10 érv a rizling mellett

Borászportál
2016. október 06., 15:10


Az október idén is Magyarország egyik legkedveltebb, legnagyobb területen termesztett szőlőfajtájáról, az olaszrizlingről szól. A szombati Nagy Olaszrizling Kóstoló mellett számos program várja országszerte a fajta kedvelőit. De miért éppen az olasz- és a rajnai rizling?
10 érv a rizling mellett
Fotó: Graselly Balázs
Hogy miért? Tíz indokunk is van rá!
 
1. Movino Rizling vlašský 2015
 
10 érv a rizling mellett
 
A Winelovers az Olaszrizling Október alkalmából vaktesztre hívta az országban termett olasz- és rajnai rizlingeket, mely során borakadémikusokból, szakírókból és gasztronómiai szakemberekből álló zsűri pontozta a borokat. A Movino 2015-ös olaszrizlingje bizonyult a legjobbnak a teszten, és kósotlható is lesz a szombati rendezvényen is!

A bort adó szőlő a Felvidéki Korponai hegység déli lejtőin termett. A Movino rizlingje több nemzetközi elismerést is szerzett különböző borversenyeken, például Nagy Aranyéremmel tért haza a Mondial de Bruxelles 2016 borversenyről. El ne felejtsd megkóstolni szombaton!
 
2. Laposa Borbirtok Rizling2 2015
 
10 érv a rizling mellett

A teszten az olaszrizlingek mellett kiemelt szerepet kaptak a rajnai rizlingből készült borok is, hiszen ebben az évben ez a fajta is fontos szerepet kap az Olaszrizling Október Nagykóstolón. A legjobb rajnai a Badacsonyból, a Laposa Birtokról érkezett. A Laposa Birtokon a borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, és különösen szeretik a rajnai rizling fajtát. „Segítségével össze tudjuk hasonlítani borvidékünket más termőterületekkel, számunkra ez a bor a kitekintés a világra” - mondják.

3. Hagymási Tamás Olaszrizling 2013
 
10 érv a rizling mellett

Sokak szerint a Balaton környéke mellett az Egri borvidék az, ahol az olaszrizling a leginkább meg tudja mutatni a bájait. Úgy tűnik, ebben sok igazság van, hiszen a Winelovers tesztjén remekül szerepelt Hagymási Tamás olaszrizlingje, aki a sokak által ismert Hagymási József fiaként kezdett borászkodásba. Csakúgy, mint édesapja, szívügyének és első számú feladatának érzi, hogy az egri borvidék hagyományos borait, így az olaszrizlinget is a legfontosabbak között kezelje. 

2013-as olaszrizlingje 6 hónapon keresztül érlelődött új, egy évig pedig használt fahordóban, hiba lenne kihagyni!
 
4. Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Prior 2015
 
10 érv a rizling mellett
 
Évről évre csodálattal kóstoljuk a Pannonhalmi Apátsági Pincészet rajnai rizlingjeit, a 2015-ös pedig a Winelovers tesztelőinek is az egyik kedvence volt. Nem csoda, hiszen a pincészetnél az évjárat rajnai rizling termésének legszebb tételeit válogatták össze ehhez a borhoz, hosszasan szelektálták a legszebb fürtöket, és az eredmény nem is maradt el! Különleges, citrusos, mentás, friss gyümölcsös bor készült a legszebb szőlőszemekből, igazi „rajnais” testességgel.

5. Söptei Pince BalatonBor Olaszrizling 2015
 
10 érv a rizling mellett

A Söptei Pince a Balatonfüred-csopaki borvidéken, a Pécselyi-medencében űzi a lehető legmagasabb szinten a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát. 
 
Az idén először készülő, régiós termék, BalatonBor sorozat kétségkívül egyik legjobban sikerült darabja a Söptei olaszrizling, amely roppant intenzív, fajtajelleges, szép, lendületes savú bor, amely könnyedsége ellenére nem csak nyáron kiváló választás!
 
