Felejthetetlen karácsonyi menük #19: Fördös Zé "hamis" hamburgere és egy "majdnem" vörösbor

Borászportál
2020. december 19., 08:38


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. A mai menü: sztárséf, meghökkentés, retro, különleges bor egy különleges borvidékről. Egyediség a köbön!
Felejthetetlen karácsonyi menük #19: Fördös Zé \
Címlapfotó: streetkitchen.hu
 
Az étel: resztelt májas burger
 
Ha karácsony, akkor általában liba- és kacsamájban gondolkodunk, pedig egy tipikusan magyar, pirospaprikás resztelt csirkemájnál kevés jobb dolog van. Ne ijedj meg, olvass tovább, itt ugyanis véget is ért a "szokvány" dolgok sora ebben a receptben és kezdetét veszi a gasztro-kalandtúra. Pakold a májat hamburger buciba, adjál hozzá uborkát, salátát és majonézt ahogy illik, bornak pedig egy hasonlóan különlegeset tegyél mellé az asztalra! Mit szólnál egy pécsi, vagyis nem villányi, sillerhez, vagyis nem rozé- és vörösborhoz. Különcség kimaxolva!
 
 
Hozzávalók
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 2 tk paradicsompüré
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 500 g csirkemáj
  • 1 nagy csipet őrölt kömény
  • kb. 1 ek pirospaprika
  • 2 csipet szárított majoranna
  • só, bors
  • 1 tk keményítő
  • 150 ml hideg víz
 
Az összeállításhoz
  • 2 db retró édes hamburgerbuci
  • 2 ek majonéz
  • néhány levél fejes saláta
  • 2 - 3 db csemegeuborka
 
1. A hagymát félfőre vágjuk, és egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd rozsdabarnára pirítjuk. A fokhagymát felszeleteljük, és ezt is lepirítjuk a paradicsomos hagymán.
 
2. A csirkemájat megtisztítjuk és elnegyedeljük, hogy szépen megmaradjon majd a buciban. Rátesszük a hagymás alapra, és már ízesítjük is köménnyel, pirospaprikával és majorannával. Sózzuk, borsozzuk, és enyhén ruganyosra, nem keményre pirítjuk a májat. 
 
3. A keményítőt kikeverjük a vízzel, a májhoz adjuk, rottyantunk rajta egyet, tehát 4-5 perc alatt készre forraljuk. Ha kell, utánaízesítünk sóval, borssal.
 
4. A hamburgerzsemléket félbevágjuk, megkenjük majonézzel, és megpirítjuk egy serpenyőben. A bucira tesszük a salátát, és bőségesen kanalazunk rá a májas raguból. Vékonyra szeletelt csemegeuborkát teszünk még rá, és a buci tetejével össze is zárjuk az ízeket. Intenzív fűszerezéssel egyszerűen tökéletes retró kaja lett.
 
(Forrás: streetkitchen)
 
A bor: Planina Borház (Pécsi borvidék) Cabernet Sauvignon Siller 2019
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #19: Fördös Zé \
 
A Planina siller 2019 100% cabernet sauvignonból készült. Teljes érettségben szüretelve 48 órás héjjon áztatással hűtött irányított erjesztéssel készült. Fűszeres, de gyümölcsös tartalmas pici cserzőanyaggal.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé