Felejthetetlen karácsonyi menük #5: vadpörkölt kicsit másképp és cabernet sauvignon

Borászportál
2020. december 01., 07:43


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Következzen most egy hamisítatlan karácsonyi fűszerezésű pörkölt és hozzá egy szekszárdi prémium vörösbor!
Felejthetetlen karácsonyi menük #5: vadpörkölt kicsit másképp és cabernet sauvignon
Címlapfotó: tesco.hu
 
Az étel: Vaddisznó pörkölt karácsonyra hangolva
 
A vadételek közül a legbiztosabban általában egy szaftos pörkölttel lehet sikert aratni, függetlenül az asztaltársaság összetételétől. Karácsonykor viszont illik azért valami „csavart” vinni a történetbe. Mi sem könnyebb, egyszerűen az alkalomhoz illőre kell hangolni az ízesítést. Elsőre talán merésznek fogod találni az alábbi receptet, pedig nincs benne más, csak ami a karácsonyhoz elengedhetetlenül hozzátartozik. Hidd el, nem bánod meg, ha kipróbálod. Az összhatás persze akkor lesz a legtökéletesebb, ha az alul ajánlott prémium szekszárdi cabernet sauvignont sem hagyod le az asztalról!
 

Hozzávalók
  • 1,5 kg vaddisznó comb,
  • 3 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál pirospaprika,
  • 1 kiskanál őrölt kömény,
  • 1 kiskanál majoránna,
  • 2 kiskanál őrölt bors,
  • 3-4 szem szegfűszeg,
  • 3-4 db borókabogyó,
  • 2-3 db szegfűbors,
  • késhegynyi őrölt fahéj,
  • 2-3 db babérlevél,
  • 2-3 evőkanál áfonya lekvár,
  • 1 evőkanál mangalica zsír,
  • só,
  • 2 dl vörösbor.

A vaddisznó húst kockára vágjuk A mangalica zsíron megfonnyasztjuk a kockára vágott vöröshagymát, majd félidőben hozzátesszük a fokhagymát. Ezután rádobjuk a húst és addig pirítjuk, amíg  a színe kicsit kifehéredik. Ekkor levesszük a  tűzről, rászórjuk a pirospaprikát és jól elkeverjük Annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Ekkor befűszerezzük és nem túl nagy lángon főzzük. Az időközben elpárolgott vizet pótoljuk. Amikor már majdnem puha, akkor adjuk hozzá az áfonyalekvárt és a vörösbort. Teljesen puhára főzzük, mire kész teljesen besűrűsödik. Ha valaki idegenkedik az áfonyalekvártól, akkor először csak egy kanállal adjon hozzá. A végén ha még szükséges ízesítjük kicsit.
 
 
A bor: Garai Pince (Szekszárd) Cabernet Sauvignon Prémium 2017
Felejthetetlen karácsonyi menük #5: vadpörkölt kicsit másképp és cabernet sauvignon
2017-es Cabernet Sauvignon tételünket 1,5 évig érlelték 2000 literes tölgyfahordóban. 2019 áprilisában került palackba, hosszú életű bornak ígérkezik, de fiatal kora ellenére már sokak kedvence lett. Szép gyümölcsös illat, gazdag ízvilág, nagy test, hosszú utóíz, bársonyos tanninok jellemzik. Mindezek együtt, elegánsan egy palackban kiemelkedő élményt nyújtanak.
 
A Garai családi pince prémium tétele a saját művelésű cabernet sauvignon. Már megkezdték további bordói fajták telepítését, merlot ültetvényükről idén szüreteltek először. Pincéjük zászlósbora a Täuninger cuvée, melyet csak kimagasló évjáratokban készítenek (2012 után 2017-ben). Ez szintén bordói fajtákból, de shiraz hozzáadásával készül.
 
Analitika (sav, cukor és alkoholtartalom)
alkohol: 15 % vol.
sav: 5,5g/l
cukor: 1,3g/l
extrakt: 31 g/l