 
10 érv a rizling mellett

A Zalában működő Bezerics Borház borainak ismerői jól tudják, hogy a komoly terméskorlátozással, és igényes borászati eljárásokkal dolgozó pincészet igazán különleges borokat tesz a fogyasztók asztalára.

A borászat a nyár slágereinek számító Sexi Rosé és Sexi Irsai mellett a komolyabb kategóriákban is változatos kínálatot nyújt és persze olaszrizlingben is nagyot mennek. Elég ha csak a pincészet 2015-ös BalatonBorára, a vulkáni talajról szüretelt 2015-ös Lesenceistvándi Olaszrizlingre gondolunk, amelyet finom seprőn, hordóban érleltek…
 
 
10 érv a rizling mellett

A Mátra kedvelői örömmel kísérik figyelemmel az elmúlt években, hogy a borvidék egyre többet hallat magáról és egyre több fantasztikus bort készítenek az ország legmagasabb hegységének lábainál. A fejlődés egyik motorja a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, amely egy több mint 100 éves történeti gyökerekkel rendelkező, kiemelten fehérborokkal foglalkozó pincészet.

Az Olaszrizling Október Nagykóstolóra ezúttal a 2015-ös Fríz Olaszrizling Barrique-kal és a szintén 2015-ös olaszrizlingjükkel érkeznek. A Fríz termékcsalád kizárólag különleges évjáratokban készül. Ebben az olaszrizlingben érett szalmasárga, illatában finom fahordós tónus fedezhető fel. Érezhetően szépen érett alapanyag, mely méltó a fahordós érlelésre, miközben a sav és a test példás egyensúlyt mutat. A pincészet „alap olaszrizlingje” pedig a túrázók, kirándulók kedvence. Nem is csoda, hiszen könnyű, jellegzetes mátrai illat, füvek, virágok, bimbózó rezeda jellemzi… 
 
8. Molnár Borház Móri Rajnai Rizling 2015
 
10 érv a rizling mellett

Szintén előkelő helyen végzett a Winelovers rizlingtesztjén a móri Molnár Borház rajnai rizlingje. A könnyed stílusban megalkotott rajnait a borvidék legnagyobb borászata, a 130 hektár új telepítéssel rendelkező Molnár Borház készítette, ahol a zászlós bor persze az e, de nagy hagsúlyt fektetnek a rizlingekre is.

9. Zsirai Pincészet - olaszrizling a Somlóról
 
10 érv a rizling mellett
 
„Kiváló termőhely, idevaló fajta, lelkiismeretes gondoskodás, jó esztendő” – a Tokajban, Villányban és a Somló-hegyen borászkodó Zsirai pincészet szerint ez a jó borok titka. A borászat mindhárom borvidéken, ahol jelen van, a régióra jellemző szőlőfajtákkal dolgozik, így természetesen a Somlón az olaszrizling kap fontos szerepet.
 
A pincészet Somlói Olaszrizlingje válogatott szüretelésű, szikár, testes és a termőhelyhez méltóan komplex olaszrizling. A gazdag savszerkezetű tétel nem csak az ásványos borok kedvelőit veszi le a lábáról!
 
10. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2015
 
10 érv a rizling mellett

Egy kristálytiszta, nagyon gyümölcsös, kedvesen virágos rajnai rizling a Balaton északi partjáról, a Tapolcai-medencében fekvő Csobánc-hegyről. A különleges geológiai adottságok, a hő-visszatartó bazalt talaj és a Balaton közelségének köszönhető mikroklíma és a hozzáértő, maximalista hozzáállás formálta a magyar gasztronómia egyik nagy kedvencévé ezt a bort, amely a Top 10-be került a Winelovers tesztjén is, és amelyet az Olaszrizling Október Nagykóstoló vendégei is megismerhetnek szombaton.
Winelovers borok az olvasás mellé