Gourmet Negyed a Sziget Fesztiválon

Németh Richárd szövegésfotó
2013. augusztus 01., 12:00


Programajánló - A Sziget Kft. által rendezett fesztiválok borfalui a béke kis szigetei, ahol egy-egy óriási koncert után jó megpihenni, regenerálódni, és betolni fél-egy liter laza fröccsöt nyugiban. Azok, akik az idei Sziget Fesztiválon ennél izgalmasabb borélményre vágynak találhatnak kitelepült borbárokat és borkereskedőt is, de érdemes lesz felkeresniük a Gourmet Negyedet is.
Gourmet Negyed a Sziget Fesztiválon
 
Gourmet Negyed a Sziget Fesztiválon
Sziget - aug. 5-től aug. 12-ig
A Borászportál minden évben ellátogat a Sziget Kft. fesztiváljaira – a Voltra, a Balaton Soundra és a Szigetre –, hogy a helyszínen szemlézze az éppen aktuális borkínálatot meg a borfaluk hangulatát. Az ötlet, hogy ezeken a nagy fesztiválokon legyenek boros szekciók, remek, hiszen végtére is boros nemzet vagyunk, amit ilyenkor jól a külföldiek agyába égetünk. A fröccsöt már szinte minden idelátogató ismeri, kiejteni már sokkal kevesebben tudják, bár az igazi nyelvi gordiuszi csomót minden bizonnyal a cserszegi fűszeres jelentheti számukra.
A Volt borfaluját idén a soproni borászok töltötték meg helyi borokat kínálva, ahogy már tavaly is. Bár helyszíni tudósítónk, Fütő Bea champagne és pezsgő fanatizmusáról ismert, a nem kielégítő habzó kínálat okán kénytelen volt egy Vincellér zöld veltelinivel meg Luka Enikő merlot rozéjával vígasztalódni. Egyébként nem tudom mit gondolt, hogy majd egy ’76-os Palmer & Co Blanc de Blancsal fogja várni Theo Hutchcraft két fabódé közt egy pléden?
Gourmet Negyed a Sziget Fesztiválon
DiVino a Szigeten
Hogy az elektronikus zene és a fröccs összeegyeztethető-e, arra Harsányi Dave a tavalyi Balaton Sound kapcsán próbált választ adni. Akkori megítélése szerint a Sound közönsége mondható a legigényesebbnek, már ami a hazai zenei fesztiválokat illeti. A legigényesebb közönség pedig igenis kapjon bort. Mer’ a bor az igényesség meg a kulturáltság szimbóluma. Nos, három dolog teljesen biztos. 1.) A Balaton Sound tavaly még nem volt Európa legjobb közepes méretű fesztiválja2.) Tavaly még 444.hu sem volt, így a soundos „páwáskodás”-ról még sosem követhettünk percről percre online tudósítást.  3.) Harsányi Dávid valószínűleg még sosem látott a nagyszínpad előtt egy Steve Aokira félmeztelenül és bekatizva örjöngő több ezres tömeget. Az 1.) pont valamelyest Dave-et igazolja, de sajnos a második kettő már porrá zúzza állítását. Bár igaz, a Balaton-part melletti borfaluba tényleg csak azok jártak, akik némi megnyugvásra vágytak, a belacoste-ozott arcok szerencsére az ambulancia és Party Aréna tengelyén csatangoltak.
Míg a Szigeten tavalyelőtt csak a tokaji Ritzmann Tominál leltünk menedékre a Hungarikum Falu Bor- és Fröccskertjében, addig tavaly már volt Innio és DiVino kitelepülés. Előbbiben külföldi, utóbbiban a Juniborászok tételeit lehetett szűrni. Radovin standját mindig kihívás megtalálni, nekem speciel még sosem sikerült. Hogy idén hol lesz, arról a kereskedő közösségi oldalán tessenek érdeklődni. Egyébként, ahogy az a Sziget fesztiváltérképéről kiderül, a Hungarikum Falut (melynek részét képezte a Bor- és Fröccskert) idén Gourmet Negyed néven kell keresnünk. Remélhetőleg a névváltás minőségi elmozdulást is jelenteni fog; a korábbi itteni kínálat ugyanis kimerült a csülökben, a sült kolbászban és hurkában meg a felvizezett tejföllel meglocsolt, zavarba ejtően okkerszínű reszelt sajttal meghintett aprócska lángosban. A Gourmet Fesztivál, mint az köztudott, szintén a Sziget Kft. égisze alatt valósul meg már pár éve, így nyilván adta magát, hogy előbb-utóbb ebből valamit átmentsenek az Óbudai-szigetre. Erre mindenesetre mi is kíváncsiak leszünk.
Gourmet Negyed a Sziget Fesztiválon
A Hungarikum Falu legmegbízhatóbb étele a kolbász volt tavaly
 
Winelovers borok az olvasás mellé