Felejthetetlen karácsonyi menük #9: konfitált nyúl és "zsályás" bor

Borászportál
2020. december 08., 07:41


Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Jöjjön most egy fenséges nyúl és egy több szempontból különleges cabernet franc!
Felejthetetlen karácsonyi menük #9: konfitált nyúl és \
Címlapkép: nosalty.hu
 
Az étel: konfitált zsályás nyúlcomb
 
A vadételek gyakori kellékei a karácsonyi menünek, ezek közül a nyúl is egyre divatosabb ünnepi eledel. Akárcsak a konfitálás, mint elkészítési mód, ami bár több évszázados múltra visszatekintő technika, a 21. században újra felkapottá vált. Maga a szó a francia nyelvből ered, ott sok mindent neveznek confit-nak kezdve a zsírban eltett húsoktól a hagymalekvárig. Ne ilyedjünk meg, nincs benne semmi hókuszpókusz, a lényeg a lassú főzés, aminek egyik változatát mi magyarok is előszeretettel alkalmazzuk: ez az abálásá.

A konfitálás során a hús lassan, fűszerekkel gazdagítva készül el, aminek következtében a hús megőrzi eredeti ízét, a fűszerek beépülnek, a zsír pedig nem engedi kiszáradni a húst. A kulcs a zsír, a hosszú idő és az alacsony hőfok.

A lenti konfitált nyúlhoz a borajánlatunk a pannonhalmi Cseri Pincészet első 100% cabernet franc tétele, amiben (sok-sok gyümölcs és egyéb fűszer mellett) szintén megjelenik a zsálya és egyébként is kiváló választás vadhúsokhoz és sültekhez. Szerintünk kihagyhatatlan páros!
 

 
  • 50 dkg kacsazsír (ellepje a húst)
  • 50 dkg nyúlcomb
  • 4 db zsálya (levél + néhány frissen sütve)
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint
  • 1 közepes db lila hagyma
 
1. A nyúlcombot sózzuk, borsozzuk, vastag falú lábasba (én öntöttvasban készítettem) tesszük négy levél zsálya és egy megtisztított lila hagyma társaságában, és felöntjük annyi kacsazsírral, ami teljesen ellepi a húst.
 
2. A sütőt előmelegítjük 95-100 fokra, és abba helyezzük a lábast. Magára hagyhatjuk két órára, ekkor ellenőrizzük, teljesen megpuhult-e. Ha elkészült, 1-2 ek kacsazsíron serpenyőben megpirítjuk kicsit a külsejét.
3. Ugyanekkor a serpenyőben pillanatok alatt átsütünk néhány friss zsályalevelet.
 
(Forrás: nosalty)
 
A bor: Cseri Pincészet (Pannonhalma) Cabernet Franc 2017
 
Felejthetetlen karácsonyi menük #9: konfitált nyúl és \
 
A borászat első 100% cabernet franc tétele. A ribizlis aromát szegfűszeg és menta ízek kísérik, a hordó, csokoládé, cédrus és zsálya jegyeivel. Merész ízei megtöltik a szájat lédús málnával, érett cseresznyével és egy csekély vaníliával. Komoly test jellemzi, enyhe tanninnal, kellemes utóízzel.  

Analitika
sav: 5,4g/l
cukor: 0,9g/l
alkohol: 15% v/v
 
Winelovers borok az olvasás mellé