„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”

Knap Gábor
2015. október 19., 21:26


Egy kis borozóban értékesítette a család borait a kilencvenes években Szekszárdon Bodri István, aki tavaly már 300 ezer palack bort készített. A Bodri Birtok résztulajdonosával nem csak a múltról és a jelenről, hanem a jövőről is beszélgettünk.
„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”
Bodri István
A Bodri családban a tiéd az ötödik generáció, amely borkészítéssel foglalkozik. A kilencvenes évek elején egy borozóban indult a saját bor értékesítése, mára pedig eljutottunk a Bodri Birtokig. Nagyon kíváncsi lennék, hogy nézett ki a Faluhely dűlő, mielőtt megépültek a szálláshelyek, az étterem és a borászat...

Négy évesen már sokszor vittek ki a szüleim a szőlőbe, ahol időnként kárt okoztam, időnként pedig segítettem nekik. 18 éves voltam, amikor Öregapámtól kaptam 400 négyszögöl szőlőt, ballagási ajándékként, 23-24 éves koromban pedig már segítettem a családi borok elkészítésében. A kilencvenes évek elején nyitottunk egy borozót, ami egészen 2005-ig működött. 
Persze akkor már sejtettük, hogy ez nem lesz elég, és amikor 1999-ben hozzáláttunk a birtok építéséhez, terveztük, hogy egy komolyabb vendéglátás is hozzátartozik majd. Az, hogy milyen szintű, természetesen még nem tudtuk, de a koncepció úgy nézett ki, hogy előbb szőlőt telepítünk, feldolgozót építünk, minőségi bort készítünk, és hogyha ez megvan, akkor itt az ideje a vendéglátás megszervezésének. Először csak a kóstolóteremben kínáltunk egyszerűbb ételeket a borok mellé, később nyílt a konyha, és fejlődött tovább a birtok.

Egy ligetes, erdős terület volt a birtok helyén egyébként, kisebb, nagyobb, elhanyagolt szőlőkkel, romos tanyákkal, szántókkal és kertekkel.
 
Aki néhány évig kihagyta a Bodri Birtok meglátogatását, bizonyára meglepődik mennyi minden épült az utóbbi időszakban. Végig tudunk menni, hogyan jött létre a mai állapot, és mik a közeljövő tervei?
 
Az első 5 hektár szőlőt 2001-ben telepítettük, 2004-ben tartottunk 11 hektárnál. A régi pince 2002-ben épült, 2003-ban a feldolgozó és az az épület, ahol ma az Optimus Étterem működik. A nagy pince 2008-ban kezdett készülni, 2011-ben fejeztük be. Abban az évben kezdtük meg a vendégházak megépítését is. 1400 négyzetméteren adtunk át tavaly egy új üzemrészt, ahol nagyobb mennyiségű bor (akár 1 millió palack – a szerk.) készítésére van lehetőség, ez a Rozéüzem. Úgy gondoljuk, hogy 10-15 éven belül, hogyha akarjuk, és hogyha a piac igényeivel is találkozik, elérhetjük ezt a mennyiséget.
 
„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”
A birtok panorámája
 
Szeretnénk a jövőben még több napelemet telepíteni, hogy minél környezettudatosabban tudjunk működni. 20-25 hektár szőlő telepítése is hátra van még, azzal együtt nagyjából 50 hektáron lesznek szőlőink.
 
A jelenlegi birtokméret is igen jelentős, mennyi Bodri bor készül egy átlagos évben?
 
Természetesen a technológiai borokból készül több. A rozét igen nagy tételben veszi fel a piac, tavaly kb. 130 ezer palack készült, a Bodri kutyából 40 ezer, a vörös Civilis Cuvée-ből szintén annyi, 10-10 ezer Sauvignon Blanc, Kékfrankos ill. fehér házasítás, ötezer siller, valamint van még 10-10 ezer palack forgalomban lévő Merlot, Kadarka, Cabernet Sauvignon, az alap kategóriájú borok közül.
 
„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”
Bodri borcsalád

A Faluhely prémium sorozatból kétféle fehér van, a Sauvignon Blanc és egy rizling alapú cuvée. Amikor a minőség megengedi vörösből, készítünk Faluhely Pinot Noirt, Kadarkát, Kékfrankost, Cabernet Sauvignont, Cabernet Franc-t, Merlot és Bikavért is, valamint van egy Faluhely Cuvée borunk.
 
Az Optimus Cuvée is prémium tétel, egy bordói házasítás, és a Gurovica dűlőből is vannak szelektált tételeink, az abszolút csúcsborunk pedig hamarosan megjelenik, No1 néven. Ez egy 2012-es bordói házasítás, és még idén tervezünk előrukkolni vele.
 
Bodri No.1 2012 

A No.1-es a Bodri csúcsborok csúcsa, amely a Szekszárdi Borvidék kiváló dűlőin termett, kézzel válogatott szőlők nagyon kíméletes feldolgozásával és irányított erjesztésével készült. MAgyar és francia, kis, új tölgyfahordókban érlelték 24 hónapon keresztül. A bor csak kiváló évjáratokban készülhet és tökéletesen jelképezi, egyesíti a tradicionális valamint a modern elemeket. Bodri István 2025-re várja a 2012-es évjáratú No.1-es csúcsra jutását.
 
