14 tanács, hogyan tanulj könnyen és gyorsan a borok világáról

Borászportál
2021. április 04., 10:06


Még csak most ismerkednél a borok világával? Ha ezeket a módszereket alkalmazod, gyors és látványos sikert érhetsz el.
14 tanács, hogyan tanulj könnyen és gyorsan a borok világáról
A tanulás általában erőt és energiát igénylő feladat, így van ez a boroknál is. Aki mesterévé akar válni, annak élethosszig tart. Jó hír, hogy az alapokat mindenki el tudja sajátítani, ráadásul szórakoztató is, hiszen alapvetően mégiscsak valami finomnak az elfogyasztásáról van szó. Ha az ismerkedés során az alábbi tippeket szem előtt tartod, alkalmazod, akkor a tanulás folyamata nemcsak szórakoztató lesz, de még hatékony is.
 

Az alapok nagyon fontosak!
 
Lassan kezdj a tanulásnak, haladj lépésről lépésre! Szemelj ki egy borvidéket, Magyarországon huszonkettőből válogathatsz, és arról próbálj minél több információt begyűjteni. Milyen szőlőfajtákkal foglalkoznak ott, milyen stílusú borokat készítenek, hogyan néz ki a táj, egy tipikus szőlőskert, mióta foglalkoznak ott szőlőtermesztéssel? Ez megteremti majd számodra a biztos alapokat és nem utolsósorban izgalmas is.
 
Tudd az okokat!
 
Ha elsajátítottad az alapokat, akkor nézz a dolgok mögé, keresd a magyarázatokat a jelenségekre! Próbáld kideríteni, adott borvidéken miért éppen azok a jellemző szőlőfajták vagy hogy miért működnek jól bizonyos bor-étel párosítások!
 
Kérdezz!
 
Mindig legyél kíváncsi, érdeklődő, ne félj kérdezni! Semmi nem helyettesítheti a kóstolásokat, borászokkal, szakemberekkel való találkozásokat, beszélgetéseket, hiszen mégiscsak ők értenek legjobban ehhez szakmához. Rossz kérdés nem létezik!
 
Menjél terepre!
 
Látogass el a borvidékekre, menj be ott is bárokba, éttermekbe borkereskedésekbe! Ezáltal kiszélesedik a látóköröd, hiszen helyben dolgokat is megismerhetsz, akik bár nem részei a mainstreamnek, ugyanúgy értéket képviselnek.
 
Legyen mentorod!
 
Próbálj folyamatosan kapcsolatot tartani egy nálad tapasztaltabb emberrel! Legyen az csak pár perc egy nap, amit veled foglalkozik, vagy egy kérdés, ami eszedbe jut, mindig legyen kihez fordulnod! Hidd el, nagyon sokat segít a fejlődésedben.
 
Kóstolj, amennyit csak bírsz!
 
Mint már írtuk, a kóstolás semmivel nem helyettesíthető. Olvass sokat, hogy megszerezd az elméleti hátteret, és ezek ismeretében kezdj el sokat kóstolni! Először mindig adott borvidék tipikus tételeit fedezd fel. Ha Tokajról tanulsz, az legyen például egy száraz furmint és egy aszú! Ha közben helyi specialitást is eszel hozzá, még teljesebbé válik a kép (és az élmény).
 
Legalább egyszer költsél sokat!
 
Egyszer szánd rá magad vásárold meg annak a borvidéknek az egyik nagyágyúját, amiről éppen tanulsz! Egy igazán szép tétel az összes érzékszervedet „megmozgatja”, ez elengedhetetlen a továbblépéshez.
 
Iratkozz be tanfolyamra!
 
Bár autodidakta módon is messzire lehet jutni, a szervezett oktatás mindenképpen segít rendszerezni a tudást a fejedben. Ráadásul különleges tételek „eléréséhez” nem kell egy egész palackkal beszerezned. Ma már hatalmas választék van a boros tanfolyamokból, próbálj ki egyet és akkor még mindig el tudod dönteni, hogy valóban ez az út a megfelelő számodra, vagy sem.
 
Szeretnél elmélyedni a borkultúrában vagy megtanulni úgy kóstolni, mint egy profi? A Borkollégium többszíntű magyar nyelvű tanfolyamain és az angol nyelvű WSET kurzusokon az alapoktól kezdve ismerkedhetsz meg a különböző stílusokkal, készítési módokkal, a világ leghíresebb borvidékeinek történetével és boraival - miközben természetesen meg is kóstoljátok és ki is elemzitek azt, amiről éppen szó van!
 
Jegyzetelj!
 
Mindent nem képes az agyunk befogadni és elraktározni, egy-egy lejegyzett szó, jelző viszont újra felidézheti bennünk az egész élményt, legyen szó borról, ültetvényről, pincéről. Nagyon nagy segítség, ha néha vissza tudunk tekinteni ezen a hosszú úton.
 
Keresd meg a forrást!
 
Ismerd meg a földet, a tőkéket, a pincét, a hordókat, amik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a bor éppen azzá lesz, amivé! Tanulj helyben a szőlésztől, a borásztól, lesd el a módszereiket! Könyvből, térképekről is sok információt gyűjthetsz, de igazán élővé a tőkék és hordók között sétálva válik mindez.
 
Tanulj kreatívan!
 
Készíts hangfelvételeket, rövid ellenőrző kérdés kártyákat! Ezek segítenek, hogy jobban beépüljön és tovább előhívható maradjon a tudás.
 
Kóstolj vakon!
 
Próbáld ki a megszerzett tudásodat, hallgasd magad, hogyan tudsz beszélni egy teljesen ismeretlen borról, milyen kifejezéseket használsz, és hogy vajon minden szempontot körüljársz-e az értékelésnél! Következő alkalommal már biztos jobban fog menni.
 
Segédanyagok, irodalom minden mennyiségben!
 
Hallgas podcastokat, nézzél videókat, olvass könyveket. Lehetőség szerint gyűjtsél anyagot a borászatoktól is.
 
Tanulj minden nap valami újat!
 
Olvasd a boros cikkeket, legyél mindig naprakész, legyél tisztában a legfontosabb változásokkal, aktuális trendekkel. Pár rövidhír egy nap vagy egy bekezdés egy könyvből sokat segít. Következő nap ne felejtsd lecsekkolni, emlékszel-e még, mit olvastál legutoljára!

 
 
Winelovers borok az olvasás mellé