Pörgesd meg a rozé-kereket!

Borászportál
2024. április 23., 19:56


A rozék korántsem egyformák! Egy korábbi cikksorozatunkban a Borászportálon bemutattuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által leírt négy legfőbb stílust: a Blush, a Fruity, a Crisp és Rich rozékat. Az egyes stílusokba többféle bor is beletartozik. Hogy melyek ezek? Olvasd le a rozé-kerékről!
Pörgesd meg a rozé-kereket!
A Blush rozékról megtudtuk, hogy érzékelhető maradékcukor tartalommal rendelkeznek, könnyen fogyaszthatóak, az alkoholtartalmuk nem túl magas (12% alatti), és rendkívül gyümölcsösek. A legjellemzőbb rájuk az élénk pink színvilág. A világhírű White Zinfandel mellett a már palackformájáról felismerhető Mateus Rosé is a stílus képviselője. Még több a Blush rozéról:
 
A Crisp kategória képviselői leginkább a provence-i borok. Színükben halvány vagy akár extrém halvány, csontszáraz, magas savtartalmú és kis testű italokról van szó. Készítésük során csak közvetlen préselést alkalmaznak (direct press). Aromaprofil tekintetében a moderáltabb gyümölcsösség virágossággal és ásványossággal párosul bennük. Még több a Crisp rozéról:
 
A Fruity rozéban a gyümölcsösség kerül előtérbe. Illatában, ízében és általában színében és koncentrációjában is intenzív italok tartoznak ide, közepes testtel és savassággal. Ezt a koncentrációt legtöbb esetben hideg macerációval érik el - vagyis az erjesztés beindítása előtti, alacsony hőmérsékleten történő héjon áztatással. Még több a Fruity rozéról:
 
A Rich rozék aroma- és színkoncentrációban gazdagok, ezt pedig általában vagy a választott nagy beltartalmi értékekkel rendelkező szőlőfajtáknak köszönhetik, vagy a technológiának. Ún. saignée módszerrel készülnek, ilyenkor a rozé tulajdonképpen egy melléktermék, hiszen a vörösborkészítés során a lé egy részét leválasztják, hogy egy testesebb vörösbort kapjanak, a leválasztott mustból pedig egy sötétebb színű, tartalmasabb rozé készül. Még több a Rich rozéról:
 
Pörgesd meg képzeletben a rozé-kereket, és fedezz fel új rózsaszín világokat!
 
Pörgesd meg a rozé-kereket!
 
+1 Blush ajánlat: Vinho Verde Rosado
 
Portugália különlegessége, a vinho verde izgalmas félédes rózsaszín köntösben. A portugál specialitás élénk savú szőlőfajtákból készül, amely a borok jellegzetes frissességét adja. Illatában virágok, bogyós gyümölcsök és őszibarack, ízében piros és sárga gyümölcsök, finom fűszerek, élénk savak jellemzik.
 
+1 Crisp ajánlatChiaretto 

A Chiaretto a Crisp stílusú rozék egy száraz és ropogós olasz változata, amely corvina vörösszőlő fajtából készül. Készítése során a lé a szőlő héjával keveset érintkezik, ezért a színe rendkívül fakó marad. A corvina egyébként nemcsak a Chiaretto, hanem az Amarone, a Valpolicella és a Bardolino fő szőlőfajtája is.
 
+1 Fruity ajánlat: Cerasuolo d’Abruzzo
 
A Rómától keletre, az Adriai-tenger partján fekvő Abruzzo borrégió rosé bora a kék Montepulciano szőlőből készül, amely Olaszország egyik legelterjedtebb fajtája. 2010 óta eredettvédett, így a Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo DOC megnevezéssel van ellátva. Ezek a borok jellegzetes mély árnyalatukat egy 24 órás macerálás során nyerik el, így kapják gyönyörű cseresznyeszínüket, intenzitásukat, és a tannin is erőteljesen kiérezhető belőlük.
 
+1 Rich ajánlat: Saignée Rosé Champagne
 
A Saignée Rosé Champagne sötétebb, mélyebb színű a Rozé Champagne-hoz képest, mert a lé a szőlő héjával hosszabb ideig érintkezik, így a vörös szőlőbőfajtából származó aromák, ízek és a tannin is erőteljesebb lesz benne. 
 
Az infografikát Jennifer Simonetti-Bryan könyvéből inspirálódva Czingler Zsolt készítette.
 
Winelovers borok az olvasás mellé