Zseniális borok, egyenesen a szőlőtőkékről

Fendrik Zsóka
2015. november 21., 20:55


Kénmentes, szűretlen, derítetlen, héjon erjesztett, biodinamikus, organikus és még több izgalmas bor kerülhetett a poharakba november 14-én a Mitiszol Fesztiválon. A rendezvényen Magyarország meghatározó éttermeinek sommelier-jei válogatták a tételeket az új borlapokra és több borász kilátogatott a rendezvényre csak azért, hogy kollégáik borait megkóstolják és tapasztalatot gyűjtsenek.
Zseniális borok, egyenesen a szőlőtőkékről
Szüret a toszkán Valdonica birtokon (Forrás: Facebook.com/RAW)
Az eseményt először szervezte a Millenáris épületébe a Terra Hungarica, ahová hazai és határon túli magyar pincészetek is meghívtak. Összesen 30 termelő izgalmas tételeit kóstolhattuk. Nehéz dolgunk volt, de összegyűjtöttük a kedvenceinket:

Movia – Villa Marija Merlot 2012

A Movia boraival már egy két évvel ezelőtti Terra Hungarica rendezvényen megismerkedhettek a fanatikusok. Most személyesen nem voltak jelen a pincészettől, de rábukkantunk egy fiatal tételükre a szervezők álltal felállított külön standnál. Itt a márka égisze alatt forgalmazott borokból kóstolhattunk. 
 
A Movia szőlőültetvényei a szlovén (Brda) – olasz (Collio) határon találhatóak. A borászat mozgatórugója pedig Ales Kristančič, aki mindenkit elsőre lenyűgöz enegriájával és tudásával egyaránt. A pincészet Villa Marija sorozatába tartozó tételeinek alapanyagát fiatal tőkékről szüretelik. A 2012-es merlot 15 éves ültetvényről származik, amelyeket biodinamikusan művelnek. A bor spontán erjedt, szűretlen és adalékanyagoktól mentes. Illatában először az animális jegyek a meghatározóak, majd szellőztetésre a meleg fűszerek, mediterrán karakter kap nagyobb szerepet. A korty frissítő, kerek és sima. A 12,5 százalékos alkohol pedig jól ihatóvá teszi a komoly beltartalommal bíró bort. A tétel összkéntartalma kevesebb, mint 20 mg.
 
Zseniális borok, egyenesen a szőlőtőkékről
Ales Kristančič 2015 tavaszán Budapesten egy borkóstolón (Forrás: Facebook.com/Movia)

Strekov 1075 – Portugal Primus 2015

Újbor Sütő Zsolt módra, ahol nem a tutti fruttis illatjegyek voltak előtérben. A Strekov 1075 pincészet célja, hogy a kürti termőtájat bemutassa borainak segítségével. Ehhez nem használnak adalékanyagokat, fejélesztőket és enzimeket. A Portugal a pincészet újbora, amely kékoportóból készült kénmentesen, szűrés nélkül. A maga ártatlanságában kóstolhattuk, ahogy Sütő Zsolt mondta a bemutatón. A bor illatban intenzíven gyümölcsös, eper, szamóca, hecsedli, áfonya és mindezek mellett fűszerek. A korty nagyon izgalmas, harmonikus. Egy újbor, amely más, mint uniformizált társai. A bor címkéje sem a megszokott, merített papírból készítették. A bor minden részletében odafigyeltek a természetességre.

Mátyás Pince – Bio Chardonnay 2013

A Mátyás Pince a Párkány és Komárom közötti dombságban, a Kürti borvidéken műveli szőlőültetvényeit. Már több hazai borkóstolón is találkozhattak velük a borkedvelők, mint a Nagy Olaszrizling Kóstoló, de ennek ellenére érdemes ellátogatni a birtokra, mert különleges tételekből nincsen hiány a pincészetnél. Mátyás Andrásék filozófiájának középpontjában a természethez való visszatérés áll. A szőlőket biotermesztésben művelik. A borkészítés során a kén az egyedüli segédanyag, ami engedélyezett, valamint a fehérborok esetén a bentonitos derítés.

Bár a pincészet zászlós bora a pinot blanc, de a sorból mégis többen a chardonnay-t emelték ki. Ez talán azzal magyarázható, hogy régen nem kóstoltunk ennyire „más” chardonnayt. A vajas, vaníliás, tölgyes jegyek itt is fellelhetőek voltak, de a gyógynövények, a kamilla izgalmassá tették a tételt. A korty kerek volt, hosszú és harmonikus. A bor vibrált. Még az a 2,5 g maradék cukor is jól állt a bornak. 

Hegyi-Kaló Pince – Tiszta szívvel 2009

Kaló Imrének, a 2011-es év Borászok Borászának neve ismerősen cseng a borrajongók fülében. Aki ismeri, tudja, hogy borai csak a pincészetnél, Szomolyán kaphatóak. Imre lánya Julcsi és férje, Hegyi Ádám 2012-ben úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy saját pincészetet és elérhetővé teszik ezeket a borokat. A Hegyi-Kaló Pince borai stílusában követik Kaló Imre kitűnő tételeit, és már több borbárban, étteremben kapható országszerte.

A 2009-es Tiszta szívvel egy turán alapú házasítás. A fajtára jellemző ibolya, rózsa, keleti fűszerek és egy kevés áfonya is felfedezhető a bor illatában. Tiszta és igzalmas. Ízében a keleti fűszerek dominálnak és az érett feketebogyós gyümölcsök. Szép test, a korty egyensúlyos, harmonikus. A tétel 6 évet töltött 500 literes nagy tölgyfa hordóban, 2015 augusztusában palackozták.
 
Winelovers borok az olvasás mellé