Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 4. Institute of Masters of Wine (IMW)Sorozatunkban nemzetközi borképzési rendszereket mutatunk be. A Master of Wine cím megszerzése a szakma csúcsát jelenti, nem véletlen, hogy „Borjedi” névvel is illetik azt a néhány száz embert, aki elérte ezt a fokozatot. 
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 4. Institute of Masters of Wine (IMW)
4. Institute of Masters of Wine (IMW)
 
Az Institute of Master of Wine képzés komoly előképzettséget igényel, amelyet a WSET Diploma bemutatásával, egy felsőfokú szőlészeti-borászati végzettséggel, egy nemzetközi sommelier képesítéssel, majd egy felvételi vizsga sikeres megírásával lehet bizonyítani.
Elvárás továbbá a 3 év szakmai tapasztalat, valamint egy Master of Wine, vagy egy a borkereskedelemben legalább 15 év tapasztalattal rendelkező személy ajánlása. A cél speciális és összetett gyakorlati, ill. elméleti tudást adni a borágazatot érintő összes szakterületről. 
 
A képzés nagy mennyiségű otthoni tanulást igényel. Bár a tanterv és egy mentor Master of Wine biztosított, mégis az önálló tanulás jelenti a képzés lényegét. Egy tanév októbertől májusig tart, és egy ilyen tanévből legalább két ciklusra van szükség ahhoz, hogy felvegyék a jelentkezőt a vizsgára, hogy aztán felvételt nyerjenek az Institute of Masters of Wine-ba. Az Intézet az irányelve az, hogy javítsa a kritikai gondolkodást a borokkal, borkészítéssel kapcsolatban, valamint segítse a minél precízebb, kifinomultabb borleírásokhoz szükséges készségek fejlődését.
 
A Master of Wine címhez, egy 3 részből álló vizsgát kell letenni.
Az első év egy ötnapos bentlakásos szemináriumot és négy nem bentlakásos tanfolyami napot foglal magában. Ennek a szakasznak a csúcspontja a júniusi vizsga, amelynek során egy 12 tételes vakkóstolást kell teljesíteni, valamint két elméleti esszé megírásását foglalja magában.
 
Sikeres vizsga esetén következhet a második pillér, amely igen kritikus időszak. A szemináriumi rész megfelel az első résznek. Ekkor kell letenni az MW vizsga első két részét. A gyakorlati rész három 12 borból álló vakkóstolóból áll, amelyek során értékelni kell a borok fajtáját, eredetét, kereskedelmi vonzerejét, borkészítését, minőségét és stílusát. 
 
Az elméleti rész során öt esszét kell készíteni: a szőlészetről, a borkészítésről, a bor kezeléséről, a borpiacról és a mindenkori aktualitásokról. A vizsgákra június elején kerül sor, és a harmadik szakaszba jutás mindkét rész sikeres teljesítésétől függ. A harmadik szakasz a saját kutatás és esszé megírása szabadon választott témában.
 
Borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered - 4. Institute of Masters of Wine (IMW)
 
A Master of Wine képzés az igazi elhivatottaknak szól, azoknak, akik időt és pénzt is tudnak áldozni rá. Egy jóval korábbi cikkünkben akkori hazai Master of Wine hallgatókat kérdeztünk a képzésről.  Szerintük a Master of Wine vizsgához "nem elegendő a hatalmas boros tudás. Első sorban egy vizsgatechnikáról van szó. Arról, hogy egy adott helyzetben mi az, amit a borról el tud mondani a vizsgázó. Nem biztos, hogy egy MW tudja a legtöbbet a borokról, de bizonyos tulajdonságaival kapcsolatban a legjobban ő van képben."
 
Herczeg Ágnes akkori véleménye szerint a stratégiailag átfogó gondolkodás a kulcs a sikeres vizsgához. "Egy MW kozmopolita személyiség, aki képben van, utazik, globális látásmóddal rendelkezik és nemzetközi példákon keresztül képes bemutatni szinte bármilyen bort" - nyilatkozta.
Romsics László szerint ami lényeges elvárás az a "tiszta, logikus, mély érvrendszer". Szerinte az is nehézség egy magyar hallgató számára, hogy rengeteg bor itthon be sem szerezhető azok közül, amelyek eséllyel kerülhetnek elő a vizsgákon. Egy-egy tétel ára pedig igen magas. 
 
További cikk a témában:
 
Olivier Chapman, a Master of Wine Intézet oktatási program korábbi vezetője szerint a WSET diploma szilárd alapot ad a Master of Wine tanulmányokhoz. A WSET képzésekről itt írtunk korábban.
 
További borkurzusok, amelyekkel elindulhat boros karriered:
International Sommelier Guild
Court of Masters Sommelier
 
Ha itthon tanulnál, válogass a Borkollégium, Magyarország első boriskolájának hazai és nemzetközi képzései, valamint mesterkurzusai közül.

Winelovers borok az olvasás mellé