Pezsegj még egy utolsót, mielőtt végképp beköszönt az ősz!

Bognár Attila
2020. szeptember 28., 12:19


Szeptember 3-a óta zajlik a Hotel InterContinental Corso bárjának teraszán a Taste of bubbles fantázianévre keresztelt eseménysorozat, melynek keretében sok-sok finom bubis italt lehet kóstolni poharazva is. Mindezt egészen október 3-ig tehetik meg a pezsgők szerelmesei, érdemes tehát addig kihasználni a lehetőséget, talán az időjárás is kitart még addig.
Pezsegj még egy utolsót, mielőtt végképp beköszönt az ősz!
Az egy hónapos esemény célja, hogy megismertesse a minél szélesebb nagyközönséget a buborékos italok, azon belül is főleg a tradicionális módon készült pezsgők világával. Az esemény garantáltan koronavírusmentes, hiszen egy kellemes Duna-parti teraszon élvezhetjük az italokat, nem is beszélve a nagyszerű panorámáról, szemközt a Budai Vár, a kivilágított Lánchíd, a Dunán elhaladó hajók. A nagyágyú champagne-ok és a legfrissebb Törley tételek mellett olyan egyedi érdekességek kóstolhatók még, mint a frissen szüretelt etyeki chardonnay és pinot noir szőlők, sőt a helyszínen ezekből még akár mustot is lehet préselni.
 

A rendezvény ötletgazdája, motorja, főszervezője Borsos Gergely, aki missziójának tekinti, hogy itthon is minél szélesebb fogyasztói rétegek ismerjék meg a champagne-okat, fogyasszanak belőlük minél többet, hiszen azt bármelyik napszakban, bármilyen hangulatban, bárkivel, bárhol érdemes. És persze az egyre szélesebb repertoárban készülő és piacra kerülő magyar pezsgőket is ki kell próbálni. Ahogy Gergely fogalmazott korábban: „…a világot verni a mai napig tokajival tudunk. De legyünk büszkék arra, hogy van egy tradíciónk, hiszen több mint 100 éve tudunk pezsgőt készíteni!” A Winelovers szervezői is ezen szavak szellemében cselekedtek, amikor szeptember 24-re megálmodták az InterContinetal teraszára a Winelovers Taste of Bubblest, ami a magyar pezsgőket állította a középpontba. A koncepció értelmében az ismert nevek mellett (mint pl. Kreinbacher, Garamvári) kisebb pincék pezsgői, vagy ismertebb termelők első buborékos próbálkozásai (pl. Laposa) is kóstolhatók voltak.
 
Pezsegj még egy utolsót, mielőtt végképp beköszönt az ősz!

A buborékos italok itthon is divatossá váltak, egyre több fogy belőlük, mind több borász foglalkozik vele, lát benne fantáziát. A könnyedebb frizzante típusú habzó tételektől kezdve a tankpezsgőkön át a tradicionális, palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkig elég széles a paletta. Gyakorlatilag minden borvidékünkön foglalkoznak a kérdéssel. Akad, ahol még a fajtákkal kísérleteznek, máshol már komplett pezsgőüzemek és palackozók épültek, míg mások kicsiben próbálkoznak. A stíluskeresés időszakát láthatjuk sok helyen, az alapanyagok, a szüretelés időpontja, a készítési módszerek, a pozícionálás, az árazás, a megcélzott vásárlói réteg tekintetében egyaránt. Tokajban egyértelmű lett, hogy a furmint alkalmas a magas minőségű tradicionális pezsgőkészítésére, dilemma csupán a tekintetben van, hogy menjenek-e hozzá kiegészítő fajták. Az Etyeki borvidék adottságai kiválóak, már nagyon régóta a chardonnay és pinot noir, mint alap szőlőfajták a meghatározóak, nagyon jól érzik itt magukat. Minden adott a pezsgőkészítéshez, így az itteni termelők szinte mindegyike foglalkozik valamilyen szinten a pezsgőkészítéssel. Az Alföldi borrégióinkban a chardonnay mellett előtérbe kerülnek az illatosabb fajták is (cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, sárfehér), könnyedebb, gyümölcsösebb bubis italokat adva, míg a Balatonnál szintén több fajtával kísérleteznek (pl. furmint, olaszrizling, rajnai, rizling, pinot blanc, chardonnay, pinot noir), Badacsonyban pedig még kéknyelűből is készül pezsgő.
 
