A hárslevelűre esküszik az Angyal Borászat tulajdonosa

Borászportál
2014. május 08., 16:38


Interjú - A rátkai Angyal Borászat tulajdonosával Dr. Ináncsi Ernővel beszélgettünk a nagyapai hagyatékról, a termőterületekről, a borászat előtt álló fejlesztési lehetőségeiről illetve a kedvenc fajtájáról.
A hárslevelűre esküszik az Angyal Borászat tulajdonosa
 
A hárslevelűre esküszik az Angyal Borászat tulajdonosa
Honnan indult a borászat létesítésének az ötlete?

Nagyapám - akit Angyal Ernőnek hívtak és sajnos 2005-ben távozott el - hagyott rám egy kis pincét Szerencsen, ahol még a hagyományos szőlőműveléssel és borkészítési eljárásokkal készítette a borait. Régi penészes pincét kell elképzelni 200-300 literes hordókkal. Így nőttem fel nagyapám mellett miközben néztem, hogy hogyan készíti a borait. Később engedte, hogy a kíváncsiságomat kielégítsem és így saját borokat készítsek. Mindig félrerakott nekem külön hordókat, amiben a saját borom volt amit persze később együtt elemeztünk, hogy hogyan szűrjem, fejtsem, stb. Így elég korán be lettem oltva a bor szeretetével. Eleinte ugyan nem tudtam, hogy miért kell az egyik hordóból átfejteni a bort a másikba, viszont később már nem kellett megkérdeznem sem, mert akkor már annyira egyértelmű volt a számomra. Legfontosabb az volt, hogy az alkotási vágyamat ki tudtam élni a borászkodásban, valamint és az általam készített borokat tudtam minél szélesebb körrel megismertetni. Talán ebből adódik az is, hogy az Angyal Pincészetnél nem az elérhetetlenül magas árakra koncentrálunk, hanem nagyon kedvező ár-érték arányra törekszünk melyhez megkérdőjelezhetetlen minőség társul, annak érdekében, hogy valójában minél szélesebb körhöz tudjuk eljuttatni a borainkat.

Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?

A szokásos három tokaji szőlőfajtával dolgozunk, a furminttal, hárslevelűvel és a sárga muskotállyal. Ezen belül próbálunk egyre szélesebb portfóliót kínálni a vevőinknek. Jelenleg még nyitogatjuk a szárnyainkat. Eddig nagy részben hagyományos készítésű birtokborokat készítettünk, azonban nyitottunk a - ma már kikerülhetetlen - modern technika irányába is. A hagyomány alatt nálunk az értendő, hogy a borok hordós érlelést is kapnak. Azonban a legújabb pneumatikus présekkel és bogyózó rendszerrel, hűthető tartályokkal az első fejtésig majd tölgyfahordós érleléssel készítjük a borainkat. Ez a három tagból álló család egészült ki reduktív, friss, gyümölcsös borokkal. Azonban a reduktív módszert sem láttam egy mindent kiváltó megoldásnak, hiszen Tokajban nem tudjuk kihagyni a hordót. Jelenlegi boraink 2-3 hónapos tölgyfahordós érlelést kapnak.

A hárslevelűre esküszik az Angyal Borászat tulajdonosa


Egy klasszikus sorozattal jelentünk meg a piacon, elérhetőbb áron. Fajtánként 8-10.000 bort palackozunk idén, ezek között lesz egy új termék: a furmint és hárslevelű mellett a harmadik borunk nem a sárgamuskotály lesz hanem egy cuvée – és megnézzük, hogy erre hogy fog reagálni a közönség. Próbáltunk egy olyan bort elkészíteni a házasításban, amely mindenki számára fogyasztható, hiszen a tokajinál mindig megkapjuk azokat a jelzőket, hogy nagy a savtartalma, nem jól fogyasztható.

