Az élmények új dimenziója: bor előtt ásványvíz

Borászportál
2018. július 17., 13:11


Németországban új divat van kibontakozóban: a bor elé egyre többen ugyanannak a régiónak az ásványvizét isszák. És kivételesen értelme is van a dolognak.
Az élmények új dimenziója: bor előtt ásványvíz
A borkedvelők Németországban újabban előszeretettel isznak kísérőnek ásványvizet a borhoz. Úgy tűnik, nem valami pillanatnyi hóbortról van szó. „A megfelelő ásványvíz átöblíti az ínyt, megtisztítja az ízlelőbimbókat és felkészít a bor zamataira is” – nyilatkozta nemrégiben a www.finanznachrichten.de portálnak Soledad Sichert ásványvíz sommelier(!).
 

A hangsúly az új irányzat szerint leginkább a felkészítésen van, emiatt fontos, hogy az ásványvíz lehetőleg ugyanarról a borvidékről jöjjön, mint a bor. „Az egy helyről származó bor és ásványvíz jól kiegészítik egymást, hiszen végső soron ugyanabból a földből származnak” – indokolja Soledad Sichert. A hasonló ásványianyag-tartalmak hasonlóan hatnak az ízérzékelésünkre, tehát erősítik egymást. Kivételt képeznek a vulkanikus helyről származó vizek, azok ugyanis annyira ásványosak, hogy elnyomhatják a bor ízeit.

A választásnál fontos szerepet játszik az ásványianyag-tartalom és a szénsav mennyisége – mondja Soledad Sichert. Míg a vörösborokhoz általában inkább a szénsavmentes, enyhébben ásványos vizek illenek, amik harmonizálnak a bor csersavaival, a választás a fehérborok esetében valamivel bonyolultabb. „A savhangsúlyos fehérboroknál az erősen szénsavas ásványvíz felerősíti a bor savait. A visszafogottabb szürkebaráthoz ezzel szemben bátran ajánlom a szénsavasabb vizeket, amik a bort élénkebbé teszik” – magyarázza a szakértő.

Minden párosításnál igaz azonban, hogy az élmény elsősorban az egyén ízérzékelésén, ízlésén múlik. „Nem létezik jó vagy rossz kísérő ásványvíz, csak olyan, amelyik bizonyos borokkal nyerő párost alkot. Sokat kell kísérletezni.”

És akkor a végére pár tipp:
 
  • Fiatal, üde borok (sauvignon blanc, rajnai rizling): visszafogott szénsavtartalmú ásványvíz, a túl sok ugyanis kellemetlen érzést hozhatna létre a szájban a bor elfogyasztása után.
  • Fiatal, visszafogottabb ízvilágú borok (szürkebarát): jöhet a buborék! Sok szénsav, kevesebb ásványosság a jó kombináció.
  • Fahordós fehérborok: a kevés buborék és a magasabb ásványianyag-tartalom intenzívebbé, vibrálóbbá teszi a borélményt.
  • Vörösborok: a szénsavmentes, kevésbé ásványos víz jól harmonizál a bor csersavaival és az alacsonyabb pH-értékével, megnyugtatja az ínyt és kiemeli a vörösbor tulajdonságait.
Winelovers borok az olvasás mellé