Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 4. Rich rozék

Szymczak Vince
2023. április 20., 13:57


A rozéra a mai napig hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egyszerűbb, kevésbé szofisztikált bortípusra. Pedig a rozék korántsem egyformák! Bemutatjuk a Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine által meghatározott négy legfőbb stílust.
 
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 4. Rich rozék
Történelmi okai is vannak annak, hogy a rozékról előítéletesen gondolkozunk, hiszen a rozé évszázadokig csak a vörösbor készítésének helyiek által fogyasztott mellékterméke volt. Provence csak az 1980-as évek végén kezdett el kiemelten foglalkozni a kategóriával, innen ért el a rózsaszín ital mára több mint 10%-ra rúgó globális piaci részesedést, és ez a szám egyre növekszik.
 
A szakma által csak rozé forradalomnak nevezett folyamat nem csak a mennyiséget és a minőséget növeli, de azzal is jár, hogy különböző rozé stílusok jönnek létre. A rozé kategória mára már nem csak friss, savhangsúlyos nyári tételeket jelent, amit mindenképp szezonon belül el kell fogyasztanunk. A termelők kísérletezése a szőlőfajtákkal és a technológiákkal, a határok feszegetése elhozta ebbe a világba is a diverzitást - nekünk fogyasztóknak pedig ezen különbözőségek felfedezésének kalandjait.
 
A mai rozé borokat Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine négy kategóriába osztotta, ezek mindegyike jól körülhatárolható stílusjegyekkel rendelkezik. Az első részben a blush, a másodikban a crisp rozéstílust mutattuk be, majd kitértünk a magyarork kedvencére, a fruity rozéra. Végezetül következzék a rich rozéstílus!
 
Rich
A rich rozék nevüknek megfelelően aroma- és színkoncentrációban gazdagok, és intenzív élménnyel kecsegtetnek. Ezt a gazdagságot általában vagy a választott nagy beltartalmi értékekkel rendelkező szőlőfajtáknak köszönhetik, vagy a technológiának: saignée módszerrel készülnek, vagyis héjon erjesztés közben választanak le egy adag erjedő mustot. A stílus elérése érdekében szintén gyakori technika fiatal vörösborral házasítani a készülő rozét. Bár ezek a borok szárazak, a test és alkohol miatt gyakran érezzük őket egy kicsit édesebbnek a crisp és fruity stílusú rozéknál és általában 13,5% feletti alkoholtartalom jellemzi őket. Nemzetközileg a stílus legismertebb képviselője a francia Tavel appellation, de a melegebb éghajlatú syrah, malbec és Mourvedre rozéi is gyakran ide tartoznak.
 
Neked való a Rich rosé, ha
 
  • a kávét és csokoládét feketén kedveled,
  • inkább a tartalmasabb desszerteket választod,
  • mind ételben, mind parfümökben inkább a fűszeresebbek felé hajlasz.
 
Egy tipikus példa
Le Chant du Soleil Tavel - Rhone, Franciaország
Grenache, Cinsaut, Clairette, Syrah és Piquepoul szőlőfajták házasítása, mély rózsaszín intenzív málna- és cseresznye aromákkal, egy kis vérnaranccsal, levendulával és rozmaringgal. Száraz, testes bor, magas alkohollal. A korty végén érezhető némi narancshéjas keserűség, amely koktélszerűvé teszi ezt a gazdag, komplex rozét. A proteindús ételek lágyítják ezt a kis keserűséget, és a málna aromákat felerősítik, ezért hamburgerhez például jó választás lehet.
 
Rozé stílusok a világban - Tudd meg, hogy melyik a kedvenced! 4. Rich rozék
 
Akármelyik stílus is áll hozzánk olvasásra a legközelebb, egy dolgot mindenképpen véssünk emlékezetünkbe, amikor legközelebb bort válogatunk: a rosé típusokkal is érdemes kísérletezni, mert odafigyelő kóstolással a kínálat és a változatosság is meg fog minket lepni.
 
Mi a helyzet a hazai rozékkal?
Hazánkban nem képviselteti magát mind a négy rosé stílus, a blush rosé például egyáltalán nem jellemző. Ennek talán az is az oka, hogy sokakban van egyfajta ellenérzés az édes borokkal szemben, a rosé ráadásul nálunk a száraz, friss, magas savú stílusban lett nagyon népszerű. Pedig érdemes lenne kipróbálni a rosé maradékcukros, lágyabb változatait is, hiszen ez sok étellel nagyon jól párosítható.
 
A teljes cikk, amit négy részben közlünk a Borászportálon, a Winelovers 100 A 100 legjobb magyar bor magazin 2022-es számában jelent meg.
 
Kedvet kaptál egy üde, tavaszra hangoló rozéhoz? Válogass itt!
 
Winelovers borok az olvasás mellé