A 23+1 legjobb boros film

Borászportál
2020. április 22., 17:41


Ha már szobafogságra vagy ítélve, miért ne üthetnéd el az időt boros filmek megnézésével. A paletta meglehetősen széles: horrortól a megtörtént esetet feldolgozó vígjátékig minden megtalálható. Jó szórakozást!
A 23+1 legjobb boros film
Címlapkép: winefolly.com 

A listáért köszönet a winefolly-nak.
 
 
A Year In Burgundy (2013)
Franciaország és a világ egyik leghíresebb borvidékének, Burgundiának az életét követi nyomon egy teljes éven át.
 
A Year In Champagne (2014)
Az előző film „folytatása”, ezúttal Champagne régióban forog a film.
 
Barolo Boys (2014)
Dokumentumfilm az olasz Barolo borvidék mozgalmas, olykor viharos múltjáról, a jelen fanatikus borászairól és a régió ikonikus szőlőjéről, a nebbiolóról.
 
Bottle Schock – Borban az igazság (2008)
Erősen kiszínezett fikciós film az 1976-os, Párizsi ítélet néven elhíresült kóstolóról, ahol Kalifornia és Franciaország borai csaptak össze.
 
Somm 3 (2018)
Témája hasonló az előzőhöz: a borversenyek, vakkóstolások kulisszái mögé tekinthet be a néző. A különbség, hogy ez egy dokumentumfilm.
 
Uncorked – Bor, mámor, barbeque (2020)
Klasszikus romantikus filmdráma, amiben a gyerek a család elvárásaival dacolva végül mégis sommelier lesz.
 
The Secret Of Santa Vittoria - Santa Vittoria titka (1969)
Golden Globe-díjas, Oscar jelölt második világháborús film, amiben az olasz Santa Vittoria lakói (Anthony Quinnel az élen) igyekeznek elrejteni boraikat a közeledő németek elől.
 
Sideways - Kerülőutak (2004)
A sírva nevető road movie, ami miatt egész Amerika megutálta a merlot-t és elkezdte imádni a pinot noir-t. 5 Oscar-díjra jelölték, amiből a legjobb adaptált forgatókönyvet el is nyerte. A Borászportálon rovatot neveztünk el róla.
 
Somm (2013)
A sommelier-k életét bemutató trilógia első része azt a küzdelemmel, szenvedéssel teli utat tárja elénk, amin végig kell menni a Master Sommelier cím elnyeréséhez.
 
You Will Be My Son (2011)
A helyszín St. Emilion, Bordeaux-nak, a világ egyik leghíresebb borvidékének egyik leghíresebb települése. Ez már elegendő indok, hogy megnézd ezt az amúgy remek francia filmet.
 
Blood Into Wine (2010)
100 perc tömény őrület arról, hogyan kezdett borászkodni Maynard James Keenan, a Tool metálzeekar excentrikus frontembere.
 
Sour Grapes (2016)
Dokumentumfilm borgyűjtőkről és hamisítókról. Bepillantás a borvilág sötétebb bugyraiba.
 
The Vineyard (1989)
Kakukktojás a felsorolásban ez a B-kategóriás horror, amiben a borász áldozatai véréből készíti az örök fiatalságot hozó bort.

Wine Calling (2018)
Újabb dokumentarista alkotás a biodinamikus borászok mindennapjairól. Ha megnézed, egy életre megtanulod, hogy ehhez az úthoz micsoda elképesztő elhivatottságra van szükség.
 
Decanted (2016)
Pillanatképek a Napa-Völgy lélegzetelállító tájairól és a pincékben zajló mindennapos kíméletlen küzdelemről.
 
Mondovino (2004)
A film a családi pincészetből multinacionális konszernné fejlődő Mondovinón keresztül mutatja be, hogyan válik a borászkat globalizált iparággá.
 
Red Obsession (2013)
A kérdés egyszerűen hangzik: le tudják-e győzni a feltörekvő Kína borai a nagymultú Bordeaux-t. A bónusz: Russel Crowe narrálja a dokumentumfilmet.
 
Somm: Into The Bottle (2015)
A Somm-trilógia középső része 10 elismert szakember történetén keresztül mutatja be a bor történetét.
 
A Good Year – Bor, mámor, Provence
Egy nagyon szerethető romantikus komédia, ami a bor és Provence körül bonyolódik. Főszerepben Russel Crowe.
 
Walk In The Clouds – Pár lépés a mennyország (1995)
Keanu Reeves fiatal katonaként házasságot hazudik egy ismeretlen nő kedvéért, aki egy másik férfitől terhes. Ez nem is lenne baj, de hősünk is egy másik nő férje. Romantikus film sok-sok borral, szürettel, szőlőtaposással. 
 
A Heavenly Vintage  / The Vintner’s luck (2009)
A romantikus drámában a 19. századba repülünk vissza, ahol az egyszerű földműves minden energiájával a tökéletes bor megalkotásán dolgozik, amihez egy angyaltól kap segítséget.
 
Wine Country (2019)
Barátnők egy születésnapi bortúrán megfejtik a világ nagy titkait.
 
Year of the Comet - Az üstökös éve (1992)
A híres 1811-es üstökös évében született bort a legértékesebbként tartják számon. Nem csoda, hogy a ritkaság megszerzéséhez Margaret külön testőrt is kap, amitől persze nem lesz könnyebb megkaparintania a bort. Akciódús vígjáték, tökéletes kikapcsolódás.
 
+1 Folyékony arany (2019)
A 3 tokaji borász mindennapjait bemutató magyar dokumentumfilm még nem elérhető a neten, de a rendezővel és a producerrel készített interjúkból, ha nem is pótolják az élményt, azért sok minden kiderül.
 
Winelovers borok az olvasás mellé