  • Készült: 2921 palack
  • Évjárat: 2012
  • Dűlők:  Gurovica és Faluhely-dűlő, Szekszárd
  • Tengerszint feletti magasság: 210 méter
  • Talaj: löszös-vörösagyagos, kevés mészbabával
  • Fajtaösszetétel: Cabernet Sauvignon (43%), Cabernet Franc (35%), Merlot (22%)
 
Azt mondják a borászok, hogy majdnem minden a szőlőben dől el, de egy nagyon fejlett pincetechnika nyilván rengeteget számít...

A szőlőt le kell szedni időben, ez a legfontosabb. Hogyha nem rothadt el, akkor lehet vele dolgozni és korrekt bort készíteni. Hogyha nem olyan érett a szőlő, akkor is kell tudni vele mit kezdeni, mi a Kadarka feléből, 2014-ben például rozét készítettünk, mert tudtuk, hogyha tovább fent hagyjuk, végül nem lesz belőle semmi. Nagyon friss, nagyon gyümölcsös, szép savgerincű lett a bor. Lehet, hogy ezentúl mindig a szokottnál kicsit korábbi szüret mellett döntünk majd a rozé alapanyagával kapcsolatban.

Épült egy helikopter leszálló is a birtokon. Sokan jönnek helikopterrel?
 
Öt leszállásunk volt 2 év alatt. A parkolót úgyis ki kellett építeni, és fel lett festve a helikopter leszálló jel is. Egyébként a szőlőben fent is készült egy, az egyik teraszon, ha tele a parkoló, akkor ott is le lehet szállni. De ez egy marketing fogás, nyilvánvalóan.
 
„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”
A rendezvényterem

Remek húzás volt, hiszen most is erről beszélünk… A borok eladásának mekkora része történik egyébként helyben, és mennyi megy külföldre?
 
Helyben nagyjából 10 százaléka. De szeretnénk, hogyha ez a szám jelentősen nőne a jövőben. Az ideális az lenne, ha a boraink felét a birtokon értékesítenénk.

Külföldre a termelésnek szintén kb. a 10 százalékát adjuk el, leginkább a prémium borokból fogy a határokon kívül. Kína, Németország, Svájc, Csehország és Szlovákia fontos piac. A Faluhely sor és az Optimus Cuvée kerül leginkább exportra. Persze vannak, akik különleges magyar fajtákra kíváncsiak, azok megtalálják a Kadarkát is. Legnagyobb tételszámban Kékfrankos és Bikavér megy ki.
 
Ha jól tudom, vannak még telepítési terveitek is.
 
A Faluhely dűlőbe még szeretnénk Kékfrankost telepíteni, esetleg Merlot szőlőt, rozénak. A birtoktól nem messze tervezünk még teraszokat kialakítani, Cabernet Sauvignonnak, a gurovicai részen pedig még némi Shirazt telepítünk majd. 45-50 ha lesz így a termő terület mérete, de ha lesz lehetőségünk szőlőt bérbe venni, akkor a borvidék bátaszéki részén szívesen bérelnénk 10-20 hektárt, rozé alapanyagnak.
A birtok arculatában is rengeteget számít majd, hogyha a környező szabad területeken is szőlő lesz, és megvalósítunk mindent, amit elterveztünk. Ezt a helyet szerencsére már most is szeretik, de amikor minden fa felnő, és minden szál fű kinő, még szebb lesz itt minden.
 
„Akkor nyugszom meg, ha felmegyek a szőlőbe”
 
Egy ekkora birtok vezetése, a vendégekkel, partnerekkel való kapcsolattartás nyilvánvalóan több, mint főállás. Marad idő valamilyen hobbitevékenységekre?

Nekem ez nem csak a munkám, hobbim is. Ha időm van, felmegyek a szőlőbe, körbejárom a területeket, ha olyan kedvem van, akkor besétálok a sorok közé, megnézem, hogyan virágoznak a növények, végigjárom a kerítést, hogy mit műveltek vele a vaddisznók, megnézem mit csináltak a munkások. Ennél nem kell jobb hobbi, sokan azt mondják, hogy ha bejönnek ide a völgybe, akkor nyugszanak meg, mert olyan a táj és a hangulat, én pedig akkor nyugszom meg, ha felmegyek innen akár csak pár száz métert a szőlőbe.

Akkor tudok tervezni, gondolkozni, költségvetést számolni, és remek érzés a környező dombokról lenézni a birtokra, hiszen ’99-ben és 2000-ben még onnan fentről néztem, hogy egyszer majd mi lesz itt, mára pedig nagyon sok minden megvalósult az akkori tervekből.
 
További cikkek a Bodri birtokról az idei Bodri Magazinban olvashatóak.
Winelovers borok az olvasás mellé