Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!


2024. február 07., 16:13


A furmint sokak szerint a legnagyobb lehetőségeket magában hordozó hazai fehérborszőlő fajta. Mások azon a véleményen vannak, hogy túlságosan nagyra értékelik, mert számos helyi fajta alkalmas hasonlóan nagy borok megalkotására. Ezt a vitát mi nem szeretnénk eldönteni, az viszont kétségtelen, hogy a furmintot sok nemzetközi boros szaktekintély is meghatározónak tartja, a borászok számára pedig tág mozgásteret enged, hiszen sokféle stílus kipróbálását teszi lehetővé.
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!
 Alkalmas pezsgőkészítésre, reduktív eljárással készült és a hagyományosabb botritiszes stílusok, valamint természetesen az édes borok, a szamorodni, az aszú készítésére is.
 
"A száraz furmintban látok nagy lehetőségeket, ezt a nemzetközi piac egyre jobban fogadja."
 
Úgy látom, hogy a furmintnak zászlóshajó szerepe kell legyen, mert nem csak édes borokban ad kiválókat, de szárazakban és pezsgőkben is.
 
"A száraz furmint egyre szélesebb közönséget nyer meg magának. Természetesen ez nem egy mindenkinek tetsző, könnyű bor a magas savaival, de ezt el kell fogadni. Mivel azonban igazán jó kísérője az ételeknek, a sommelier-k egyre lelkesebben teszik fel az itallapokra."
 
Rendkívüli változatosság
Furmintot legnagyobb mennyiségben a Tokaji és a Somlói borvidéken termesztenek, de szép tételek születnek Sopronban, a Balaton környéki borvidékeken és Pannonhalmán is.
 
A tokaji borvidéken a furmint friss, élénk savtartalmú fehérbort ad, egyfajta olajossággal, szép citrusos ízekkel, az éretlen almára emlékeztető gyümölcsösséggel és sóssággal. Hegyalján a fajta rendkívüli változatosságot mutat, megszámlálhatatlanul sok változattal, mind morfológiailag, mind ízképet tekintve. Az érleltebb változatokban gyakran körte, birs és szegfűszeg illata jelenik meg . Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. 
 
A mádi területeken erőteljesebb, meleg karakter, komplexitás jellemzi határozott savak mellett. Bodrogkeresztúron szerkezete visszafogottabb, több gyümölcs van benne. Tállyán pedig harsányabb savak, hűvösebb karakter jelenik meg. A tokaji területek légies, virágos, mézes, gyümölcsös jegyeket mutatnak, és kitűnően aszúsodnak.
A Somlón termett furmint illat- és íz-világa visszafogottabb, inkább a terroir uralkodik rajta.
Nehezebben nyílik meg, levegőztetést igényel. Csúcsát 3-4 éves korában éri el, attól kezdve akár 10-15 évig is élvezetes maradhat. Nagyságát ízbeli tisztasága adja, erőteljes szép savai páratlanná és összetéveszthetetlenné teszi a tapasztaltabb borfogyasztók körében.
 
Fiatalon a késői szüretelésű furmintok illatvilágát sokszor a botritisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió virág és az elmaradhatatlan körte, birs illat. Az aszúboroknál a fentiek mellett méz, akácvirág, hordótól függően gesztenye, valamint őszibarack, ananász jelentik a fő ízeket. A mikrooxidáció a borok érésével jelentős szín-, illat- és ízbeli változást okoz. Mélyebb, barnás tónusok jelentkeznek illatban is (dió, mogyoró, gesztenye, törökméz, később csokoládé, dohány, kávé, cédrus, szantálfa).
 
3 borvidékről 3+1 furmintot ajánlunk
 
1 furmint a Tokaji borvidékről: Gróf Degenfeld Tokaji Organikus Furmint 2022
 
Színében halvány szalmasárga. Friss, üde illatában érett almás jegyek mellett ásványosság fedezhető fel. Ízvilágára érett körtés jegyek és krémességgel párosuló ásványosság jellemző, melyet határozott savak kísérnek. Itt megvásárolható
 
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!
 
1 furmint a Somlóról: Kancellár Somlói Furmint 2019 
 
Az élénk, intenzív szalma sárga szín és a lassú mozgás gazdag bort vetít elénk. Illata megfelelő levegőztetés után mutatja meg magát igazán; benne érett fehér húsú gyümölcsök, mézes jegyek, s a félreismerhetetlen somlói bazalt érződik. Kóstolva száraz, elegáns savérzet, húsos test, gazdag ásványosság, hosszú utóíz jellemzik. Itt megvásárolható
 
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!
  
1 furmint a Soproni borvidékről: Steigler Prémium Furmint 2022 (BIO)
 
A Steiger dűlő csillámpalás talaján született furmint igazi kuriózum. A gondosan leválogatott termést nagy tölgyfahordókban erjesztették, majd nyolc hónapos finomseprős érlelés után zárták palackba. Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható bor, tipikus almás-körtés-birses aromatikával. Itt megvásárolható.
 
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!
 
+1 pezsgő furmint házasítás: Zichy Anna Brut Nature
 
Furmint és muskotály házasítása, amelyet hagyományos azaz méthode traditionnelle eljárással készítettek. A tokaji szőlőre jellemző könnyed eleganciát, gyümölcsös illatot és karaktert hordozza. Illatában a termőhely egyedi ásványos karaktere jelenik meg, amit a muskotály jellegzetes aromajegyei emelnek magasabb szintre. Kóstolva száraz, vibráló savérzet, könnyed érzetű, ám finoman húsos test és hosszú utóíz jellemzi. Itt megvásárolható.
 
Az ország zászlóshajója: válaszd februárban Te is a furmintot!

Winelovers borok az olvasás mellé