Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 5. Wine Scholar™ programSorozatunkban nemzetközi borképzési rendszereket mutatunk be. A Wine Scholar™ program azoknak kínál lehetőséget, akik már túl vannak a világ borvidékeinek átalános megismerésén és specializálódni szeretnének egy-egy területre. A kurzusok során a már alapvető borpiaci ismeretekkel rendelkező szakemberek mélyreható ismereteket szerezhetnek a francia, olasz és spanyol borokról.
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 5. Wine Scholar™ program
French Wine Scholar™
 
Tantermi és online módon is lehet hallgatni a tananyagot. Az online oktatási forma is két módon történhet. Egyik megoldás, amikor tíz webinárium során, meghatározott tematika szerint és az oktatók által vezetett formátumban hallgathatják le az anyagot. A tanulást segítendő, egy tananyagot is kap a hallgató, nyomtatott valamint e-könyv formában is, amely egy 330 oldalas tanulmányi kézikönyv illusztrációkkal, térképekkel és grafikákkal. Ehhez jár egy 1 éves hozzáférés interaktív és felhasználóbarát e-learning platformjukhoz, beleértve az online tanulási modulokat, kiejtési gyakorlatokat, kvízeket, stb. Online 100 feleletválasztós kérdést tartalmazó vizsga zárja a kurzust.
Ára: 595 USD
 
Az online kurzus másik formája, amikor 10 héten keresztül oktatóval tanulnak a hallgatók, a kurzusban résztvevők tempójában haladva, az egyedi kérdések, igények figyelembevételével. A segédanyagok és a vizsga megegyezik a másik online kurzus feltételrendszerével.
Ára: 790 USD
 
A tantermi oktatás a vezetett kóstolókban, illetve a tantermi vizsgában különbözik az online kurzustól. A kurzus során Franciaország 14 különböző borvidékét ismerhetik meg a hallgatók (Elzász, Champagne, Bourgogne, Beaujolais, Jura, Savoie, Loire, Bordeaux, Délnyugat-Franciaország, Languedoc, Roussillon, Rhône, Provence, Korzika). A hallgatók megismerik Franciaország történelmét, politikai földrajzát, földrajzát, éghajlatát, talaját, szőlőfajtáit, képzési rendszereit, valamint szőlőtermesztési és borászati ​​gyakorlatait és az AOC rendszer elveit. 
 
Italian Wine Scholar™
 
A program Olaszországról szóló része hasonlóan kétféle online illetve egy tantermi képzési forma lehetőségét biztosítja. Olaszország tárgyalásakor markánsan két egységre bontják a témát: Észak-Olaszország, illetve Közép- és Dél-Olaszország megismerésére. 100 kérdésből álló feleletválasztós teszttel lehet zárni a programot.
Az önálló online kurzus ára egységenként 595 USD, az oktató által vezetett online oktatás ára egységenként 695 USD.
 
Az olaszországi program egyfajta felvezetéseként egy pre-olasz felkészítő kurzust javasolnak azoknak, akik úgy érzik, hogy az alap tudásuk hiányos ahhoz, hogy egyből az IWS-re (Italian Wine Scolar) jelentkezzenek. Az online kurzus (295 USD) 4 élő áttekintő webináriumot, 125 oldalas tankönyvet, hozzáférést e-learning anyagokhoz, ajánlott borok listáját, valamint egy vizsgalehetőséget tartalmaz. Az 50 kérdéses, 45 perces vizsga nem kötelező, de természetesen ajánlott a továbblépést elősegítendő.
 
A tantermi tanfolyam a tankönyvön, e-learning hozzáférésen és fakultatív vizsgán túl természetesen kihasználja a jelenlétben rejlő lehetőségeket. A három-négy 2,5-3 órás foglalkozásból álló sorozat közben 20-30 fél bort kóstolnak meg a hallgatók.
 
Spanish Wine Scholar™
 
Ugyanezen elvek mentén lehet elsajátítani a spanyol borokkal, borvidékekkel kapcsolatos tananyagot. Az önálló online tanulás 595 USD, a 10 alkalmas, oktató által vezetett online kurzus 790 USD. Szintén létezik tantermi kurzus, mégpedig 30 ország 80 boros iskolájában. A 10 fejezetre osztott tananyag elsajátítása után 100 feleletválasztós teszt elkészítése jelenti a vizsgát.
 
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 5. Wine Scholar™ program
Az országok megismerése után lehetőség van az 5 legismertebb francia borvidék mesterévé válni.
 
