Tokaj Nyitány: "elmaradt" a pezsgő mesterkurzus

Fendrik Zsóka
2014. június 26., 11:40


2014. június 20-án a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Borjour szervezett kóstolót az Ybl Palotába. A programban szerepelt két mesterkurzus és ezekkel egy időben sétáló kóstoló is volt. Az első kurzuson a Tokaji Pezsgőket, míg a másodikon 2010-es aszúkat kóstolhattunk. Kételkedve és némi aggállyal érkeztem a kóstolóterembe. De lássuk, hogyan is zajlottak le a mesterkurzusok.
Tokaj Nyitány: \
 
Tokaj Nyitány:
Fotó: Varga Andrea
Hegyaljai buborékok

Az első mesterkurzust, Tokaji pezsgők, Márkus György vezette. A kóstolón 6 pincészet évjáratos pezsgőjét kóstolhattuk meg, amit maguk a borászok, vagy a pincészetet képviselők mutattak be. Márkus György a következő szavakkal nyitotta meg a kóstolót: "Nem lesz itt most mesterkurzus." Aztán kifejtette, hogy a tokaji pezsgő "múltja" 5 évre tekint vissza, ami elég kevés ahhoz, hogy túl sok tapasztalatról lehessen beszélni. Fontosabb inkább, hogy ez a kezdete valaminek és a jövőben erre nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az első hivatalos Tokaj Reneszánsz pezsgőkóstolót Bárdos Sarolta által készített Tokaj Nobilis Furmint Pezsgővel, 2011 kezdtük. A koncepció az volt, hogy a legszárazabbtól a legédesebb pezsgők felé menjünk. Bárdos Saci pezsgője 100% furmintból készült, mindösszesen 1300 palack. A zölddió illatú nemes ital nyerspezsgőként került letöltésre. A kicsit magas alkohol, 13% meglepő lehet, ám megtudtuk a termelőtől, hogy a furmint érése lassú, meg kell találni az egyensúlyt, amikor a zöld ízt adó anyagokat lebontja a szőlő, de a cukorfoka sem túl magas pezsgőalapnak.
 
