Szekszárdi Bikavér: alakul a konszenzus

Knap Gábor
2015. február 24., 09:55


Heimann Zoltán szerint Szekszárdon konszenzus kezd kialakulni a bikavérrel kapcsolatban. A Corinthia Hotel Budapestben megrendezett Eger-Szekszárd Bikavér Párbajon borászokat kérdeztünk a bikavérről.
Szekszárdi Bikavér: alakul a konszenzus
Az egri borászokkal készült interjúinkat itt láthatod.
 
A szakmai kóstolóval induló Szekszárd Bikavér Párbaj a nagyközönség előtt a délután folyamán nyílt meg. Mintegy 200 vendég ismerkedett a legjobb bikavérekkel, az esemény első felében pedig körülbelül 100 szakmabeli – sommelier, borkereskedő, újságíró – kóstolta Eger és Szekszárd legjobb vörös házasításait. 
 
Heimann Zoltán szerint a bikavérben nem a világfajtáknak kell dominálniuk. Kékfrankos alapon, kadarkával készítik, a többi fajtát csak színesítésnek, „szélesítésnek” használják. Mészáros Péterék testes, mégis bársonyos bornak képzelik a bikavért. A Bodri Pincészetben szintén a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet franc a fő fajta a kékfrankos és a kékfrankos mellett. Bősz Adrián pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben syrah és cabernet sauvignon is kerül majd az általa készített bikavérbe.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé