Felvásárolt szőlőből is készülhet csúcsbor: íme a Szent Tamás 7 éve

Borászportál
2018. június 18., 12:15


Hol tart a mádi Szent Tamás borászat egy évtizeddel az indulása után? Portfólió-kóstolón jártunk, hogy neked már könnyebb legyen választanod a boraik közül.
Felvásárolt szőlőből is készülhet csúcsbor: íme a Szent Tamás 7 éve
A budapesti Veritas borbárban tartott Szent Tamás bemutató kóstolót Nagy Tamás marketingigazgató egy borongós csütörtöki napon. A szép számú egybegyűltnek kezdésként felelevenítette, 2008-ban miért jött létre Kovács Károly, ifjabb Szepsy István és Ipacs Géza közreműködésével a pincészet. Többek között a pincészet MÁD sorozatáért; ennek megfelelően stílszerűen a 2015-ös MÁD furmint volt az első kóstolt tétel. (Bővebben a pincészet létrejöttéről itt lehet olvasni).

A Szent Tamás MÁD sorozata 2011 óta létezik, ekkor indították az integrációs együttműködést a helyi gazdákkal. Ennek célja, hogy olyan mádi gazdákkal dolgozzanak együtt, akik vállalják, hogy maximum 7 tonnát termelve, magas szintű szőlőművelést gyakorolva gyümölcsöt értékesítenek a pincészetnek, amiből egy egyszerű reduktív eljárással tokaji bor készül és a rákövetkező év tavaszán már forgalomba is kerül. (A MÁD sorozat minden tagja reduktív, míg a később kóstolt tételek 10 hónapot pihennek másod- és harmadtöltésű zempléni hordóban). Ennek megfelelően a kóstolt bort friss gyümölcsösség és élénk savak jellemezték. „Külföldön hídverő szerepet tölt be. 20 euró körüli ára kedvezőnek tekinthető, a borkedvelők ezért még ismeretlenül is leveszik a polcról. És miután ennél megtapasztalják, mit nyújt a tokaji terroir és a furmint fajta, a későbbiekben bátrabban fogják megvenni a drágább tokaji borokat” – mondta Nagy Tamás. Jelenleg évente 400 ezer palack készül belőle.
 

A kóstolón egyfajta kakukktojás volt a 2015-ös Dongó Furmint, ugyanis itt a szőlő nem a pincészet főhadiszállásának, vagyis Mádnak valamelyik dűlőjéből, hanem a tállyai andezites, zeolitos Dongó-dűlőből származik. Gyümölcsössége mellett olyan egyedi és intenzív ásványosságot mutat, hogy vakon kóstolva akár Somló is eszünkbe juthat. Savai is élénkek, sokrétűek, cserébe filigránabb szerkezetű.

A harmadik tétel igazán ikonikusnak mondható. Egy Úrágya furmint egy Szepsytől (2015-ös). 2000-ben egy hasonló páros indította el a furmint diadalútját, „aminek eredményeként alig 15 év után a világ meghatározó boros kurzusain már tanyagag a szőlőfajta” – mondja Nagy Tamás. Ifjabb Szepsy István interpretelásában egy rendkívül koncentrált, vastag bor született, összetett ásványossággal. Kicsit lassan nyílik, illatában a visszafogott hordóhasználat elenére megjelenik egy kevés fa, a korty rendkívül komplex gyümölcsös-ásványos.
 
Következő tétel a Percze furmint 2015 Mád legkisebb elsőosztályú dűlőjéből. Az évjáratra jellemző gyümölcsösséget almás-körtés jegyeivel tökéletesen hozza a tétel, miközben a dűlő adottságai is szépen megjelennek. A kicsit alacsonyabb savérzet miatt talán többnek érzi az ember a valójában csak 2,4 gramm maradékcukrot.
 
2012-es furmint a Szent Tamás dűlőből: egy igazi nagyágyú minden szempontból. A legjobb adottságú, legtöbbre tartott dűlő (ezért is kapta innen a pincészet a nevét), a 2012-es pedig egy váratlanul különleges év. Az eredmény: a Decanter World Wine Awards aranyérme. „A 2012-es szüretet egy nagy szárazság előzte meg, gyakorlatilag hősokkot kaptak a növények. A savak elkezdtek elégni, a tannin- és a cukortartalom pedig növekedni.” – meséli Nagy Tamás. A kóstolás alapján úgy tűnik, ifjabb Szepsy István még jókor kapta el a szüretet; így is alacsonyabb, de rétegzett savak és kis túlzással vörösboros tanninok jellemzik a bort. Már érezni rajta az érlelési jegyeket, de még van benne potenciál bőven.
 
Felvásárolt szőlőből is készülhet csúcsbor: íme a Szent Tamás 7 éve
Nagy Tamás borakadémikus mesél a résztvevőknek
 
A következő tétel a 2013-as édes szamorodni a mádi dűlők furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fürtjeiből. A pincészet szentháromságának (száraz furmint – édes szamorodni – aszú) oszlopos tagja. Novemberi szüret erősen botritiszes fürtökkel, ez az illatból is egyértelműen kiderült. 2 évig volt hordóban, az ízben valószínűleg emiatt egyértelműen felfedezhető egy kis vanilia. Magas cukortartalomhoz kicsit alacsonyabb sav párosul.

A záróakkord a 2013-as birtok aszú. Kívül-belül érezni rajta, hogy már az új, könnyedebb stílust mögötti filozófia (és termékleírás szerint) készült: szalmasárgánál alig sötétebb szín, illatban árnyalatnyi botritisz, dzsemes, ásványos aromák dominanciája a kortyban.
 
Ha két tételt kellene ajánlanom, a Dongó és az Úrágya lennének azok, bár mindegyik bor egy felfedezésre váró egyéniség a maga nemében. Így talán az a legjobb, ha összeálltok barátokkal és végigkóstoljátok otthon ti magatok is az egész sort. Ezt könnyen megtehetitek, az összes bemutatott tétel megvásárolható a Winelovers Webshopban. És még sokkal több is: a kínálatban több mint 1300 bor található, mindegyik megrendelése esetén törés- és dugógarancia, illetve ingyenes házhozszállítás jár.
Winelovers borok az olvasás mellé