“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak

Kabarcz-Horváth Ibolya
2023. december 14., 13:35


Az ASZÚGLASS szakmai premierjén ismerhettük meg a világszínvonalú Halimba Crystal által fejlesztett új boroskelyhet, amely még magasabb szintre emeli az aszú kóstolás élményét.
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
A Félix Kitchen&Bar különtermében megrendezett bemutatóra a nemzetközi AszúNap után, december 11-én került sor a borszakma képviselőinek jelenlétében. A premieren részt vett Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is. Borászok, sommelier-ek, és borszakírók egyaránt kíváncsiak voltak arra, hogy milyen lett az a pohár, amelyet az aszú szerelmesének ötlete és a szakma széleskörű támogatása hozott létre kevesebb mint egy év alatt.
 
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
 
Az AszúGlass ötletgazdája Ripka Gergely, aki független borszakíróként (Táncoló Medve blog), valamint a kétévente frissülő magyar és angol nyelvű Tokaj Guide szerzőjeként ismert; 2010 óta szenvedélyévé váltak a tokaji borok. Ő kereste meg a prémium minőségű, kizárólag kézzel készült poharairól ismert Halimba Crystal-t a tokaji aszúhoz méltó boros kehely elkészítésének tervével.
 
A pohár tesztek májusban indultak, egy 7 fős stáb hatféle, már létező Halimba Crystal poharat próbált ki 3 különböző aszúval (fiatal 5 puttonyos, érett 5 puttonyos, fiatal 6 puttonyos). A tesztelők Áts Károly (Áts Pince),  Bacsó András (Oremus), Czinki Tamás (Master Sommelier), Makai Gergő (Hétszőlő), Mészáros László (Disznókő), Molnár Péter (Patricius/TBHT), Piskor Fanni (Halimba márkanagykövet) voltak. A kiértékelést követően indult el az új formák fejlesztése, melyeket augusztusban 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, termelők, borszakírók) 30 aszúval tesztelt le a végső döntés kialakítása előtt. A cél az volt, hogy olyan formát válasszanak, amelyben az aszú többféle stílusban is a legszebb arcát mutatja meg.
 
A Halimba Crystal által készített kehely egyedi formavilága célzottan úgy lett kialakítva, hogy az kifejezze az aszú egyediségét és közvetlenül adja vissza a bor illatát, jellegzetes ízét, intenzitását és cukor arányát. A kristály kiváló tisztaságával tovább fokozza a bor vizuális és ízélményét, az optimális szárkialakítás fokozza a borélményt.
Az AszúGlass egy olyan kézzel készített mestermű, amely a Tokaji Aszú gazdagságát hivatott kiemelni, minden kortyban egy különleges élményt varázsolva a  fogyasztók számára.
A kecses, elegáns kristálypohár mindemellett strapabíró, mosogatógépben is biztonságosan mosható. 
 
A Halimba Crystal évszázadok tudását őrzi. A mesteremberek a mai napig a hagyományos kézi üvegfúvással készítenek minden egyes poharat. Mára több mint 180 főt foglalkoztató manufaktúrává nőtték ki magukat, és jelenleg is a világ több mint 20 országába exportálnak. 2015 óta jelentek meg a piacon saját márkanévvel, minden alkalomra és minden italtípushoz kiváló minőségű poharakat kínálnak. A hagyomány és az innováció minden egyes kristálypoharukban a legkiválóbb üvegművészetté olvad össze.
 
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
 
Regéczy Dávid, a Béres Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója és a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács tagja is jelen volt az eseményen, szerinte egyetértés van abban, hogy a tokaji aszú komplexitását, aromatikáját és intenzitását legszebben megmutató kehely született. Nem kérdés az sem, hogy a tokaji aszú minősége és a világban elfogadott helye miatt abszolút méltó arra, hogy egy dedikált poharat kapjon. Fontos, hogy bár a termék védjegye a Tokaji Tokaji Hegyközségi Tanács birtokában lesz, az egész hazai borvilág magáénak érezze ezt a poharat, és keresse az alkalmat arra, hogy mind itthon mind pedig külföldön megmutassa benne a tokaji aszút. 
 
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
 
Czinki Tamás Master Sommelier, a Félix Kitchen&Bar head sommelier-e szerint a csúcsgasztronómiába is nagyon kellett már ez a pohár, amelynek kialakításakor fontos volt az egyediség, az elegancia és a tartósság is. Ez utóbbi fontos tényező, bár kétségtelenül nehéz meghatározni, hogy mikor számít tartósnak egy pohár: ezt a megfelelő tárolási körülmények, a használat gyakorisága is befolyásolják. Náluk az étteremben a külföldiek körében nagy a népszerűsége az aszúnak, a vendégek 90%-a mindenképp meg akarja kóstolni, hiszen erről a borról hallottak, keresik, kíváncsiak rá. Szerinte nem szabad úgy haza engedni egy turistát, hogy nem kóstolt legalább egy aszút. Most már méltó pohárból teheti ezt meg.
 
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
 
A premieren három aszú tételt kóstolhattunk a Halimba kehelyből. A 2016-os Béres 6 Puttonyos Tokaji Aszút, a 2015-ös Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszút és végül az 1968-as évjáratú muzeális Grand Tokaj 6 Puttonyos Tokaji Aszút. Megállapíthattuk, hogy a pohár nemcsak a fitalabb aszúk, hanem az érett jegyeket hordozó muzeális tétel erényeit is kidomborítja. Az AszúGlass mindhárom bor esetében a tökéletességig fokozta az aszúk illat-, és ízgazdagságát, intenzitását, komplexitását.
 
“Aki kézbe fogja, nem akarja elengedni” - Saját boros kelyhe lett a Tokaji Aszúnak
 
Hálás vagyok, hogy a Hegyközségi Tanács, a borvidék borászai, és a borszakma jeles képviselői mind nyitottak voltak arra, hogy megvalósítsuk ezt a tervet és elkészüljön ez az aszúhoz, a világ egyik legjobb borához méltó pohár. Ha van bor, amelyik megérdemel egy igazán egyedi kelyhet, a Tokaji Aszú egész biztosan az.” (Ripka Gergely)
 
 
 

Winelovers borok az olvasás mellé