Az ember, akit mindig jelölnek - interjú Borbély Tamással

Nagy Gábor / bormarketing1x1.hu
2016. december 28., 20:30


Borbély Tamást kizökkenthetetlenül nyugodt és szerény embernek ismertem meg. Többször szóba kerültek köztünk az Év Bortermelője jelölések, és most, hogy ötödik alkalommal is a listára került, késztetést éreztem magamban egy pár kérdés megvitatására.
Az ember, akit mindig jelölnek - interjú Borbély Tamással
December 2-án kihirdették, hogy ki nyerte a 2016-os Év Bortermelője címet. A legrangosabb díjat idén a kiváló szekszárdi borász, Mészáros Pál nyerte el, akinek ezúton is gratulálok. Az én kíváncsiságom mégis egy másik jelöltre terelődött, aki az utóbbi években állandó szereplője a szavazás befutójának.
 
N. G.: Hogyan értékeled azt, hogy ötödik alkalommal is a jelöltek közé szavaztak?
B. T.: Nagy megtiszteltetés ilyen fiatalon a jelöltek között lenni, de ez a jelölés egy 30 éves munka eredménye, melynek én is kezdetek óta részese lehetek. A szüleim az első ültetvényeket a születésemkor telepítették.
Fontosnak tartom, hogy ez a jelölés nem csak nekem és a családomnak szól, hanem a Badacsonyi borvidéknek is.
 
Az idei jelöléssel bekerültél az utóbbi évek rekorderei közé. Gálné Dignisz Éva és Dúzsi Tamás is ötször voltak egymás után jelölve, de ők mindketten megkapták ötödikre a díjat. Remélted, hogy idén nagyobb lesz az esélyed az előző évekhez képest?
Mindig bízom benne, hogy megkapom a díjat, hiszen a családi borászattal évről évre egyre nagyobb sikereket érünk el mind a nemzetközi-, mind a hazai borversenyeken. Idén a Bács-hegy Olaszrizling 2013-as borunk mind az Országos Borversenyen, mind a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott, valamint mindkét borversenyen elnyerte a Legjobb Olaszrizling különdíjat is. Tisztában vagyok vele, hogy még fiatalnak számítok a pályán, és nálam sokkal tapasztaltabb borászok a jelölttársaim, nagyobb múlttal, és több eredménnyel. Mészáros Pál, de akár Szőke Matyi bácsi is sokkal többet "tettek le az asztalra", mint én.
 
Az ember, akit mindig jelölnek - interjú Borbély Tamással
Tomi egy másik, korábbi díjátadón
 
Sok hozzád hasonló tehetséges fiatal borász nevelkedett ki a szakmában az elmúlt években, mégis ebből a korcsoportból csak te rúgsz labdába a tapasztaltabb borászok mellett. Mit gondolsz erről?
Idén publikálták azoknak a borászkollégáknak a neveit is, akik ötünk mellett a legtöbb jelölést kapták, és ott már több fiatal borász is szerepelt. Bolyki Jani sem sokkal idősebb nálam, akit már kétszer is jelöltek.
 
Ennél a díjnál még a jelölés is komoly elismerésnek számít. Használod-e, és ha igen, akkor hogyan használod a kommunikációdban, és a marketingedben?
Természetesen már a jelölés is nagy megtiszteltetés, és büszkén hirdetjük mind az üzleti partnereink felé, mind a borainkat kedvelő közönség felé. Folyamatosan hírt adunk magunkról a különböző csatornáinkon: személyes találkozókon (borkóstolókon, borvacsorákon, üzleti tárgyalásokon), hírleveleinkben, weboldalunkon, valamint Facebook-oldalunkon is. De azt gondolom, hogy a fogyasztók felé ennek még nincs akkora jelentősége, a vásárlók inkább a már elnyert díjat értékelik, ezért egy kitelepülés molinójára inkább a ténylegesen megnyert díjat tenném ki.
 
 
Hogyan látod, ki hogy használja az elnyert Év Bortermelője díjat, és te hogyan használnád, ha megnyernéd?
Nagyon változó, ezt embere válogatja. Az a kérdés, hogy a borász mennyire értékeli ezt az elismerést, mit jelent neki a díj. A marketingben az első pár évben biztos nagyobb ereje van a díjnak, de sokaknál tapasztalom, hogy évek múlva is megjelenik a kommunikációjukban. Én mindig is büszke leszek majd rá, ha kiérdemlem ezt az elismerést.
 
A szerző Nagy Gábor a bormarketing1x1.hu írója. További cikkei bormarketing témában elérhetők a Vinoport.hu Blog rovatában is.
Winelovers borok az olvasás mellé