 
A mostani Winlevers kóstoló próbált ezen a széles spektrumon mozgó magyar pezsgőkínálaton belül jó néhányat bemutatni, köztük kevésbé ismerteket is. A belépőjegy mellé a vendégeknek járt egy-egy pohár spanyol cava (Freixenet Cordon Negro Brut Magnum) és francia champagne is (Laurent Perrier La Cuvée Brut), ami lehetővé tette az összehasonlítást a magyarokkal. Próbáltam én is újdonságokat keresni, valamint már jól ismert pezsgőket újra kóstolni. Az alábbi tételeket sikerült tesztelnem:
 
Haraszthy Pincészet Chardonnay Öreghegy brut 2015, Etyek
Illata sokrétű, benne citrusok, alma, valamint érett gyümölcsök, csonthéjasok. Kóstolva érett, krémes, vajas, vaníliás, picit mézeskrémesre utaló jegyek, jó szerkezet, a bubik moderáltak, lágyak. Egy picit több savval még lendületesebb lehetne.
 
Rókusfalvy Pincészet Extra brut 2016, Etyek
Chardonnay, szürkebarát, zöldveltelini adják a fajtákat, melyek Etyeken belül az Orbán-dűlőről és az Örehegyről származnak. 36-40 hónapig volt seprőn érlelve. Illatában az érett jegyek dominálnak, golden alma, almás pite, briós, vajkaramella. Kóstolva egy testesebb tétel, jó sav-cukor egyensúllyal (dosage 5,5 g/l, sav 6,5 g/l), moderált buborékokkal, és egy picit talán magasabb alkohollal. Utóíze hosszú, kicsit fanyar lecsengéssel.
 
Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc, Etyek
Rendhagyó és érdekes szőlőfajtaválasztás a tisztán sauvignon blanc. A pince első pezsgője, közvetlenül a mustból erjesztett tétel. Illata kicsit visszafogott, majd szépen nyílik, benne fehér virágok, fűszerek, alma, körte, majd érezhetőek a szőlő zöldes fajtajegyei is. Kóstolva krémes szerkezet, egész szájat betöltő selymes bubik, jól elkészített, egyedi, különleges tétel.
 
Koch pincészet Hajós-bajai Chardonnay Brut 2016, Méthode traditionelle, Hajós-bajai borvidék
A bontás és töltés után nagyon intenzíven jönnek az illatok, citrusok, lime, ananász és még sok sárga gyümölcs, fehér virágok. Kóstolva is ezek a jegyek dominálják, de a champagne method ellenére a buborékok hamar eltűnnek, a palackos erjesztés és érlelés jegyei kevésbé jelennek meg. A sav-cukor arány az utóbbi javára dől el. Mindenképp édes érzetet keltő tétel, amely kicsit több savval szebb lenne.
 
Frittmann pincészet Gold Ezerjó Brut, 2016, Kunsági Borvidék
Jó választás a borvidék egyik meghatározó fajtája, az ezerjó ehhez a pezsgőhöz. Illatában érett sárga gyümölcsök, alma, körte, valamint kevés élesztős, kekszes, kenyérhéjas jegy és pirított magvak. Szájban kicsit erőteljesebb buborékok, de alapvetően krémes szerkezet, lendületes savak, hosszan megmaradó aromák. Jól elkészített, harmonikus tétel.
 
Laposa pince Furmint pezsgő brut, Badacsony
Tartályos erjesztés és érlelés, prosecco stílus. Illatában a friss citrusos, lime-os, fehér virágos jegyek dominálnak, mellette kevés sárga- és zöldalma, valamint ananász. Ízben is ezek a jegyek uralják, mellette egy halovány bazaltos sóssággal. Az aromák intenzívek, a buborékok simák, a savak lendületesek és hosszan tartó ízélményt adnak. Rendkívül friss, üde, gyümölcsös tétel, melyet egy teraszon ülve szívesen kortyolgatni a legjobb.
 
