Badacsony a kéknyelű virágzását ünnepli

Borászportál
2013. június 06., 15:21


Bortúra-ajánló - A badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtájának, a kéknyelűnek a virágzását ünneplik Badacsonyban gasztronómiai, borrendi és szakmai programokkal péntektől vasárnapig a helyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és Badacsonytomaj önkormányzata szervezésében.
Badacsony a kéknyelű virágzását ünnepli
 
Badacsony a kéknyelű virágzását ünnepli
Rügyrobbanás (fotó: Lisa Foster)
Az eseménysorozat péntek délután kezdődik zenei programokkal. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szombat délelőtt tartott szakmai előadások után az ország különböző tájairól érkezett borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt. Ezután a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend a tervek szerint négy új tagot fogad soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul; idén a versenyre 20 bort neveztek be.
 
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal kerül sor a badacsonyi borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására: a résztvevő pincéknél május 4-5. között szürkebaráttúrán vehettek részt a fajta kedvelői. A következő tematikus hétvége június 8-9. között a Kéknyelű Virágzás. Július 6-7. között pedig Rizling Vakációra várják majd a borkedvelő vendégeket.
Mindhárom hétvégén közlekedik a Badacsonyi Régiójáró busz, amely a borvidék 10 településén keresztül pincétől pincéig viszi az utasokat: a buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, bemutatva a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát.
A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni, ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken.
Winelovers borok az olvasás mellé