A sort Gróf Degenfeld Furmint Pezsgővel, 2011 folytattuk. Ez az egyetlen fahordóban erjesztett, methode traditionel módszerrel készített tokaji pezsgő. A sziklás talajú Galambos tetőről szüretelték szeptember közepén. Fásság illatban és ízben is érvényesült. A minerális jegyek a szájban sokáig megmaradtak, hosszú lecsengésű, vastag tétel.
Patricius Pezsgő, 2011, melyet Molnár Péter mutatott be, miközben elmondta, hogy óriási potenciált lát a tokaji terroir pezsgőkben. Egy házasításból (50 % hárslevelű, 25% furmint, 25% sárgamuskotály) készült pezsgő, aminek illatában a muskotály erőteljes. Az expedíciós likőr, amiből a 3 gramm maradék cukor megmaradt, pedig nem volt más, mint 2000-es évjáratú 6 puttonyos Patricius aszú! Óriási beltartalommal rendelkezik.
Tokaj Nyitány:
Fotó: Varga Andrea
A szintén házasításból készült (60% furmint, 40% hárslevelű) Dereszla Sparkling, 2011 következett. Ezen pezsgő alapborához 3 különböző fekvésről szedték az alapanyagot. A legnagyobb mennyiségben elkészített pezsgő volt a sorban, összesen 17 000-et palackoztak belőle. Érdekessége még, hogy transvasée módszert alkalmaztak az előállítása során.
A legfiatalabb pezsgő a Sauska 2012 volt, amely egy házasítás, ahol nemzetközi fajtát is használtak alapborhoz (50% furmint, 25% chardonnay, 25% hárslevelű). A chardonnayt azért tartották fontosnak, hogy eleganciát adjon a pezsgőnek (szerintem ez kifejezetten jól állt neki). Április végén degorzsáltak 1000 palackot belőle, mi szerencsések ebből kóstolhattunk most. Plusz érdekesség, hogy a tétel 10%- a 3-5hl-es francia fahordóban erjedt.
Utolsó pezsgőnk a Béres 2010, 100% hárslevelűből, 980 palackszámban állították elő. Meghökkentő módon 9,5%-os alkoholtartalmú a kész pezsgő, annak ellenére, hogy az alapborhoz szeptember végén szüretelték a szőlőt. A maradék cukor 19,5 gramm/liter, ami meglehetősen magasnak minősült az eddig kóstoltak között. Illatban nagyon virágos, jéghidegen kiválóan el tudom képzelni egy jó házi krémessel.
Rossz évjáratban is aszúk
Aszú mesterkurzust Bárdos Sarolta, Tokaj Nobilistől vezényelte le. „2010-ben a nyár egy keddi napra esett” - vélekednek Tokajban a 2010-es évjáratról. Aki nem emlékezne: csapadékos nyár, gombás betegségek elszaporodása, késői zsendülés, de legalább a szüret alatt novemberben mérséklődött a csapadék mennyisége. Tehát nem volt egyszerű, de még így is 10 pincészet aszúit kóstolhattuk végig.
3 olyan aszú volt, amely 5 puttonyosnak megfelelő cukortartalommal rendelkezett. Béres, Tokaj Classic, Disznókő sorrendben kóstoltuk őket. A Béres aszút a vibráló savak jellemezték, míg a Tokaj classic tételét újhordóban érlelték. A Disznókő rövidebb macerációt alkalmazott az áztatásnál, egy lime-os, citrusos karakter kíséri végig a bort.
Majd következtek a 6 puttonyos aszúk. Degenfeld aszúja 2014 februárjában került palackba, trópusi, nyers gombás illat jellemezte. Erzsébet Pince 100% furmint aszúja 2010-ben 3 hordóval készült. Viszonylag alacsony, 9%-os savtartalommal rendelkezik, köszönhetően a Király-dűlő adottságainak.
Tokaj Nyitány:
Fotó: Varga Andrea
Az év végén forgalomba kerülő Barta aszú - szintén a Király-dűlőből - megérdemel pár dicsérő szót. Jól eltartható, a savak hosszan érlelhetővé teszik a bort, markáns karakterű, gomba és avar jellegek fedezhetőek fel benne. A 13,5g/l savhoz nem túlzás a 231g/l maradék cukor. Figyelem, mert összesen 829 palackszámban készült csak!
A Nobilis, 100% furmint aszúja egy hete került a palackokba. Kicsit zilált volt illatban, de persze helyén kell ezt kezelni. A sav, cukor arány rendben volt és a botrytys adta krémesség is kellemessé tette.
A Dereszla Pincészet 80% furmintból és 20% hárslevelűből készítette el aszúját. Erősen szelektált alapanyagból készült, musttal áztatták az aszút, nem pedig erjedő újborban, és ez csak 2010-ben volt jellemző a pincénél. 70,5 g/l a cukormentes extrakt tartalma a bornak. Egy vastag, markáns anyag, tele potenciállal. Végül a aszúját kóstolhattuk. Az aszúszemek mylitta (szamorodni technológiával készülő) édes borban lettek kiáztatva, 100% furmint az alapanyaga. Illatban egy virágbomba, csonthéjasokkal.
A kóstoló után azon töprengtem, hogy mennyire hajlamosak vagyunk az előítéletekre. Ezt maguk a borászok is mondták, ki gondolná, hogy ilyen aszúk készültek 2010-ben, vagy, hogy a Tokaji Pezsgő igenis megállja a helyét a bort fogyasztók körében. Őszintén, köszönettel tartozunk a kurzusokért, hiszen nem hinném, hogy önszántunkból megkóstoltuk volna ezeket a tételeket.
Winelovers borok az olvasás mellé