Bourgogne Master Level 
Ez a hat hónapos online program elvezeti a hallgatókat a világ egyik leggazdagabb, legösszetettebb borvidékére. A hallgatók a régió történelmét, geológiáját, szőlészeti és borászati ​​gyakorlatait, terroirjait, évjáratait és jelentős termelőit tanulmányozzák több mint 35 rögzített előadáson keresztül. A tartalmat rövidebb szegmensekre osztották a képernyő előtt töltött idő minimalizálása és a tartalommegtartás maximalizálása érdekében. A nyomon követés érdekében havonta tartanak élő szemináriumokat, amelyek áttekintik a legfontosabb tanulságokat.
Az 545 USD díjért a hallgatók egy 358 oldalas tankönyvet, 35 rögzített webinart, 6 élő webinart, kóstolásra ajánlott borok listáját, online vizsgalehetőséget és egy videóinterjúsorozatot Andrew Jefforddal a régió szakértőjével. A vizsga három különálló részből áll: 50 feleletválasztós kérdésből, négy rövid választ igénylő kérdésből és egy térképes gyakorlatból. A hallgatóknak a regisztrációtól számított egy évük van a vizsgára. 
 
Bordeaux master level
495 USD-ért Bordeaux szakértőjévé válhatunk online kurzus keretében. 9 hetes önálló tanulással, amelyet 15 rögzített webinárium, átfogó tankönyv térképek, interaktív előkészítő e-learning modul és önértékelési vetélkedők támogatnak. Az online záróvizsga 50 feleletválasztós kérdésből, 10 térképes azonosítási gyakorlatból és 4 esszéből áll. A vizsgázóknak egy évük van arra, hogy záróvizsgát tegyenek.
 
Champagne master level
Ez az online mester szintű program részletes információkat nyújt Champagne éghajlatáról, a szőlészeti és a borászati ​​gyakorlatokról. Feltárja a régió geológiáját, domborzatát és talajait. Az alapoktól kezdve a részletekig megismerhetjük Champagne-t. Természetesen az anyag kitér Champagne gazdag történelmére, az alrégiókra, a falvakra, a nagy márkákra és kis független termelő-termelőkre. A 495 USD tandíjért járó tanulmányi csomag tartalma egy tankönyv, 15 Champagne szakértők által rögzített webinárium, online gyakorló feladatok, felkészítő tanulmányok, kóstolási feladatok, valamint online vizsga. A záróvizsga 50 feleletválasztós kérdésből, 10 térképes azonosítási gyakorlatból és 4 esszéből áll. A vizsgázóknak egy évük van arra, hogy záróvizsgát tegyenek.
 
Loire master level
Ez a mester szintű program részletes információkat nyújt Loire történelméről, éghajlatáról, a szőlőfajtákról és a szőlőtermesztési gyakorlatokról, a régió geológiájáról, domborzatáról és talajáról. A 495 USD tandíjért járó tanulmányi csomag tartalma egy tankönyv, 16 rögzített webinárium, online gyakorló feladatok, felkészítő tanulmányok, kóstolási feladatok, valamint online vizsga. A záróvizsga 50 feleletválasztós kérdésből, 10 térképes azonosítási gyakorlatból és 4 esszéből áll. A vizsgázóknak egy évük van arra, hogy záróvizsgát tegyenek.
 
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 5. Wine Scholar™ program
 
A fenti borrégiókról szóló kurzusok mellett, egyéb tematikus tanfolyamokat is indít az iskola.
 
Soil signature
 
Nyolc webináriumon keresztül általánosságban járják körül a talajok jelentőségét miközben alaposan megvizsgálják a borvilág tizenkét legjelentősebb szőlőültetvény-talaját: agyag, mészkő/kréta/márga, pala/pala, vulkanikus talajok, homok/homokkő, gránit és kavicsos talaj. Ezek mellett hét élő panelbeszélgetést hallgatnak a jelentkezők, amelyek konkrét talaj-/kőzetcsaládokat tárgyalnak két terület szakértővel.
Az egyes panelbeszélgetésekre való felkészülés során a hallgatók egy előre rögzített előadást kapnak az adott talaj-/kőzetcsalád geológiájáról, amelyet Brenna Quigley geológus tart, valamint egy írásos rövid összefoglalót, amely összefoglalja a legfontosabb információkat. A borvidékek listája is rendelkezésre áll, ahol az egyes talaj-/kőzetcsaládok világszerte megtalálhatók. Nem csak elméleti, hanem gyakorlati szakemberek előadását is hallgathatják az érdeklődők.
 
