7+1 bormaraton a világ legszebb borvidékein

Fendrik Zsóka
2015. január 14., 21:09


Az utóbbi években egyre népszerűbbek azok a futóversenyek, amelyeken a borkedvelő „futóbolondok” megmérettethetik magukat, és élvezhetik a szőlőültetvények hangulatát. A versenyek útvonalai átszelik a dűlőket, pincéken vezetnek keresztül és frissítőként akár egy pohár bort is megihatsz!
7+1 bormaraton a világ legszebb borvidékein
1. Le Marathon du Medoc - Franciaország (szeptember 12.)
 
Az egyik legnépszerűbb maraton a borfanatikusok között a Bordeaux-i borvidéken megrendezett Le Marathon du Medoc. A verseny kiírásában minden évben megjelölnek egy témát, és ennek megfelelő az adott esztendő dress code-ja. A 2015. szeptember 12-én induló esemény a kilcvenes évek hangulatát idézi majd meg az 59 chateau-t végigjáró úton.
 
7+1 bormaraton a világ legszebb borvidékein
A Medoc maraton mezőnye (Forrás)
 
2. Ecomaratona del Chianti – Olaszország (október 18.)
 
Olaszország legismertebb borvidékén rendezik meg a Chianti maratont. Közel 900 méteres szintkülönbséget kell legyőzni a klasszikus maratoni távon (42,2 km) indulóknak. Az útvonal mezőkön, erdőkön és dűlőutakon megy végig, így még nehezebb leküzdeni a távolságot, azonban a táj kárpótol minden résztvevőt!
 
7+1 bormaraton a világ legszebb borvidékein
A rajt utáni pillanatok a Chianti maratonon (Forrás)
 
3. Borvidék Félmaraton – Szekszárd (május)
 
2015-ben már hatodik alkalommal rendezik meg hazánkban a Borvidék Félmaratont. A Szekszárd környékén található dűlőket hódíthatod meg, sőt még a Bodri Pincészetbe is betérhetsz egy frissítő erejéig! A célban pedig egyedi emlékéremmel, zsíros kenyérrel és persze fröccsel várnak!
 
4. Réccua Douro Ultra Trail – Portugália (szeptember)
 
A borvidék adott: Alto Douro. Lehet választani 80, 40 és 15 kilométeres távok között. A versenyzők számát limitálják, mindösszesen 1000 fő tud jelentkezni a versenyre. 4500 méter szintkülönbség van a hosszabb távon, de a panoráma felejthetetlen!
 
 
5. Valtellina Wine Trail – Olaszország (október)
 
A svájci-olasz határnál fekvő borvidéken rendezik meg október közepén a Valtellina Wine Trail versenyt, ahol egy hosszabb és egy rövidebb táv teljesítésére is van lehetőség, mindkét esetben terepen. A maraton során pincéken, dűlőkön haladnak át a versenyzők.
 
 
6. Wachau Marathon – Ausztria (szeptember)
 
Ausztria egyik legelismertebb borvidékén rendezik meg a Wachau maratont. Útvonala a Duna mellett és a dűlők között vezet. Több előnye is van a versenynek, hiszen közel van Magyarországhoz, illetve a 42 kilométer során nincsen szintkülönbség!
 
7+1 bormaraton a világ legszebb borvidékein
Wachau Maraton (Forrás)
 
7. Ecomaratona del Collio - Olaszország, Szlovénia (április)
 
A szlovén-olasz határnál található Cormons városából indul a 45 illetve 25 kilométeres futóverseny. A rajtot követően a közeli Bosco di Plessiva (Plessivai erdő) keskeny útjain vezet a verseny, majd a borvidék szlovén dűlőiben is kalandozhatnak a résztvevők. A maraton prémium díjai természetesen helyi borok, amelyek méltán híresek nemzetközileg is.
 
 
+ 1 Nemzeti Bor Maraton – Országszerte (május)
 
Az idei évben először rendezik meg a Nemzeti Bor Maratont. A bor és a futás közös eleme a szabadság élménye – hirdetik a szervezők. Május 23-án rajtol el Hajósról a mezőny, majd június 2-án érkezik ide vissza. A Nemzeti Bor Maraton hivatalos dallal is készül az eseményre!
 
 
A borítókép innen származik.
Winelovers borok az olvasás mellé