Gere Andi: ilyen a mi dél-franciás grillpartink

Borászportál
2017. május 26., 17:14


A Gere Pincészet idén 6. alkalommal vágott bele a Jazz Fesztivál megszervezésébe, amely a korábbi izgalmas témák után ezúttal a dél-francia életérzést hivatott átadni és provence-i vidékekre repít minket. Gere Andival beszélgettünk.
Gere Andi: ilyen a mi dél-franciás grillpartink
Mitől lesz igazi dél-francia hangulat a birtokon, a júniusi 9-i hétvégén?

Minden évben volt valamilyen tematikája a Jazz Fesztiválnak, ami nem csak a zenében, hanem a külcsínben is megjelent; legyen az egy latin fiesta vagy éppen a 20-as, 30-as éveket idéző jazz hangulat. Idén azonban a dél-francia érzést szeretnénk átadni, amely egyébként a borok stílusában kifejezetten közel áll hozzám – különösen a Châteauneuf-du-Pape-é. Az pedig, hogy Villány Magyarország legdélebbi borvidéke, egyértelműen mediterrán jelleget és hatást kölcsönöz az itteni boroknak is.

Mindezek mellett a díszítőelemek, például a levendulák tömkelege is rásegít majd a hangulatra, ha a fellépők, mint például a Nouvelle Vague zenéje nem lenne elég.

Milyen tételekkel várjátok a vendégeket? 

A teljes Gere borsor kóstolható lesz, de a nagy melegre való tekintettel kiemelt szerepet kapnak a könnyedebb italok, mint a 2016-os Frici, a rozé vagy az olaszrizling is. A csendes és habzó rozéból egyébként koktélokkal is készülünk, ilyen lesz például a levendula fizz. Persze az sem marad bor nélkül, aki nyáron is inkább a vörösekre vágyik, hiszen a Kopar, a Villányi Franc és még a Syrah is terítéken lesz – ez utóbbi egyébként egyre nagyobb kedvencem.
 
Gere Andi: ilyen a mi dél-franciás grillpartink

Mesélj még erről!

Egy hatalmas nagy borélményem volt anno az egyik Châteauneuf-du-Pape; konkrétan mérföldkő volt a kóstolási múltamban és ezáltal a jövőmben is. A syrah mindig is nagy kedvencem volt, ezért meg kellett tanulni a fajtát igazán jól használni, folyamatosan csiszolgatni rajta.

Amit szeretek benne, az a borsossága, a fűszeres pikantériája, ami remekül hozzásimul a szép gyümölcsösségéhez, ráadásul egy igazán komoly bort lehet belőle készíteni. Pláne, hogy a mi syrah-nk kifejezetten dűlőszelektált, a Konkolyból érkezik, ez a négy dűlőnk közül a legmagasabban fekvő. A picit hűvösebb klímán nagyon jól érzi magát a fajta, a szerencsés temperáló áramlatoknak köszönhetően az érés kordában van tartva. A végeredmény pedig egy igazán szép, fineszes bor.

A fogások is a dél-francia konyhát tükrözik majd?

Abszolút grillparti hangulat lesz, hiszen nagyon szeretnek a vendégek sétálgatni a kertben, beszélgetni közben. Ennek megfelelően az ételek is lazább formában kerülnek majd a tányérra, de amikkel biztosan készülünk: provence-i grill kolbász, provence-i- csirkeragu, grillezett bárány,
 
sőt még csiga is lesz.
 
Illetve az elmaradhatatlan halleves, a Bouillabaisse is helyet kapott a provence-i fűszerezésú kenyerek és isteni olívaolaj mellett.

Mely zenekarokra számíthatnak a hozzátok látogatók?

A koncerteket a mára Európa-szerte jegyzett Harcsa Veronika állandó partnere, Gyémánt Bálint lebilincselő gitárkíséretével fogja indítani. Veronika előadásmódjában a báj és az intellektus kifinomult énektechnikával párosul, amit Bálint bravúros gitárjátéka tesz teljessé. Ezután következik Váczi Eszter és zenekara, akinek kvartett dalaiban a zene mellett a szöveg is igen fontos szerepet kap.
 
Gere Andi: ilyen a mi dél-franciás grillpartink

Aki pedig táncolni is szeretne, pénteken a ghánai–magyar rapdíva, Sena (Irie Maffia) saját formációjának zenéjére rophatja, szombaton pedig Pankastic!-ra, amely a Manouche swing és popzene ötvözete. Emellett velünk ünnepel és zenél majd a gitárvirtuóz Snétberger Ferenc, és Markus Stockhausen, a trombita jelenkori mestere is jelen lesz - illetve a közönség kedvence, a francia Nouvelle Vague.
 
Gere Attila és családja idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg az ezen az exkluzív, francia hangulatú kerti partin részt vevőket.

Olvasson róla bővebben az esemény weboldalán ITT, vagy pedig Facebook oldalán ITT.
Winelovers borok az olvasás mellé