Felejthetetlen karácsonyi menük #10: megvadított töltött káposzta és egri bikavér

Borászportál
2020. december 09., 08:50


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Következzen a felturbózott töltött káposzta és az egyik legmagyarabb bor találkozása!
Felejthetetlen karácsonyi menük #10: megvadított töltött káposzta és egri bikavér
Címlapfotó: www.cookpad.com
 
Az étel: töltött káposzta kicsit másképp
 
A töltött káposzta kihagyhatatlan karácsonykor. Mindenkinek megvan a maga jól bevált receptje, annál nagyobb örömet és meglepetést tudunk okozni, ha egy kicsit "megbolondított" recepttel rukkolunk elő. Az alábbi recept garantáltan meg fogja tenni a hatását, mivel utolsó lépésként baconnel kibélelt őzgerincben (vagy kisebb tepsiben) ki is sütjük az elkészült káposztát. Klasszikus új köntösben - szó szerint. Egy ilyen magyaros finomsághoz mi is lehetne jobb, mint egy egri bikavér sok-sok fűszerrel és piros gyümölccsel a Varsányi Pincészettől!
 
 
  • 60 dkg savanyúkáposzta
  • ízlés szerint káposztalevél
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 175 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg bacon szalonna
  • ízlés szerint csombor
  • ízlés szerint babérlevél
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál zsír
 
1. 2 liter vizet felforralunk teszünk bele babérlevelet, borsot, köménymagot. Amikor forr beletesszük a megmosott káposztát és a leveleket. Majdnem puhára főzzük. Fontos, hogy ne maradjon nyers, mert sütés közben, nem sokat puhul, főleg a levél. Leszűrjük.
 
2. A kolbászt, szalonnát ledaráljuk. Fűszerezni nem kell, mert a kolbász elég fűszeres.
 
3. Kis töltelékeket készítünk. 15 db lett nekem.
 
4. A formát kibéleljük baconnal. A leszűrt káposzta felét a formába terítjük.
 
5. Ráhelyezzük a töltelékeket, (3x5 db raktam) majd a másik fele káposztával befedjük. Tetejére öntjük az alábbi öntetet.
 
6. Zsírt felhevítjük hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pirítjuk befűszerezzük, : őrölt bors, őrölt kömény, csombor majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Felengedjük a tejföllel melyet előtte kikeverünk 2 dl vízzel. A Langyosra hűtjük. Amikor meghűlt hozzáadjuk a tojásokat. Jól elkeverjük és leöntjük vele a káposztát.
 
7. Befedjük a baconnal. 180 C fokon sütjük. Amikor ez a fele kész kiborítjuk sütőlemezre és készre sütjük.
 
8. Friss házi kenyérrel és tejföllel a legfinomabb.
 
(Forrás: cookpad)
 
A bor: Varsányi Pincészet (Eger) Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #10: megvadított töltött káposzta és egri bikavér
 
Eger történetétének egy részét kóstolhatod most a poharadban. Ez a Superior Bikavér egy testes, gazdag, hosszú ízű, illatában és ízében fűszeres és piros gyümölcsös aromákat gazdagon tartalmazó fahordós érlelésű vörösbor. Éld át újra a történelmet ezzel a palack borral!
 
Analitika
Sav: 5.0 g/l
Cukor: 1.3 g/l
Alkohol: 13,7 %vol

A pincészetről
A Varsányi család 90 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedüláló adottságokkal rendelkező Szent János-völgy. A 90-es évektől kezdve készítenek kiváló minőségű borokat, melyek ismertté tettét a pincészetet az Egri borvidéken és a borvidéken kívül is. Számos díjuk közül legbüszkébbek a Cannes-i aranyérmekre és a Magyarország Csúcsbora díjaikra.
Winelovers borok az olvasás mellé