A legjobb boros könyvek listája 2015-ből

Borászportál
2016. január 07., 20:47


A tavalyi évben több elismert borszakíró is jelentetett meg boros témájú könyvet, mint például Jancis Robinson, Hugh Johnson. A kiadványok témája nagyon változatos, hiszen egyesek a bortúrákról, mások szőlőfajtákról, borvidékekről írtak, de voltak, akik azért ragadtak tollat, hogy bevezessenek minket a borkóstolás alapjaiba.
A legjobb boros könyvek listája 2015-ből
Forrás: Hospitalitymarketplace.co.za
A boros könyvek legizgalmasabb példányainak túlnyomó többsége angol nyelvű, de itthon is be tudjuk szerezni őket, internetes rendelésen keresztül biztosan. A Thedrinksbusiness.com a 2015-ös boros könyvek 10-es toplistáját hozta le a napokban. Most ezekből is válogatunk. 
 
Sophie Brissaud - The Essential Guide to Bordeaux Wines
A könyv egy nélkülözhetetlen útmutató a Bordeaux-i borokhoz, ahogy az a címében is szerepel. A kiadvány szerzője Sophie Brissaud, aki a Bordeaux-i borászati iskolával dolgozott együtt. Egy kézikönyv, amely a történelmét is bemutatja a híres francia borvidéknek. 
 
Robert Smyth - Hungarian Wine: A Tasting Trip to the New Old World
Robert Smyth könyve a magyarországi borokról egyértelműen hiánypótló szerepet tölt be az angol nyelvű szakirodalomban. A hazai szőlőfajtákról, borászatról, annak fejlődéséről és alakulásáról is beszámol a Magyarországon élő szakíró.  
Oz Clarke - The History of Wine in 100 bottles
Az ajánlók szerint még a legjobban informált borrajongó is sok újdonságot fedezhet fel Oz Clake könyvében, amely a bor történelmét, annak elterjedését írja le Bacchustól Bordeaux-ig.
 
Hugh Johnson - Hugh Johnson’s Pocket Book to Wine 2016
Hugh Johnson minden évben megjelenő kiadványa, amely útmutatóként szolgál a borvilágban. Saját kommentjeivel elemzi a borokat, termelőket, régiókat. Segítséget nyújt abban, hogy melyik évjáratot kóstoljuk, és melyik pincészetet keressük fel. A 2015-ös kiadásban külön figyelmet szentel a rizlingnek. 
 
Wine Folly – Madeline Puckette and Justin Hammack
A borblogger Madeline Puckette kiadványában infografikák segítségével vizuálisan ismerkedhetünk meg a borvilággal. A pohárhasználattól, a szőlőfajtákon át a borvidékekről is többet tudhatunk meg a könyvből. A szerző blogja szintén Wine Folly néven található meg a világhálón, ahol szintén izgalmas és színes tartalmakkal találkozhatunk. 
 
A legjobb boros könyvek listája 2015-ből
A Lonely Planet Wine Trails című könyve (Forrás:Socialvignerons.com)
 
Lonely Planet - Wine Trails: 52 Perfect Weekends in Wine Country
A Lonley Planet nemrég jelentette meg a Bortúrák című kiadványát, amelyben 52 borvidéket mutatnak be, de nem a megszokott módon. Egy rövid ismertető utána pincészeteket járnak végig, természetesen csak a legjobbakat, majd szállást, éttermet és borbárokat ajánlanak. A tökéletes hétvége megtervezéséhez nyújt segítséget. Az 52 úticélból pedig Tokaj sem maradt ki, ami külön melengeti a szívünket. 
 
Julia Harding, Jancis Robinson - Oxford Wine Companion
A könyv szerzője két jól ismert Master of Wine, akik már negyedik alkalommal jelentették meg a kiadványt. A könyv előző (2006-os) kiadásának tartalmát mintegy 60 százalékban módosították vagy teljesen új részeket fűztek hozzá.
 
Mészáros Gabriella, Rohály Gábor - Bevezetés a borkóstolásba 
Az abszolút kezdő borfogyasztók számára összeállított jegyzet a borkóstolás alapjait próbálja átadni, olyan stílusban és könnyedséggel, hogy egy gyakorlott „kóstoló” számára is élvezetes. A kötet végig veszi az alapokat a felelősségtudatos borfogyasztástól, a borkóstolás folyamatán keresztül, a hazai bortermelő vidékekig, az alapvető borstílusokig, valamint a bor és gasztronómia kapcsolatáig. Részleteket itt találsz!
Winelovers borok az olvasás mellé