Science of Wine Tasting Series 
 
A borkóstolás tudományos alapjait is megismerhetik az érdeklődők. A téma második szériájának témái, amelyek egyenként 150 USD-be kerülnek:
Molekuláris Sommellerie François Chartier-val. - François Chartier az aromákat molekuláris szinten megértve mutatja be azok szerepét a bor-étel párosításokban. A hallgató vörös- és fehérszőlőfajtákkal kapcsolatos esettanulmányokon keresztül megtanulhatja, hogyan mérheti fel a bor aromás DNS-ét, hogy olyan szinergiákat hozzon létre, amelyek fokozzák a tökéletes ételpárosítást.
 
A borkóstolás idegrendszeri szempontjai Gabriel Lepousezzel. - Ebben a háromrészes sorozatban Gabriel Lepousez az érzékszervi érzékelés legaktuálisabb kutatásait mutatja be, hogy a borszakértők pontos és jól kommunikálható leírásokkal jellemezzenek egy bort, fedezzék fel az agyi érzékszervi folyamataik erősségeit és gyengeségeit, és megtanulják kombinálni a bor analitikus, globális és érzelmi megközelítését annak érdekében, hogy többféle szempontból történő megközelítés gazdagítsa és erősítse a borértékelést.
 
Nyelv, észlelés és szakértelem Jamie Goode-al. - Jamie Goode a borértékelésben szerepet játszó összes elemet mutatja be: az ízérzékelés fiziológiáját, pszichológiáját és neurobiológiáját, érzékszervi érzékelésünk pontos leírásának művészetét, a kóstolási szakértelem kérdését, valamint a szubjektivitást és az objektivitást a borértékelés során.
 
Szerkezet és felépítés Nick Jackson MW-vel. - Nick Jackson MW a bor szerkezetét (a fehérborok savszerkezetét és a vörösborok tanninszerkezetét) és a bor „felépítését” tárgyalja: hogyan kombinálódnak a gyümölcsök, a szerkezeti összetevők és más elemek, annak érdekében, hogy különleges ízélmény jöjjön létre.
 
Certified Sherry Wine Specialist (CSWS®)
 
A Certified Sherry Wine Specialist tanfolyam a sherry borok legátfogóbb minősítő tanfolyama, amelyet a Lustau Ház készített a Sherry Regulatory Council támogatásával. A tanfolyamra 129 USD-ért lehet regisztrálni, valamint meg kell vásárolni a Lustau 6 palackos borcsomagját, amelyben az legalapvetőbb sherry kategóriák találhatók 0,375 literes kiszerelésben. Alapvetően a program az Egyesült Államokban élőknek szól, de aki az országon kívül élve meg tudja vásárolni a fenti borcsomagot, az is csatlakozhat a programhoz.
 
Az oktatási csomag része két élő webinárium Lucas Payával, a Lustau Ház oktatójával. A program két online órából áll, amelyek a Sherry régió történetét, a szőlőtermesztést, a borkészítést, az érlelést és a régió sokszínűségét ismertetik. A hallgatók megismerkedhetnek az ételpárosításokkal és a legjobb sherry felszolgálási módokkal is. E mellett kóstolják a mintákat, valamint kapnak egy digitális kézikönyvet. Mindezeket kiegészítik egy letölthető extra információs csomaggal, amelyek térképeket, infografikákat, tippeket, gyakorlati útmutatókat és kiejtési gyakorlatokat tartalmaznak.
 
A vizsga 50 kérdést tartalmaz. A Certified Sherry Wine Specialist díjat azok kapják, akik 75%-ot teljesítenek. Ezt az igazolást a Lustau vezérigazgatója és César Saldaña, a jerezi szabályozó tanács elnöke írja alá. Azok, akik nem érik el a megfelelő osztályzatot, elismerő oklevelet kapnak.
 
A legjobban teljesítők lehetőséget kapnak, hogy jelentkezzenek egy tiszteletbeli helyre (összesen 2 elérhető), amelyet évente Cesar Saldaña (a Sherry Szabályozó Tanács elnöke) tart fenn a spanyolországi jerezi Sherry Educator Course-ra, vagyis egy még komolyabb képzésre.
 
További borkurzusok:
 
Ha itthon tanulnál, válogass a Borkollégium, Magyarország első boriskolájának hazai és nemzetközi képzései, valamint mesterkurzusai közül.
 
Winelovers borok az olvasás mellé