Általában a Chardonnay-hoz és Olaszrizlinghez hasonlítva az emberek azt mondják, hogy nagyon jó, nagyon szép, ugyanakkor mégsem kérnek belőle még egy pohárral. Most próbáltunk a könnyedebb, gyümölcsösebb, illatosabb borok irányába elmenni ezzel a házasítással. Ezekkel az adottságokkal szerencsére rendelkeznek a szőlőterületeink. Ilyen például Ond, ahol 30 cm-es termőréteg van ami alatt kőporos réteg található, így a savak kicsit alacsonyabbak összehasonlítva a megszokott mádi vagy tarcali dűlőkkel ahol sokkal savasabbak a borok a talaj lösztartalmának köszönhetően. Ugyanakkor az ásványosság nagyon szépen megmarad a borokban, mint például a hárslevelűnk esetében.

Mekkora területen gazdálkodtok, milyen hordókat használtok?

Jelenleg 30 hektár területen gazdálkodunk, melyből 28 hektár termőterület és 2 hektár pedig telepítésre vár. A területeink Szerencsen, illetve Ondon található. A borászat maga viszont Rátkán helyezkedik el. Szerencsen megtartottuk nagyapám pincéjét egy tradicionális pincének, de áttelepültünk a rátkai, korszerűbb pincébe, ahol a feldolgozáson át az érlelésig minden egy helyen történik. A következő fejlesztés, amiben gondolkodunk egy professzionális palackozóüzem létesítése.  Egyelőre 220 és 300 literes új tölgyfahordókat használunk. A hordókat egy és három éves korukig tekintjük újnak. A három és tíz éves hordókba pedig a szamorodnikat töltjük, illetve egyéb más borkülönlegességeinket. Mivel mi is a Zemplénben vagyunk, így természetesen a zempléni kádárok hordóit részesítjük előnyben, döntően középégetésű hordókat használunk.
 
Hol tudjátok a boraitokat értékesíteni?

A borainkat elsősorban Budapesten próbáljuk értékesíteni, ezzel a marketing koncepcióval vágtunk bele a borászat létesítésébe is. Így alakítottuk meg a Sommelier Gastro Selection Borkereskedést. Úgy gondoltuk, hogy termékeinket főleg gasztro és szállodák irányába próbáljuk értékesíteni. A borkereskedés létesítések a továbbgondolásából következett, hogy ne csak az Angyal Pincészet borait forgalmazzuk, hanem más borászokkal együttműködve széles portfoliót kínáljunk az adott éttermeknek, hiszen ma már nem éri meg csak egy borászat termékeire építeni a logisztikát, alkalmazottakat és egyéb járulékos költségeket. Úgyhogy ebbe az irányba indultunk el és hál’ Istennek elég sok étterembe sikerült bejutnunk. A kereskedésünk szlogenje is „Borok megalkuvás nélkül”. Így próbáltunk olyan borászokkal megismerkedni és együttműködni a különböző borvidékeinkről, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Ebben az esetben nem is a minél nagyobb név vagy mennyiség bevonzása volt a cél, hanem az általunk képviselt szellemiség továbbvitele, a minőséget szem előtt tartva, megfizethető áron. A borkereskedésünk története négy évvel ezelőtt indult és ez alatt az időszak alatt megfigyelhető volt, hogy a piac hogyan vált egyre tudatosabb borfogyasztóvá. Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatalba is beválasztották éveken át két tételünket, egy három és egy öt puttonyos aszúnkat, illetve a Parlamentbe is szállítjuk borainkat. Külföldre, egyelőre a környező országokba exportálunk.

Melyik a kedvenc fajtád?

A boraink közül jelenleg a hárslevelű áll a legközelebb a szívemhez. A hárslevelűt még mindig viszonylag kevés helyen ismerik, és úgy néz ki, hogy nem is kap annyi publicitást, mint mondjuk a furmint. Pedig ez az egyik olyan borunk, amely a nemzetközi fajtákhoz talán a legjobban simulna, de valahogy mi magyarok is ódzkodunk tőle, azonban sokkal több rejlik benne, mint amennyi érdeklődés van iránta jelenleg a piacon.
Winelovers borok az olvasás mellé