Borkóstoló stand-up aromával

Németh Richárd szövegésfotó
2011. augusztus 24., 21:56


A stand-up comedy nem egy mai műfaj, akármilyen hihetetlen is. Igaz, a rádiózás korával került előtérbe, de már azelőtt jólval létezett. Most eljött annak is az ideje, hogy borkóstoló közben röhögjünk a dumagépeken. Csak félre ne nyeljen valaki!
Borkóstoló stand-up aromával
 
A stand-up comedy gyökerei a 19. század végéhez, a hallhatatlan Mark Twain korába nyúlnak vissza, ahol írók és humoristák vicces monológjaikkal vásárokon, varietékben és cirkuszokban szórakoztatták a nagyérdeműt. A rádió médiamonopóliumával a műfaj elképesztő virágzásnak indult, majd a stand-up fellépések helyszíne fokozatosan áttevődött az éjszakai bárok színpadára, míg végül beszivárgott az egyetemi klubokba, a kávéházakba is. De gondolta volna valaki, hogy egyszer még borkóstoló közben is fuldokolva röhöghetünk a mára Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendő stand-up comedy tehetségein? Nos, úgy tűnik a Domus Vinorumban ez is lehetséges! (A cikk a hirdetés után folytatódik)
 
Reopening
A Domus Vinorum – egyeseknek már ismerősen cseng e név – egy több funkciós borház Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton, közvetlenül a Bazilika mellett. Ha belépünk, egy szép nagy alapterületű borszaküzlet fogad bennünket, ahol a padlótól a plafonig borok, pezsgők és pálinkák sorakoznak végeláthatatlanul.
Borkóstoló stand-up aromával
A tekintélyes polcok elegáns bőrkanapékat fognak közre, ahová leülve nyugodtan meg lehet beszélni a szakemberekkel, hogy pontosan milyen borra is van szükségünk: fehérre-vörösre?, kinek lesz?, nőnek-férfinek?, születésnapra-ballagásra?, idősnek-fiatalnak?... stb., de nem mellékesen meg is tudjuk kóstolni a kiválasztott tételt, és mivel kávét, üdítőt, ásványvizet is kapunk helyben, a Domus Vinorum egyfajta borbárként is értelmezhető. 
A szortimentről még annyit, hogy az üzlet az újranyitás óta kizárólag magyar borokat árul – megközelítőleg 200 félét. Pető Szilárd üzletvezető filozófiája egy egyszerű elvre épül: sok-sok bort megkóstolni, s csak azokat forgalmazni, amelyeket tiszta szívvel és lelkiismerettel lehet ajánlani, legyen az nagy borvidék neves bora, vagy kis pincészet kézműves remeke.
Borkóstoló stand-up aromával
A pince mélyén
Az ember sétálgat a belvárosban, csavargatja a fejét az utca történéseinek irányába, s közben sejtelme sincs arról, hogy olykor-olykor milyen értékek bújnak meg a talpa és a beton alatt. A Domus Vinorum Borház alatt ugyanis egy hét teremből álló pincerendszer kanyarog, amely nem kevesebb, mint 400 embert képes befogadni. A helyiségek mindegyike fény- és hangtechnikával felszerelt, így kiválóan alkalmas rendezvények fogadására, legyen szó üzleti vacsoráról, partnertalálkozóról, céges összejövetelről, sajtótájékoztatóról vagy tematikus rendezvényekről – természetesen a bor jegyében.
Borszeánsz
Ha már tematikus esteknél tartunk, térjünk rá végre a bevezetőben körülírt témára. A fuzionálás némi veszélyt mindig rejt magában, mert korábbi, ismert dolgokból kívánunk létrehozni valami eleddig ismeretlent. Hogy fogják fogadni az emberek? Értetlenül bámulnak majd? Vagy szeretni fogják? Nos, bátran kijelenthető, hogy ez esetben a vezetett borkóstoló, valamint a stand-up comedy műfajának ötvözése nélkülöz mindennemű disszonanciát.
Borkóstoló stand-up aromával
Persze, ha jól van csinálva. Márpedig a Domus Vinorum lányai értik a dolgukat.
Legutóbb a borház „Villányi borszeánsz” elnevezésű programján volt alkalmam részt venni (a rendezvényről készült képes beszámolóért katt ide.). Az ötboros kóstolósorhoz – a teljesség igénye nélkül – házi tepertőt, kőrözöttet, padlizsánkrémet, friss péksüteményeket, valamint különböző sonkákat és sajtokat, no meg Szente-Veres Adrienn műsorát kínálták. A borokat a sommelier hölgy, lendületesen és széles mosolyok közepette az asztalok között szlalomozva mutatta be, kitérve az egyes talajtani és mikroklmatikus tényezőkre, a szőlészeti és borászati eljárásokra, valamint az adott borhoz, vagy borászhoz kapcsolódó anekdotákra.
Gere Hárslevelű, Bock Chardonnay, Vylyan Rozé, Tiffán Immortál Cuvée, Molnár Syrah. Csakhogy a kóstolósor se maradjon említés nélkül. Ha elnézzük e borokat, tudhatjuk róluk, hogy nem számítanak a mögöttük lévő márka zászlóvivőinek. De ezzel az égvilágon semmi baj sincs. Nyár van, s ilyenkor a lazább stílusokat, a gyümölcsösebb profilokat, a könnyebben értelmezhető jegyeket keressük a borokban.
A lányokon jól látszik az összeszokottság, ahogy dobálják egymásnak a mikrofont.
Borkóstoló stand-up aromával
Adrienn esetében a Dumaszínház, a Rádiókabaré, a Comedy Central női stand-up comedy előadójáról, valamint az Anyacsavar szerzőjéről van szó, aki saját bevallása szerint nem egy kiköpött „falunap arc” (szerencsére), és akit a sors istentelenül sok pedagógia érzékkel és türelemmel ruházott fel, hogy képes legyen nevelni egy szem gyermekét, és imádott férjét. Voltaképpen el kell árulni, hogy a borkóstoló „stand-up-osítása” is az ő fejéből pattant ki. Ennek az ötletnek a történetét ugyan nem sikerült megtudnom, mindenesetre a fúzió hibátlan lett. Amolyan intellektuális humort képvisel, mondhatni „Woody Allan-es” stílusa van, emi egy kevés szarkazmussal és sok öniróniával vegyül. Ajánljuk tepertő és közepesen testes fehérbor mellé.
A Villányi borszeánszról készült képeket ide kattintva is elérheti.
Rendezvényhelyszín
A Domus Vinorumban rendszeresen szerveznek bor, pálinka valamint pezsgő kóstolókat. Ezek helyszíne a borszaküzlet alatt elterülő közel 600 m2-es pincerendszer, mely egyedi, varázslatos hangulatával Budapest igazi különlegessége. Ha pedig a kóstolót ebéddel is szeretnék összekötni, előzetes egyeztetés alapján erre is van lehetőség. Mi több, akár gálavacsora is leszervezhető! Részletek a honlapon.
A stand-up comedy előadással egybekötött borkóstolóest pedig külön is megrendelhető.
Elérhetőség
1051 Budapest, Bajcsy-Zs. út 18.
Tel.: (+361) 225 8962
Mobil.: (+36 70) 703 9358
Pető Szilárd (+36 30) 527 45 34
A borház Facebook oldala ide kattintva elérhető.
Winelovers borok az olvasás mellé