Egy lépéssel megint közelebb a tökéletes borhoz az emberiség

Borászportál
2018. június 25., 14:00


Mit tegyen az ember, ha zöldségízű a bora? A szakemberek már tudják.
Egy lépéssel megint közelebb a tökéletes borhoz az emberiség
A napokban jelent meg az Agricultural and Food Chemistry című lapban egy tanulmány. Ebben tudósok egy csoportja azt írja, hogy mágneses részecskék segítségével sikerült az aromákat rossz iránya befolyásoló összetevőket eltávolítani a cabernet sauvignon-ból anélkül, hogy a bor íze csorbult volna – írja egy minapi cikkében a sciencedaily.com.
 
 
A tőkétől a borig a szőlőszemek jelentős változásokon mennek keresztül, ezek között vannak károsnak mondható folyamatok is. A mostani kísérletben egészen pontosan az alkyl-methoxypyrazinra (MP) mentek rá, ami bizonyos boroknak, például a cabernet sauvigon-nak, zöldséges (mellék)ízeket kölcsönöz. Ha túl sok van belőle, el tudja nyomni a bor gyümölcsös, virágos aromáit is, felborítva az egyensúlyt. Ezek a vegyületek elsősorban a teljes érés előtt szüretelt vagy hidegebb éghajlaton termesztett szőlőknél jelentkeznek és egyelőre kielégítő borászati megoldást még nem találtak ki rájuk.
 
Most David Jeffery és kollégái a University of Adelaide-en polimerekre juttatott mágneses nanorészecskékkel próbálták a borban összegyűjteni az MP-t, hogy aztán egyszerűen eltávolíthassák. Elsőként a cabernet sauvignon-on próbálkoztak. A beavatkozás után végzett kromatográfiai és spektrométeres vizsgálat alapján a kutatók azt állítják, minden eddiginél jobb eredményt sikerült elérniük. A kezelt borokat utána érzékszervi vizsgálatnak vetették alá, a kóstolón részt vevők szerint a borba illő aromák semmit nem tompultak. A cél természetesen az, hogy ezt minden bornál meg lehessen valósítani.
 
Ha esetleg nincs türelmed kivárni, hogy a mostani kísérletből széles körben használt, biztos eljárás legyen, ajánlunk neked egy kiváló cabernet sauvignon-t, amiben garantáltan nincsenek zöldségek.
Winelovers borok az olvasás mellé