Pezsegj még egy utolsót, mielőtt végképp beköszönt az ősz!
Fotó: www.budapest.intercontinental.com
 
Bujdosó pince Rosé cuvée brut 2016, Balatonboglár
Tradicionális palackos erjesztés és érlelés, 70% pinot noir és 30% királyleányka az alapanyag. Mélyebb lazac szín, illata intenzív, tele piros bogyós gyümölcsökkel, főleg ribizli, málna, meggy, kevés fűszer és virágok. Az ízvilágában is visszaköszönnek ezen jegyek. Frissítő, lendületes savak, melyeket a 3 g/l körüli minimális cukortartalom szépen kerekít. Apró buborékok, enyhe cseresség, viszonylag hosszú lecsengéssel.
 
Gróf Degenfeld pince Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2017, Tokaj
Üde, citrusos, fehér virágos, almás illatjegyekkel rendelkezik, mellette halványan megjelenik a tokaji ásványosság is. Kóstolva nagyon száraz érzetű, mindössze 3 g/l cukortartalommal, viszont apró, krémes buborékokkal, melyek az egész szájat felfrissítik. A háttérben a borvidékre jellemző mineralitással, lendületes savakkal, besimult alkohollal.
 
Paulus pince Extra dry, Mór
100 % királyleányka a Móri borvidékről, method charmant eljárással készült, vagyis tankpezsgő. Aromáiban citrusok, alma, körte, kevés méz, barack dominálnak. Krémes, könnyed pezsgő, közepes mennyiségű, de erőteljes buborékokkal, savanyúcukros édességgel.
 
Paulus pince Brut, Mór
Királyleányka és ezerjó szőlőből készült, finomseprőn érlelve. Erőteljes gyümölcsös aromák, narancs, ananász, citrom, alma, körte. Az előző társához képest sokkal szebb szerkezet, krémesebb struktúra, moderáltabb buborékok, hosszabb és szárazabb ízérzet, szőlőcukros lecsengés.
 
Paulus pince Honey, Mór
Cserszegi fűszeresből és Irsai Olivérből készült Asti stílusú mustpezsgő. Intenzív szőlővirágos, parfümös, citrusos illat. Kóstolva is ezek a jegyek dominálják, nagyon magas cukortartalom, erőteljes édesség túlsúly, ugyanakkor rendkívül friss és intenzív aromák. Alacsony alkoholja és édessége miatt nagyon itatja magát.
 
Wassmann pincészet Morizz 2016 Vörös Pezsgő, Méthode Traditionelle, Villány
100% portugieserből tradicionális eljárással készített vörös pezsgő. Az alapanyag direkt a pezsgőhöz szüretelve korai szürettel, amit kíméletes préselés és spontán erjedés követett. Kézi degorzsálás, palackozás és dugózás. Zero dosage, azaz teljesen száraz tétel. Silleres szín, tömény és intenzív piros bogyós gyümölcsök illatban, meggy, cseresznye, ribizli. Kóstolva vörösboros jegyek jellemzik, érezhető cseresség, szép buborék struktúra, krémesség. Nagyon egyedi, különleges tétel, mind a szőlőfajta, mind a stílus tekintetében, ebből fakadóan erősen megosztó is.
 
Freixenet Cordon Negro Brut Magnum Cava
A Katalánok pezsgője ugyanolyan szigorú szabályoknak megfelelő eljárással készül, mint a champagne. Három helyi szőlőfajta felhasználásával: macabeo, parellada és xarel-lo. Nagy mennyiségben, de minden évben konstans minőségben készülő tétel. A magnum palackos érlelésnek köszönhetően az aromák frissebbek, intenzívebbek. Illatában a citrusos, érett barackos jegyek keverednek a vajas, kekszes, linzeres aromákkal. Élénk savak, frissítő buborékok, fehér virágok, édesfűszerek, intenzív bubik, fanyar lecsengés.
 
Laurent Perrier La Cuvée Brut Non Vintage Champagne
A pezsgőház rendkívül tiszta, friss stílusú tételeket készít, melyet a cuvée-ben nagyobb arányban jelenlévő chardonnay biztosít. Halványarany szín, intenzív illatában fehér húsú gyümölcsök, citrusok, fehér virágok, sárgadinnye, őszibarack, melyek a kóstolás során is folytatódnak. Rendkívül tiszta, krémes, egész szájat betöltő, selymes struktúra. Tökéletes egyensúly, kifinomultság, komplexitás, nagyon hosszú lecsengés. Öröm inni, újabb adagért kiált a poharunk, ha kiürült.
Winelovers borok az olvasás mellé