Május a fehér szőlőfajták hónapja


2023. május 04., 11:24


A legszebb tavaszi hónapban több fehér szőlőfajta is a születésnapját ünnepli. A te kedvenced közöttük van?
Május a fehér szőlőfajták hónapja
Május 6. sauvignon blanc
 
Annyiszor megírtuk már, miért szeretjük, és miért szeretik mások. A szexi sauvignon blanc egyszerűen megunhatatlan. Lendületes savai, erőteljes illata és virágos-gyümölcsös jegyei az igazi tavaszt idézik fel. Rendkívül gazdag, kifejezett és könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik, így akár az amatőr borfogyasztók is könnyen felismerhetik. De tévedsz, ha azt gondolod, hogy tapasztalt borivók nem egy jól behűtött sauvignon blanc-nal indítanak egy májusi kerti partin. 
 
Lehetséges ízei között - az egres, vágott fű és bodza mellett - megjelennek a gyógynövényes-virágos ízek, mint a gyömbér, zöldfűszerek, citromfű, almavirág, spárga, zsálya, kapor; a citrusok - lime, citrom; valamint a körte vagy zöld dinnye is.
 
A Winelovers közösség által kiválasztott Sauvignon Blanc 2022-ben is a Haraszthy Pincészet tartályaiból került a  palackokba. A pincészetre jellemző friss, aromagazdag és lendületes tétel, tele van gyümölcsösséggel, vágott füves, bodzás és citrusos jegyekkel. Enyhe vegetális jegyek egészítik ki a zamatos őszibarackos kompozíciót. 
 
 
Május 9. muskotály
 
A muskotály (moscato) ősrégi szőlőfajta, amely különféle változatokban terjedt el a világon - mint például az ottonel muskotály vagy muscat lunel vagyis sárgamuskotály. A sárgamuskotály Tokaj hat engedélyezett szőlőfajtájának egyike, aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszik. Az ottonel muskotály hazánkban leginkább a Badacsonyi borvidéken terjedt el.
 
Illatában a friss szőlő, szőlővirág, parfümösség dominál. Ízében fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok, ibolyás jegyek is felfedezhetők. Üde savai kellemes ivásúvá teszik, de érdemes fiatalon fogyasztani, mert eltarthatósága vitatott.
 
A sárgamuskotályt általában késői szüretelésű, édes iskolázásban készítik, de kivételes évjáratokban száraz, vagy félszáraz tételként is megismerhetjük. Kifinomult dűlőkarakter és parfümösség jellemzi, illatában kerti rózsaszirom és fehér bodzavirág nyílik, melyet licsi és leheletnyi üde menta követ. Egzotikusan fűszerezett ízében egres, zöld tea valamint mentol jelenik meg, melyet lendületes sav-cukor egyensúly kísér.
 
 
Május 16. ezerjó
 
Mára szinte kizárólag a Móri borvidéken és a Duna borrégióban található meg, korábban nagyobb területen termesztették, és budai fehérnek hívták. Bővelkedik savakban, teljes érés esetén nagyon jó cukorgyűjtő. A fahordós érlelés kellemesen fanyar vegetális, gyógynövényes illat- és ízjegyeket hozhat ki belőle. A híres móri aszú is ebből a fajtából készült. 
 
Az ezerjó citrusos, zöldalmás, fehér szirmú virágos, őszibarackos aromákat hordoz. Az acéltartályban, reduktívan készített ezerjó illatra visszafogott, kissé fanyar. Ízében citrusos, grépfrútos, egreses, a savai kélénkek. A tölgyfahordós érlelés fűszerességet, mogyorós ízeket adhat az ezerjónak.
 
Világos szín, intenzív zöldalmás-körtés illat, finom savak, kellő, de nem túlzó koncentráció, remek ihatóság jellemzi ezt a Móri borvidékről származó ezerjót.
 
 
Május a fehér szőlőfajták hónapja
 
Május 17. pinot grigio (szürkebarát)
 
A fajta Franciaországból származik, a pinot család tagja, közvetlen rokonai a pinot blanc és a pinot noir. Elzászban a pinot gris telt, parfümös bort ad diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, legyen a stílus akár száraz, édes. Az olasz pinot grigio teljesen más karakter: üde, meglehetősen könnyű, semleges bor. A szürkebarát a Badacsonyi borvidék híres fajtája, de a Balatonfelvidéki és a Mátraaljai borvidéken is megtalálható.
 
A hazai változatokban leginkább a citrusos és zöldes jegyek dominálnak. Az érettebb stílusokban a trópusi gyümölcsök mellett érett csonthéjasok, gyömbér és akár méz is megjelenhet. 
 
Ez a szürkebarát illatban és ízben is rendkívül behízelgő stílusú. Kerekség, kifinomultság jellemzi, és leginkább a gyümölcsössége kerül előtérbe, amelyet élénk savai határozottan támogatnak. Utóíze hosszú, szinte itatja magát.
   
Május 25. chardonnay (minden évben május utolsó hétfőjét megelőző csütörtök)
 
A chardonnay születésnapja idén egybeesik a bor világnapjával.
 
Otthonának Franciaország Burgundia borvidékét tekintjük, ahol minden jelentősebb fehérbor kizárólag ebből a szőlőfajtából készül. Amíg a kilencvenes években a divatos chardonnay borokon az erőteljes hordós érlelés jegyei voltak érezhetőek, addig manapság sokkal óvatosabbak vele a borászok. A karakteres aromák visszafogása érdekében rövidebb ideig tartják hordóban a bort, illetve nagyobb vagy öregebb hordót használnak. Krémes, összetett, magas alkohol és gazdag, buja ízvilág jellemzi. A chardonnay az európai „Chablis stílusban” jellemzően üde, friss, testben közepes, terroirt hozó, citrusos és ásványos. Az újvilági „Kaliforniai stílusban” inkább testes, magas alkohollal, valószínűleg hordóban érlelt, és „vajas” illatú és ízű.  A chardonnay a champagne készítéséhez megengedett három szőlőfajta egyike.
 
Gyümölcsös: zöld-, és pirosalma, sült alma, körte, őszi-, és sárgabarack, ananász és más déli gyümölcsök, citrusfélék: citrom, zöldcitrom, narancs, melaszos: méz, vajkaramell, karamella, barnacukor, csonthéjas: bokormogyoró, pirított mogyoró, dió, élesztős: pirítós, megsült kenyér, zabkása, pattogatott kukorica, ásványos: kova, nedves kő, nedves homok, hordós érlelés által: vanília, kókuszdió, babérfélék, tölgy, füst, pirítós.
 
Tudtad?
A legtöbben az úgynevezett battonage technológiát a chardonnay-hoz kötik. E munkafolyamat keretében a hordóban vagy tartályban érlelt bor alján összegyűlő seprőt időről-időre felkeverik, hogy az egyedi aromáival tovább gazdagítsa a bort.
 
A borászat legjelentősebb fehérbora. Ülepített színmustból három különálló erjesztésben és érlelésben készült batonage-zsal. A három különböző megvalósítás mögött három arc rejtőzik, amelyek az összeállítás után eggyé formálódnak. Sokrétű egyedi karakterű bor.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé