„Tokaj nyűgözze le a világot”

Borászportál
2017. április 06., 12:01


Izgalmas és egyben tanulságos volt a Tokaji Március Nagykóstoló befejező mesterkurzusa, Demeter Zoltán húsz év borászati gondolkodásmódján és borain átívelő előadása. Cseh Gábor beszámolója.
„Tokaj nyűgözze le a világot”
A gondolatözönt Zoltán saját képei kísérték vetítés formájában. Profi fotós jó borait még nem kóstoltam, de itt a nagyszerű borokat egy remek szemű fotós ember-, állat- és természetközeli pillanatfelvételei tették még személyesebbé.
 
Zoltán a borászati filozófiáját ellentétpárokba sűrítve foglalta össze. Egyik oldalon a szigorú költségvetési szemlélet, a pozitív mérlegre való törekvés, hazugságot nem tűrő Excel-táblázatok konzekvens alkalmazása, a pénzből való borkészítés, a felelősségmegosztásos brain storming-ok kétes eredményei állnak. Saját maga stílusát a másik végleten, egy poroszos megközelítésű, ám szórakoztató, elgondolkodásra késztető, kissé filozófikus szemléletben lelte meg, ahol az egyéni elképzeléseit, döntéseit véges szőlőterületen (maximum 7-10 ha) és pincenagyságban szabadon válthatja valóra - és a bor sikerétől függően készpénzre is.
 A „főbor” törvényi beemelését a szakmába és a kereskedelembe a borász társadalom meg nem értése akadályozta;
a tokaji borok belesimulása az új magyar gasztro-forradalomba sem zökkenőmentes. A gazdaságosság  szempontjából nehezen értelmezhető aszút önmagában nem látja Tokaj megoldásának (nála csak a legjobb években készül), sokkal inkább a termékpaletta szélesítése (verjus, pezsgő, évjáratos, dűlőszelektált, komoly száraz borok…) lehet a menekülőút. A borok hosszú palackos érlelésének eredményeit és piaci megjelenését, sikereit majd csak évtizedek múltán láthatjuk meg.
 
De akkor nézzük is a tucatnyi – közel sem tucattermék - kóstolási sorát!
 
Pezsgő 2013
Friss degorzsálás. Friss kén. Kirobbanó savérzet. Olvad a szájban. Évjáratos, és természetesen dűlőszelektált furmintból, az Újhegyről. A hárslevelűből, muskotályos szőlőből készülő pezsgő a jövő kérdése még.
 
Kakas 2016 Furmint
Bodrogkeresztúr, 1,2 ha, délkeleti fekvés. Tartályos érlelésű, kivi és zöld lime üdeségét idéző, ropogós, feszes tétel. A nyers szó nem igazán fedi, talán a túl fiatalos a jobb.
 
Szerelmi 2015
Hárslevelű, részben hordóban erjesztve. Markáns, bitter, tonic, gyömbér, vérnarancs, kálmosgyökér. Nagyon hosszú.
 
Lapis 2009
Nagyhordós (4 hl) érlelésű. Nagyformátumú furmint egy nem klasszifikált dűlőből, komoly potenciállal. Széles, atlétavállú izompacsirta.
 
Ősz-hegy 2008
Sárgamuskotály. Csak acélban pihent; üvegdugós zárás. Buja parfümök, elsőbálozó lányok izgatottságának illata, mandarin, mangó, guava. Komoly tétel, komoly jövővel.
 
Narancsbor 2011
Furmint a Hold-völgy dűlőből. Vörösbor technológiával készült, héjon erjesztett „fehér bor”. Öreguras, kissé lomha mozgású. Talán nem ez lesz Tokaj nagy dobása, de a nemzetközi trend-vonalba jól illeszkedő, választékbővítő bor.

Late harvest 2016
A pince belépő szintű édes bora. Hét dűlőből származik a szőlő – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály -, ami biztosítja a stabil, kiegyensúlyozott termés lehetőségét. Illatában, ízében a vulkáni utóműködés adta terroir-jelleg gazdagsága érhető tetten lépten-nyomon. Kezdetben fülledt, de szépen kinyílik – talán dekantálni is lehetne! 120 gramm maradékcukor, édes őszibarack, gumicukor, zöld mangó.
 
Furmint 2000
Édes szamorodni, főbor, late harvest?  (Az első tokaji édes bor "főbor"-ként került említésre). Fürtválogatás, 115 gramm maradékcukor. Az első mélyebb sárga szín a pohárban. Hátborzongatóan gazdag, meseszerű, olajos, végtelen - mint egy befutott operaénekesnő vajpuha ölelése.
 
Anett 2008
A este „bónusz” bora, sárgamuskotályból - tisztelgés a szerelem, a hűség, Anett, a feleség előtt. Micsoda savak! Nem olvad le a szájból. Francia krémes. Olívaolaj. "Magáért beszél". Krúdynak tulajdonítják a bon mot-t, hogy az válik halhatatlanná, akiről ételt neveztek el. És akiről borkategóriát?
 
Eszter 2013
Főbor; a borász lánya nevét viseli. Frissebb, vajasabb, barátkozóbb, bájosabb - karamell, grillázs, pollen és méz. Gyümölcsösebb is érettebb társainál.
 
Aszú 2007
Hold-völgy dűlő. Vanília, krémes, majdnem fáradtolaj. Olyan széles, mint amilyen hosszú – nagyon!
 
Aszú 2003
Nagy évjárat! 248 g/l cukortartalommal. Borostyánbarna, mély karamell szín. Bőrök, tábortűz. Hosszú álom egy rénszarvas-prémekkel bélelt sátorban.
 
„Tokaj nyűgözze le a világot”

A kóstoló legfontosabb üzenete:
A tokaji bor szórakoztasson, Tokaj nyűgözze le a világot! 
Szerző: Cseh Gábor
Fotó: Ribáry Manuéla
Winelovers borok az olvasás mellé