A következő évtizedek borkészítését villantja meg az Olaszrizling Október mesterkurzusa

Borászportál - KG
2016. szeptember 26., 19:59


Modern kihívások – A gyümölcsösség megőrzése a borokban címmel tart előadást az Olaszrizling Október Nagykóstolón Szendei Gergő borász, szaktanácsadó. A mesterkurzuson a résztvevők bepillanthatnak a kulisszák mögé és olyan borokat kóstolhatnak, amelyeket egyébként csak egy szűk szakmai kör ismerhet.
A következő évtizedek borkészítését villantja meg az Olaszrizling Október mesterkurzusa
Szendei Gergő (Fotó: Graselly Balázs)
Szendei Gergő sokat látott borász, Kaliforniából és Új-Zélandról is hozott haza tapasztalatokat, ezúttal pedig olyan technológiai csemegét ígér a hallgatóknak, amelynek során az innovatív borászati technológiák boszorkánykonyhájába enged bepillantást.
 
A gyümölcsösség technológiai kialakításáról és megőrzéséről, és arról, miért épp az olaszrizlingen keresztül lehet ezt jól bemutatni, az előadót kérdeztük.
 
Miért gondolod, hogy az olaszrizling a legalkalmasabb az innovatív technológiák bemutatására?
 
Az olaszrizlinget nem tipikusan a gyümölcsös típusú borok közé soroljuk, hanem a neutrálisabb fajtákhoz. A borász számára pedig igazi kihívás egy ilyen fajtánál gyümölcsös jelleget hangsúlyozni. Ezek a gyümölcsös jellegek adódhatnak az élesztőből. Vad élesztőkből, hibridekből vagy glutationból, amely egy élesztőből származó hatóanyag komponens, amely az aromás anyagokat, molekulákat védelmezi.
 
Ezek alapján az előadás három részre lesz felosztva. A résztvevők több olyan bormintát is kóstolhatnak, amelyek nincsenek kereskedelmi forgalomban. Az első csoportban olyan borminták lesznek, amelyekben hatóanyagokkal biztosították az aromaanyag intenzitást, a megőrzést és képződést. A másik csoportban olyan francia, neutrális szőlőfajtákból készülő borok lesznek kóstolhatóak, amelyeknél hibrid élesztőtörzseket alkalmaztak. Ezek egy olyan termékfejlesztés részeként készültek, amely során törekedtek a gyümölcsös aromák fokozására az erjesztés alatt. A harmadik, talán legérdekesebb irány pedig a vadélesztők irányított használatát mutatja be, a borok ízérzetének és komplexitásának megőrzése érdekében. 
Meglehetősen technológiai és szakmai elemei lesznek az előadásodnak. Hogyan közelítenél fogyasztói, esetleg laikus szemmel egy ilyen kóstoló felé?
 
A bemutatott borok önmagukért beszélnek. Mondhatjuk, hogy vezetik majd a fogyasztót. Megkóstoljuk őket és megbeszéljük – mindenki tapasztalni fogja azokat a különbségeket, amelyekről beszéltem.
 
A következő évtizedek borkészítését villantja meg az Olaszrizling Október mesterkurzusa
Fotó: Graselly Balázs
 
Lesz grasevina Szlovéniából, Mariborból, Franciaországból és Magyarországról. A különböző régiók adottságai mellett megvizsgálhatják a fogyasztók, hogy adnak-e többet az egyes tételekhez a különböző technológiai eljárások. Fajtakarakteresebbek-e a borok, intenzívebbek-e az aromák? Ezekre a kérdésekre keressük majd a választ. 
 
Az előadás fő érdekessége természetesen a termékfejlesztés, és az innováció megmutatása lesz, az, hogy olyan borokat kóstolhatnak a vendégek, amelyeket valóban csak a kutatásokban részt vevő szakemberek ismerhettek eddig, és – nyugodtan mondhatjuk –, kicsit beleláthatnak így a jövőbe.
 
A Modern kihívások – A gyümölcsösség megőrzése a borokban című mesterkurzus október 8-án, 18 órakor kezdődik az Olaszrizling Október Nagykóstoló Mesterkurzus termében. További információkért és a többi előadás témájáért ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé