Áts Károly: Vagy a mennybe megyek, vagy a pokolba

Népszabadság Online
2013. július 29., 20:31


Mustsűrítményes borból várat? - 2012 Év Bortermelője hisz abban, hogy kell a tokaji olcsó tömegbor a piacnak. A Tokaj Kerház főborászi posztját pedig - saját állítása szerint - a szakmai kihívás miatt vállalta el. Vajon sikerül-e megismételni a Royalnál elért sikereket, teheti fel magának a kérdést Áts is, nap mint nap. Népszabi interjú Tokaj Malrboro Manjével.
Áts Károly: Vagy a mennybe megyek, vagy a pokolba
 

Áts Károly: Vagy a mennybe megyek, vagy a pokolba
Áts Károly - még a Royal színeiben (fotó: Németh Richard)
Népszabadság: Miért szegődik el az Év Bortermelője pályája csúcsán a szakmában nem épp elismert állami céghez, amelynek neve az utóbbi időben a javarészt gyatra minőséggel, a száraz borok mustsűrítményes édesítésével járt együtt? Ahelyett, hogy szakmai sikereit és hírnevét saját kis pincészete felvirágoztatására használná?
Áts Károly: Elsősorban azért, mert akik felkértek, azokon látszott, hogy komolyan gondolják. Tokaj az ország zászlós borvidéke, ahol az elmúlt tíz-tizenöt évben nem úgy mentek a dolgok, ahogy az Tokajhoz méltó, s mint lokálpatrióta ember, aki ebből él, ez nagyon zavart. Az a célom, hogy jó ár-érték arányban az alsótól a tetejéig minden kategóriában tudjunk bort kínálni, jó minőségben.
Népszab.: A borászok véleménye, hogy a Kereskedőháznál és Tokajban is ebből jelenleg inkább az alja van, átvitt értelemben is.
Áts: Mindenki tisztában van azzal, hogy a feladat ezen változtatni. Amikor az állami tulajdonos új menedzsmentet nevezett ki ide, s megfogalmazták a feladataikat, nyilván ők is tudták, mi a cél. Most helyi kötődésű, a bor iránt elkötelezett, a borászati és közgazdasági tudással felvértezett csapat viszi a céget. Elkötelezett emberek, akikhez szívesen csatlakozom, mert ugyanazt akarják, amit én: nemcsak a cég, hanem a borvidék fejlesztését. Saját kézműves borászatomat tovább viszem – ez a megállapodás része volt.
 
Winelovers borok az olvasás mellé