gyümölcsök, körte, barack, hársméz. Kóstolva krémes, testes, vastag korty, melyben a mézes jegyek mellett az érett déligyümölcsös vonal dominál, de érezhető benne a finomseprőn történt erjesztés ízvilága is. A hordó nem túlzó, pont eltalált mennyiségű, szépen fűszerez. Érett, ereje teljében lévő száraz hárslevelű, a közepesnél hosszabb lecsengéssel.

Ha kedvet kaptál a felsorolt borokhoz és borászatokhoz, látogass el a Winelovers Webshop-ba illetve a pincészetek honlapjára!
Winelovers borok az olvasás mellé