Dekantáló kisokos - mikor és miért dekantáljunk?

Borászportál
2016. február 28., 20:53


Milyen gyakran használjunk dekantálót? Valóban más lesz tőle a bor? Egyes borokat miért dekantáljuk, míg másokat nem?
Dekantáló kisokos - mikor és miért dekantáljunk?
Mi a dekantálás?

A dekantálás valójában áttöltést jelent, ami általában a boros palackból a dekantálóba történik - írja a Thekitchn.com. Ezután a bort magában a dekantálóban szervírozzuk, étteremben néha előfordul, hogy visszatöltik az eredeti palackba.
 
Miért dekantáljunk?
 
Nem szükséges minden bort dekantálni. Leginkább az idősebb vörösboroknál fontos, mint például a bordeaux-i, vagy akár a portóiaknál, ahol idővel sok szediment, azaz üledék képződik a borban. Dekantálással a kialakult üledéktől szabadítjuk meg a bort, ami így nem kerül a poharunkba. Az áttöltés egy lassú folyamat, óvatosan kell átönteni a bort a palackból a dekantáló üvegbe, hogy az üledék a palackban maradjon.
A dekantálás leggyakoribb oka a szellőztetés. Számos fiatalabb bor illata zárkózott, ilyenkor az áttöltés közben a bor több oxigénhez jut és kinyílik a fogyasztó számára. Ez főként a testes, csersavas boroknál segíthet, mint a cabernet sauvignon, a syrah, illetve ezek házasításai. A dekantálást ellenzők szerint azzal, hogy a bort a pohárba töltjük, ugyanazt a hatást érjük el, a dekantálóval pedig elkövethetjük azt a hibát, hogy a bor túl sok oxigénhez jut és megtörik. Ez általában a régebbi évjáratú burgundi borok esetében lehet fontos.
 
Dekantáló kisokos - mikor és miért dekantáljunk?
 
A fehérborokat dekantáljuk, vagy ne?
 
A legtöbb ember szerint a fehérborokat nem kell dekantálni. Van azonban jó néhány olyan, melynek jót tesz. Leginkább az értékesebb, idősebb fehérborok esetében igaz ez, melyeknek a dekantálás segít kinyílni. Így mind illatban, mind ízben egységesebb, kerekebb érzetet kapunk. Viszont a hétköznapi, fiatal borokat valóban nem kell áttölteni.

Mi a helyzet a pezsgőkkel és habzóborokkal?

Valószínű kevesen gondolkodnak azon, hogy pezsgőt dekantáljanak. Mi történik a buborékokkal, eloszlanak? Azonban egyre divatosabb, különösen az évjáratos champagne-ok körében az áttöltés. Ezt bizonyítja a Riedel által megalkotott speciális Champagne dekantáló is. A pezsgőkben lévő buborékok az éréssel egyre kifinomultabbak lesznek és egyre kevésbé dominálnak a szájban. Sokan túl agresszívnek találják a buborékokat a fiatal champagne-okban, nekik lehet segítség a szellőztetés, mely lágyítja azok intenzitását. Mások szerint viszont a pezsgő és a buborék elválaszthatatlan, így elképzelhetetlen a dekantálásuk.

Tehát a dekantálás inkább egy személyes preferencia, mint betartandó szabály. Érdekes kísérletezés, játék a borokkal, ami után egyes tételek tetszeni fognak, mások nem.
 
Fordította: Polyák Dóra