Ezektől hangosak Európa szurkolói

Ferenczi Csilla
2016. június 10., 19:58


Ma kezdődik a foci EB és ennek tiszteletére összeállítottuk a 24 résztvevő ország nemzeti italainak listáját. Persze a sör továbbra is a mérkőzések „hivatalos” itala marad, ám érdemes egy-egy olyan dolgot is kipróbálni, amelyek kedvenc országunkban hivatalosan is nemzeti italnak számítanak.
Ezektől hangosak Európa szurkolói
Franciaország
Természetesen az ő tiszteletükre pénteken mindenképpen bort illik inni, jelen esetben egy kellően gyümölcsös és laza, provence-i rozét javasolnék, ha esetleg a „mindenre gyógyír” abszintot túl erősnek tartjuk.

Ausztria
Gyógynövény-imádó ország, nem csak az Almdudlert (gyógynövény-limonádé) szeretik, de a különféle „schnaps”-okat (pálinkákat) is, legfőképp persze gyógynövényekkel, vagy bogyós gyümölcsökből, mint a „vogelbeerschnaps" (berkenyepálinka).
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Spanyolország
Hölgyeknek egy laza, gyümölcsös sangríát javasolnék, férfiaknak egy (-két) pohár füstösebb-dohányos „tempranillo-t” vagy Estrella söröket, de nem feledkezhetünk meg a nagyik kedvencéről, a sherryről sem!
 
Szlovák
A szombati meccsen a szlovákok tiszteletére borovicskát, azaz boróka- vagy fenyőpálinkát ildomos inni, ami fázás, megfázás vagy ráfázás kezelésére is hibátlan!

Ukrajna
Hivatalos nemzeti italuk a „kvasz”, mely gyakorlatilag egy erjesztett gabonaital (karamellizált rozskenyérből). Ezt gyerekek is szívesen fogyasztják alacsony alkohol tartalma miatt, és gyakran ízesítik mentával, ribizlilével vagy akár tormával is.
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Horvátország
Sör, kávé és „rakija” (pálinka). Sörből lehetőleg minél nagyobb kiszerelésű Karlovačko, mellé pedig kávé, és a rakijából feltétlenül a fügéset válasszunk!
 
Albánia
Itt is az erősebb italok dominálnak, és az abszolút kedvenc a „lietuviškas midus balsama”, azaz a mézpálinka.
 
Törökország
Nemzeti italuk egyértelműen a forró tea, ami hivatalosan is felülírta az ő pálinkájukat („raki”). Második italként pedig az enyhén sós, frissítő joghurtitalt („ayran”) fogyasztják.
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Románia
A románok kreatívak, és mindenből tudnak pálinkát főzni, két legjellemzőbb italuk mégis a țuică (szilvakonyak) és a vişinată (édes meggylikőr), amit szívesen fogyasztanak étkezés előtt, után és közben is.
 
Belgium
A legsörösebb nemzet, több mint 500-féle, változatos formáját készítik ott a sörnek a világos lagertől a lambic (spontán erjesztett) sörökön keresztül a flamand vörösökig.
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Portugália
Portugália Alto Douro bordvidékéről (Porto-tól mintegy 100 km) ered a portói, amely egy erősített bor, aminek az alkoholtartalma 18-22% illetve cukortartalma is magasabb egy átlagos borénál.
 
Izland
A rothasztott cápahús (elnézést) mellé (amely egyébként nemzeti ételük) kőkemény pia illik. Ez pedig a köménymagos krumplipálinka, azaz a „brennivín".
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói

Németország
Németországban is már csecsemőkorban elkezdik adagolni a sört, de alsó-szászországból származik az 56-féle gyógynövényből készített Jägermeister is, melyet kólán kívül (figyelem) kakaóval vagy tejjel is szívesen fogyasztanak. A likőr receptje pedig továbbra is titkos.
 
Írország 
A mindig esős Írországban gyorsan meglettek a rosszkedv ellenszerei: és ha a poitín-t (ami egy árpából, cukorrépából vagy burgonyából főzött szeszesital, elképesztően magas alkoholtartalommal) nem is ismerjük, de a Guiness sört vagy Jameson whisky-t biztosan. 
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Svédország
Alkoholfogyasztásban (is) komoly teherbírású nemzet, hivatalos italuk azonban mégis a rumos tea, a különféle puncsok, illetve a tej. Ja, és ne feledjük, hogy a svédeknél italozáskor az éneklés is kötelező!

Észak-írország
Ha Észak-Írország, akkor Bushmills, a legalább öt évig érlelt maláta whisky, amit már 1608 óta készítenek az eredeti recept szerint! 
 
 
Lengyelország
Ők is vodkás nemzet, sőt, a történetek szerint a vodka eredeti receptje tűlük származik. A top márka a Belvedere, de ha jó ár-érték arányú lengyel vodkát kóstolnánk, az legyen a Wyborowa!

Svájc 
Itt a legkülönbözőbb a felhozatal, vannak kiváló sörök, borok és „schnaps”-ok is, az igazi nemzeti ital azonban a Rivella, mely egy leginkább gyömbérre emlékeztető, tejsavóból készített üdítőital.
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Oroszország
A hely, ahol úgy isszák a vodkát, mint a vizet – innen is a név („voda”). Amit mindenképp innunk kell szombat este a tiszteletükre, az a Stolichnaya vagy a Russian Standard.
 
Wales
A walesi ember is sörkedvelő, ám a kifejezetten kis szériaszámú sörféléket szereti, melyek közül a leghíresebb az S.A. Brain, egy nem túl testes, de kellemesen kesernyés sör. De ugyanitt készül üdítő pitypangból is!
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Anglia
Amennyiben szombat este az angoloknak szurkolunk majd, (és nem szeretnénk este 9-kor teát inni), bontsunk ki egy zamatos cidert a tiszteletükre! Cheers!
 
Olaszország
Az olasz borokat azt hiszem nem kell bemutatni, a proseccotol a chianti-ig széles repertoárt fednek le. Itt is készül pálinka, mégpedig törkölyből (grappa), a legújabb őrület viszont vitathatatlanul az Aperol Spritz!
 
Ezektől hangosak Európa szurkolói
 
Csehország
A cseh lager tényleg világhírű: Budweiser, Kozel, Krusovice, Pilsner Urquell, Staropramen – hogy csak néhányat említsünk. Ezt pedig érdemes egy kis Becherovka társaságában fogyasztani (keserű likőr gyógynövényekből), hogy teljes legyen az élmény!

Magyarország
A mi nemzeti italunk a fröccs, azaz bor szódával, aminek becsülete is végre helyreállt 2010 körül, és ez a fehérborok és rozék előretöréséhez vezetett. Egészségünkre, és persze hajrá!
Winelovers borok az olvasás mellé